Een klassieke platenspeler kopen en restaureren
In onze verhalen en recensies lees je vaak dat de mooie oude platenspelers, uit de ’gouden decennia’ van de platen draaierij, een goede muzikale investering zijn. Maar welke moet je nu kopen en nog belangrijker: hoe breng je deze speler na 40 jaar, weer tot leven. Natuurlijk hangt alles af van hoe handig jezelf bent. Want laten we eerlijk zijn, na zoveel jaren, hebben alle platenspelers op zijn minst een goede servicebeurt nodig. Ook zijn er in de tijd, mogelijk zaken defect geraakt, die gerepareerd moeten worden. De ene speler vraagt stevige technische skills, terwijl de andere met een beetje smering, weer een lange tijd mee kan. Een platenspeler opknappen is leuk, leerzaam en hoeft niet zo veel te kosten. Het resultaat zal je verbazen.
In dit overzicht vind je een aantal platenspelers die je zo af en toe in de kringloop of tweedehands, op Marktplaats, tegenkomt. Een lijstje die, met gemak, aangevuld kan worden met nog veel meer platenspelers, dat wel.
Back to the seventies
In de jaren zeventig van de vorige eeuw was Lp’s draaien de manier om je eigen muziek te luisteren. Voor wie later geboren is en is opgegroeid met de Compact disc, wil ik een klein beetje beschrijven hoe het was om in die tijd muziek te kopen en te beluisteren. Voor de oudere jongeren onder ons is het een zweempje nostalgie naar een heerlijke tijd, als ik voor mijzelf spreek. Platen draaien…de generatie van nu verklaart mij soms letterlijk voor gek. Al hoewel. Mijn dochter vertelde me laatst dat ik toch maar niet al die dubbele Lp’s moest wegdoen. Ze vond ze toch wel interessant genoeg om er zelf wat te hebben.
Muziek kopen en luisteren in de jaren zeventig
Het gros van de jongeren van deze tijd luisteren muziek met IPod, Smartphone en andere snelle, digitale media. Vaak korte muziekstukken, snel even gegoogled en met megabytes tegelijk naar binnengesleept…. Niets mis mee, hoor. Laat ik dat voorop stellen. Ieder zijn eigen plezier. Maar in mijn tijd, de kleurrijke jaren zeventig, ging dat heel anders. Allereerst moest er gespaard worden voor de aanschaf van een Lp. Met twee gulden per week, ging dat niet zo heel snel. Een Lp kostte al snel 11 tot 14 gulden. Verjaardagen waren dan om iets naar uit te kijken. En dan op de fiets of de brommer naar de platenwinkel. Lekker door de grote bakken bladeren, waar de Lp’s op artiest stonden gesorteerd.
De ouderwetse platenzaak
Uiteindelijk met een gemaakte keuze naar de balie om te vragen of je hem even kon beluisteren. Dat was dan vaak op je beurt wachten totdat er een platenspeler vrij was. Gewoon naast elkaar op een kruk. De betere zaken hadden voor de klassieke muziek luisteraars zelfs aparte hokjes. En ja, een nummer doorzappen was er haast niet bij, of je moest de winkelmedewerker even vragen om even de naald op te schuiven naar een volgend nummer. Had je geluk, dan maakte de platenwinkel gebruik van bijvoorbeeld B&O platenspelers met een tangentiële arm met automaat. Overschakelen naar een volgend nummer kon dan, één druk op de knop. De LP omdraaien moest echter wel handmatig. Ach ja, het ook wel iets. Een verblijf in de platenwinkel, van pak hem beet twee of drie uur, was dan ook helemaal niet uitzonderlijk. Daarna snel met de nieuwe aankoop naar huis en direct richting slaapkamer.
Lekker op de grond zittend tegen een paar oranje en groene kussens en een stapel LP’s om je heen, muziek luisteren. Ik herken nog precies de geur van een LP hoes wanneer je de plastic folie eraf trok. De geur van vers geperst vinyl gemengd met de drukinkt van de platenhoes.
Als ik nu dezelfde LP uit de kast trek ruikt het anders, gerijpt, soms wat muffig maar o zo herkenbaar en lekker.
