PlatenspelerProjecten

Restauratie van een Dual 701

Schoonmaken van de potmeters voor de toerenregeling

Rechtsonder in de draaitafel bevinden zich de potmeters waarmee je het toerental van de draaitafel kunt finetunen. Dit zijn ‘open’ potmeters en kunnen in de loop van de jaren vervuild zijn geraakt. Spuit de meters even in met contactspray en draai een aantal keren aan de potmeter om de geleidende banen goed te bereiken.Dual 701 afstellen-3

Nieuwe bekabeling

Natuurlijk gaan we ook de oude kabels even  vernieuwen. Na 40 jaar is dit echt wel nodig. Onder het plateau volg de toonarm bekabeling naar een metalen afschermhuis. Deze kun je demonteren door de M3 moer los te draaien. Zoals je ziet is de kabel aangesloten met een tweetal faston stekkers.
Dual 701 bedradingDual 701 bedrading-2
Dat is natuurlijk een waardeloze verbinding en door corrosie verslechterd de verbindings kwaliteit ook nog eens. We solderen de nieuwe kabels netjes aan de betreffende punten. Doe dit gelijk aan de oude situatie. Vergeet niet het afscherm kapje weer terug te plaatsen
Dual 701 bedrading-3

De draaitafel testen op functionaliteit

Zo nu is het tijd om de draaitafel weer in werkpositie te brengen en te testen op functionaliteit. Zorg dat de arm compleet gemonteerd is en dat er een element in de headshell zit. Stel even grofweg de naalddruk in. Als er nog een oud element in de headshell zit, gebruik deze dan even. Straks als alles weer op zijn plaats zit en goed functioneert, ga ik een nieuw element monteren en afstellen.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.