PlatenspelerProjecten

Restauratie van een Dual 701

Smeren van de bewegende onderdelen

Dual 701 lubricantDual schrijft in de service manual een drietal smeermiddelen voor de draaitafel voor. Echter zijn deze niet even op de hoek van de straat te koop en mogelijk al niet meer beschikbaar na 40 jaar. Ik heb daarvoor een aantal vervangende middelen gevonden die wel goed verkrijgbaar zijn.

Kogellagervet o.b.v. Lithium (bouwmarkt)
TTO turntable bearing oil (Audio-Creativeshop)
Siliconenolie 300.000 viscosity (modelbouwshop)

Gebruik voor de service punten de beschrijving va de service manual. De complete gebruikers en service manual kun je vinden op www.vinylengine.com

 

Schermafbeelding 2014-10-07 om 15.05.08

Ik maak zo goed als alles schoon met wat white spirit (terpentine) en alcohol om te ontvetten. Alles demonteren zou ik niet doen. De kans dat je de onderdelen niet goed meer in elkaar krijgt is erg groot.

EDS-1000 Dual EDS-1000 Dual
De gele plastic aandrijf schijf kan wel voorzichtig worden gedemonteerd. Zo kun je aan de onderzijde de sleuven van het oude vet ontdoen en van nieuw vet voorzien. Doe dit met aandacht en zet na het invetten de schijf op de zelfde manier weer terug en borg hem weer met de borgveer.

EDS-1000 Dual Dual 701 steuerpimpel-6

Smeren van het plateau lager

Ik krijg regelmatig een vraag hoe het plateaulager (die vast zit aan de motor), gesmeerd kan worden. Volgens Dual is deze onderhoudsvrij. Maar ik vermoed niet dat de mensen bij Dual destijds rekening gehouden hebben dat na 40 jaar nog één of andere gek is die de draaitafel wil restaureren….
Het is alleen niet zo eenvoudig deze lagers te smeren, door de slechte toegankelijkheid. Ze zitten namelijk diep verscholen in de motor unit. Als je vanaf de onderzijde in de motorunit kijkt, kun je eventueel met een spuit met een lange naald de sinterbronzen lagers bereiken en deze een druppel lagerolie kunnen geven. Ga echter niet de motor uit elkaar halen, zonder dat je weet wat je doet. Laat dan desnoods het smeren van het hoofdlager achterwege. Ik heb nog geen speler op de werkbank gehad, waarbij het centraal lager een issue was. Mijn advies is echter, als je geen problemen hebt met de aanloop en uitloop van het draaiplateau, laat het dan voor wat het is. If it ain’t broken, don’t fix it.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.