Hallo Marco,
Ik ben enorm benieuwd naar je verhaal over de 701. Ik heb er zelf één die ik in de zomer uitverkoop van 1975 gekocht heb bij RAF ze waren ttt tijdens de uitverkoop periode 100 gulden goedkoper dan normaal. Hij is nu dus al 39 jaar oud maar doet het nog geweldig, de originele V15 III heb ik helaas niet meer (daar is ook geen fatsoenlijke naald meer voor te koop, ik heb er heel wat geprobeerd met op een V 15 III die ik een paar jaar geleden op marktplaats gekocht heb). Maar met een Shure M75 (uit mijn vaders Dual 1214) met HE naald is hij nauwelijks te verslaan (mijn beide Scheu spelers hebben er tenminste moeite mee).
Natuurlijk heb ik wel eens een onderdeeltje moeten vervangen, zoals de beruchte ‘Steuerpimpel’ , een potmetertje waarmee je de snelheid instelt en een elcootje in de voeding.
Waar ik nu heel nieuwsgierig naar ben is of, en zo ja, hoe het lager gesmeerd moet worden. Volgens het Service Manual (vond ik op vinylengine.com) is het lager levenslang gesmeerd en staat er ook geen uitleg in over hoe dat gedaan moet worden, ik kan alleen een smeer schema vinden voor de automaat. Daar komt bij dat ik de motor niet durf te openen.
Vast bedankt voor de energie die je er in gestoken hebt.
Vr. gr.
Ronald Koridon,
Amsterdam.
Hallo Ronald,
Klopt idd. De motorlagers hoeven niet gesmeerd te worden, volgens het schema. Maar er is geen rekening gehouden dat de speler na 40 jaar weer een nieuw leven krijgt.
De motor uit elkaar halen is niet verstandig. Wel kun je er goed bij komen met een lange naald.
Ik denk dat een druppel olie na zoveel jaar niet onverstandig is. Het zijn tenslotte ook sinterbrons lagers, die gewoon uitdrogen.
Hallo Marco,
ik heb in 1980 een DUAL 1216 overgekocht van mijn broer die deze volgens mij in 1975 nieuw kocht met Shure V15 type 3 element en Shure VN35-HE elliptische naald er in. Schitterende en zeer gevoelige weergave waar ik bijzonder blij van wordt. De element houder kent 2 standen namelijk S en M. Weet jij wanneer welke stand toegepast moet worden?
Groet,
Henk
Hallo Henk, met deze knop kun je de hoogte van het element bijstellen en daarmee de VTA (vertical tracking angle) fine-tunen.
Die S en M aanduiding geeft al een indicatie, deze elementhouder is bedoeld voor bepaalde type DUAL platenwisselaars, en ik bluf even, bedoeld voor de 1249.
de 1249, een jubileummodel (75 jaar DUAL) was behoorlijk speciall , als je hem in de platenwisselaar-mode gebruikte klopte de VTA niet meer (armhoogte/afspeelhoek element), dus kon je met deze elmenthouder enigzins weer een
correcte VTA krijgen
S is singkle ( 1 LP), en M is Multie (stapel LP’s )
Alex
Henk dat past de naald hoek aan. S staat voor single (als in enkele plaat) en m staat voor multi, voor als je de arm ook op de hogere multi stand hebt staan.
Beste Marco,
Ik heb een Lenco L76 s gekocht ( Zwitserland)
Perfecte conditie, het enige probleem is dat het idle wiel wel draait maar niet aandrijft/ grip heeft.
Bekend probleem ?
Grote/kleine reparatie?
Ik heb geen enkel idee wat te doen.
Groet, jean paul
Hallo Jean Paul, het probleem zit hem vrijwel zeker in het tussenwiel. Deze is na zoveel jaar uitgedroogd/verglaasd. Hierdoor verlies je grip op de aandrijfas. Buiten dat geeft een te hard en waarschijnlijk niet helemaal meer rond wiel ook ongewenste resonanties en rumble. Oplossing is een nieuw tussenwiel zoals bijvoorbeeld onze StealthDrive.
Kijk ook even op Lencoheaven.net
Daar staan zo veel projecten en beschrijving van allerlei onderwerpen die de L75 L76 en L78 weer tot een topper maken. Met de originele onderdelen zelfs.
De mechanica is zelfs voor een leek goed te doen.
Mooie speler. Absoluut.
Ik heb zelf, bij ene postorder bedrijf in Zeeland (baxshop) een SHURE 97xE gekocht. Deze zit gemonteerd in een DUAL 1019. Ik kan nu het verschil horen tussen de platen uit de 50-tiger jaren, 60-tiger en 70-tiger jaren!
In Castricum woont een man, die nog duizenden naalden in bezit heeft en ook verkoopt.
Heb je toevallig contact gegevens!
Ik draai momenteel met een Dual 701als hoofdspeler.
Ik heb ook een Dual 704, 721 De 1229 heb ik momenteel te koop staan.
Daarbij heb ik ook nog een revox 795.
Ik zou graag een technics met in ieder geval half automaat willen hebben.
Ik hecht erg geloof aan zware draaiplateaus en zware spelers.
Ik kan maar nergens vinden welke type technics voor mij het meest geschikt is. Ik dacht zelf een Sl 1510 o.i.d.
Ook over het meest geschikte element (audiofiele) kan ik niet veel vinden.
Kun jij mij wat duidelijkheid geven?
Van al mijn platenspelers vind ik de 701 beslist de beste, dan heb je een idee wat ik ongeveer ambieer.
Al mijn spelers spelen met
Shure 15 type lll element.
Ik hoop dat iemand met gebruikservaring mij kan helpen.
Alvast bedankt.
Vriendelijke groet
Albert van Dijk.
een weetje :
die Revox 795 heeft dezelfde motor als de 701/721 , nl de EDS1000
Alex
.
Bij Thakker (Duitsland) zijn prima Jico Sas naalden te koop voor die Shure V15. Mijn exemplaar was aan vervanging toe, veel fora bezocht en toch een beetje op goed gelukt zo’n Jico besteld. Was niet goedkoop (ruim 200 euro), maar klinkt en trackt super.
Marco,
Leuk artikel. Ik heb zelf een Lenco L75 die ik ga opknappen. Komt er een vervolg?
Hallo Marcel,
Jazeker, ik ben met een fraai Lenco project bezig..
Erg leuk verhaal met dien verstande dat al die idler wheels rumbelen en daardoor het geluid kleuren. Je hebt op zijn minst een Subsonic filter nodig ( je leest dit al in de boekjes van Wim van Bussel van rond 1970). Overigens heb ik nog een Dual 1019 staan die een opknapbeurt gaat krijgen. Volgens diverse Duitse fora is het een zwaar onderschatte draaitafel – we zullen zien.
Ha Charles,
Een idlerwheel draaitafel met de vaak zware aandrijfmotor, werd vroeger in 9 van de 10 keer in veel te lichte behuizingen gebouwd, waardoor ze inderdaad vaak bijgeluiden hadden. Bouw je een Lenco of Garrard loopwerk echter in een massieve sockel, dan zijn ze plots zo stil als het maar kan. Weg is de ‘rumble in the jungle’, als sneeuw voor de zon verdwenen… Ik kan op mijn PTP Lenco het oor op de (zware) kast leggen en hoor helemaal niks van motorbijgeluiden.
Hier staat een Thorens TD124. Deze draait wel zo strak. Hij is mij belangeloos geadviseerd door iemand die beroepsmatig platenspelers test.
Wel is een waarschuwing op zijn plaats: het plateau trekt een groot aantal MC-elementen naar beneden. Een nieuw anti-magnetisch Zwitsers plateau voor 1200 euro zie ik niet zitten. Ik gebruik de speler al een poosje niet meer. Ook omdat een betere arm dan de SME3009 al gauw 1000 euro kost en een goed element ook zoiets. Ik sta open voor goede ideeën.
Groeten,
Wil
Kijk ook even op Lencoheaven.net
Daar staan zo veel projecten en beschrijving van allerlei onderwerpen die de L75 L76 en L78 weer tot een topper maken. Met de originele onderdelen zelfs.
De mechanica is zelfs voor een leek goed te doen.
Mooie speler. Absoluut.
Hoi Marco,
man wat een prachtige verhalen heb jij toch altijd weer! Ik heb een vraagje over een Braun PS 500 van mijn vader. Daar heb ik in mijn tienertijd honderden platen op beluisterd, maar nadien heb ik natuurlijk mijn vleugels uitgezwaaid en die draaitafel is op zolder beland. Ik dacht zelfs dat ie verdwenen was, maar enkele maanden geleden ontdekte ik hem terug, op een lekker droog warm plaatsje. Ik heb wat op Google gezocht en gezien dat hij de kleine broer is van de PS 1000 die blijkbaar een goeie reputatie heeft. Nou had ik van jou graag geweten wat jij weet te vertellen over deze PS 500. Heeft dit nog wat verkoopswaarde? Kan die beter/gelijk klinken aan mijn Thorens TD 160B met SME 3009 Series II Improved-arm met Empire 2000e/iii-element (in januari op de kop getikt voor 45 euro)?
Thanks voor de feedback!
Paul
Hallo paul,
Dank voor de complimenten:-)
Ik heb geen ervaring met de Braun PS500. Maar het is zeker geen vervelende speler. Of hij beter is dan de Thorens, is natuurlijk lastig te zeggen.
Maar waarom knap je hem niet en probeer je het gewoon?
Beste Wil,
Dat anti-magnetische plateau voor de TD-124 werkt fantastisch en is de investering dubbelendwars waard. Geeft veel grotere verbetering dan duurdere armen en elementen. Gewoon doen!
Cyriel Pluimakers
Ha Marco, maar dat ben ik van plan hoor. 😉
Hallo Paul,
Ik heb een ps500 van iemand gekocht en weer goed gekregen en in het bijzonder de eindafschakeling. Op het net is hierover veel informatie te vinden. Met een nieuwe naald en snaar was alles weer oke en het koste alleen wat dagen werk om hem weer helemaal goed te laten spelen.Qua techniek is het een mooie speler en het lijkt wat op de thorens td 124. Deze heeft ook een tussen wiel. Bovendien zitten er oliegevulde dempers voor het chassis op en dat is echt mooi. Qua geluid doet hij niet echt onder voor een doorsnee thorens en eigelijk vind ik hem lekker dynamisch spelen. Ik zou hem gewoon opknappen en laten spelen.
Daaag,
Eens met Marco, al deze platenspelers hadden iets vroeger, en ook terecht dat als je met zorg gaat opknappen, dat je dan met apparatuur uit de tijd dat fijnmechanica meer gemeengoed en betaalbaarder was dan nu in de Plastic Age, een heeele mooie platendraaier kunt maken voor de komende decennia.
Toch zie ik ook dat de onderlinge verschillen in kwaliteit tussen gelijke types die 2e hands aangeboden worden aanzienlijk kunnen zijn.
En aan de buitenkant zien we dat meestal niet terug, een uitgelopen lager wordt na opnieuw afvullen met dikke olie niet beter, blijft een versleten lager.
In veel gevallen zal men op voorhand niet in kunnen schatten welke kwaliteit men uiteindelijk zal behalen.
Met de benaming Duitse touwtjesdraaier ben ik het niet eens, veel te kort door de bocht en een schrijver als Marco onwaardig.
Ten eerste zijn die bedrijven in staat nog steeds fijnmechanica aan te bieden ( het is crises, doe het ze maar is na!), en vandaag de dag is dat in kleine series kostbaarder dan in het verleden toen men grotere aantallen draaide maar bij gebrek aan consumenten budget van een paar maandsalarissen maar tot een bepaald niveau kon gaan.
Dinosaurussen sterven uit, ook de hier aangehaalde merken zijn in de meeste gevallen al uitgestorven, des te meer bijzonder dat je nog nieuwe dure high tec draaitafels kunt verkrijgen.
Mijn Lenco is een heerlijk ding, en ik wil iedereen aanmoedigen er eentje op te knappen, maar er zijn echt niveaus boven, moet je (flink) voor in de buidel tasten, alleen is dat dus niet zo gek, en jammer voor de huidige vintage liefhebbers is dat EMT’s en Garrards ook toen maar mondjesmaat verkocht zijn, er is te weinig van naar menige zin, in dat licht bezien is men vandaag rijker en wordt er dus ook meer bijzonders gebouwd en verkocht, en ook dat wordt straks vintage.
Dan kunnen we Lenco’s en touwtjesdraaiers gaan vergelijken, en ik kan u verzekeren dat dat heel leuk is (met mijn L76 en een TransRotor), eentje maakt je al gelukkig, twee nog veel meer.
Veel plezier.
Nadat ik eens bij de echte dealer ben geweest, is de Thorens TD124 niet meer terug te kennen.
Het plateau bleek helemaal niet magnetisch te zijn. De arm SME 3009 stond verkeerd afgesteld.
De rumble is zelfs extreem laag. Een Goldring Legacy element maakte de zaak af. Voor zo’n 2000 euro heb ik nu een speler, die je naast een nieuwe van 10.000 mag zetten.
Leuk dat er zoveel mensen weer teruggaan op vinyl. Ikzelf ben als hobby begonnen met opknappen van platenspelers en inmiddels een eigen plint gebouwd voor een Garrard 401. Voorzien van een SME 3009 arm en een Grado Gold element. Fantastische klankkleur. Voor onder de € 2000,- heb je ook een prachtige platenspeler. Deze staat te koop en kan dus door naar een volgende vinyl liefhebber. De tweede staat inmiddels ook in de “steigers” om gemaakt te worden.
Beste Marco,
Is het echt zo slecht gesteld met de nieuwe platenspelers, zoals jij stelt. Ik kan mij voorstellen dat de ION’s en Crosley’s van minder tot iets boven de 100 euro niet voor stellen, maar een Pro-ject of Denon van 400 – 500 Euro toch ook kwaliteit spelers moeten kunnen zijn. Vergelijkbaar met een goede speler zoals de diverse Duals en Lenco’s in hun tijd. Dan bedoel ik gewoon een goede speler voor de gewone man, waar wel op een goede manier muziek mee te beluisteren valt. De meeste mensen kunnen of willen geen duizenden Euro’s uitgeven voor een nieuwe of al of niet gereviseerde topspeler.
De meeste spelers. waar jij het over hebt vallen in dat segment. Voor een oude Garrard SP25 (onze tweede speler thuis, vroeger) durft men al 100 Euro te vragen en dan moet je er nog van alles aan doen. Dan doe ik het maar met een oude Philips AF674 en de GP400. Een nieuwe naald van een paar tientjes en een snaar van een tientje en ik kan ook van muziek genieten. Want daar gaat het uiteindelijk toch om. Wel heb ik heel veel spijt dat ik mijn Dual 701 met Shure V15 jaren geleden al weer, weggedaan heb.
Maar interessant is je artikel zeker wel.
Beste Marco.leuke site heb je zeg.hierdoor ben ik enthousiast geworden en heb er weer een nieuwe hobby bij. Heb er 1op de kop getikt.Een 701.Hij speelt prima en alles werkt .alleen is de voeding kapot.Hij wordt warm en gaat stinken.Zelfs met een uitgebouwde trafo met een los netsnoer eraan wordt hij bloedheet.Die moet dus vervangen worden,maar wie heeft er nog een liggen.bijna niemand.Het is in principe een simpel trafoblokje zonder print of gelijkrichter.220/110volt in.20Volt uit.
De 110 volt aansluiting wordt gebruikt om de stroboscoop van spanning te voorzien.
Mij is verteld dat Dual veel dezelfde trafo,S gebruikte.ook voor andere modellen.bv de 721.
Marcel.
Hoi Marco,
Ik zoek een nieuwe plint voor mijn Thorens TD 150. Kunnen jullie/gaan jullie deze ook in je webshop leveren ? Diegene die ik zie op internet vind ik niet visueel aantrekkelijk, die van jullie voor de TD 160 juist wel!
Op dit moment hebben we alleen consoles voor de TD160 serie en 140 serie. Er is weinig vraag naar de TD150. Dat maakt het lastig om er een aantal van op voorraad te zetten. We moeten de consoles namelijk altijd in grote aantallen laten zagen.
Hoi
Waarom is er weinig vraag naar de 150, ik vind het juist mooi dat alles uitwendig is qua instelling
Met name de dwarsdruk compensatie met gewichtje?
Het is opvallend dat veel hifi-liefhebbers op fora meningen hebben over de generatie zogenaamde ‘idler-wheel’ draaitafels, zonder die vaak intensief te hebben beluisterd. Op sommige Amerikaanse fora geven die personen dat ook ruiterlijk toe. Nou kom je natuurlijk niet elke dag een EMT 927 of 930 tegen. Anderen beschrijven het geluidsmatige gedrag van die draaitafels en kunnen exact aangeven waar het om gaat. In onze werkplaats vergelijken we veel draaitafels. Direct drive, snaar-aangedreven en de tussenwiel-generatie. De laatsten worden voorzien van een bijpassende plinth en uiteraard van een arm-element kombinatie die helemaal afgestemd is. Het juiste ontwerp van de plinth is van fundamenteel belang. Een EMT 930/927 zonder plinth, of in een passende plinth maakt een enorm en significant verschil. Dat geldt ook voor de 124, de 301 en de verschillende Lenco-draaitafels. Een Lenco L76 is in een zware plinth van berken-multiplex volledig stil. Het argument dat idler-wheels rumble hebben wordt hier niet in de praktijk herkend. Dat is ook in feite niet waar het om gaat. De idler-wheels kenmerken zich allemaal door het uiterst stabiele en krachtige laag, de enorme dynamiek, het buitengewoon fraaie middengebied, neutraliteit (lineariteit) en een stuk realisme in weergave. De toegevoegde waarde zit in het tijd- en fasegedrag. De Engelsen hebben het vaak over ‘pace & rhythm. Veel van die idler-drives geven muziek weer met een ongekende timing en samenhang. Naarmate de idler-drives een meer professionele afkomst hebben, versterken al die eigenschappen. Het is dan ook een verpletterende ervaring om een echt goed afgestelde 930/927 op een eveneens superieur audio-systeem te beluisteren. Dan weet je meteen wat andere (en uiteraard ook heel goede) draaitafels missen. In vergelijking met zo’n EMT zijn andere draaitafels kansloos. Maar, dat wil niet zeggen dat er met een SME-tafel, een Goldmund of een TechDas geen erg goede weergave is te realiseren. Het merendeel van de muziekliefhebbers moet het daar (en soms nog met voordeliger draaitafels) mee doen. Wij vergelijken hier beroepsmatig en kunnen met al die draaitafels experimenteren. Die zijn helaas niet ons eigendom. De betere idler-drives worden steeds zeldzamer. Veel gaat momenteel naar China (upcoming market). Maar, als ik de luxe zou hebben om te mogen kiezen tussen zo’n duurbetaalde tempel van glas en roestvrij staal en een simpele EMT, dan is er geen enkele twijfel. Zo’n idler-drive maakt op een uiterst realistische manier muziek. Daar gaat het toch om? Wie geen enorme bedragen in draaitafels wil investeren kan voor een Pro-Jekt gaan. Daar kun je van alles over opmerken. Maar, met een goed en betaalbaar element maken ze op een onnavolgbare manier muziek. Gewoon die betrokkenheid en de ‘ik ben erbij’- ervaring die je als muziekliefhebber zoekt.
Hallo Dolf, dank je voor je uitgebreide input over de idler wiel draaitafels. Erg goede en duidelijke uitleg.
Hallo Marco,
Zeer interessant topic dat ik op deze site ontdekte. Hoewel ik met veel plezier een DP 60L met 304 element (jawel van Denon) draai, voel ik me bij al dit EU geweld een kluns. Toch moet ik zeggen dat ik met hulp uit GB (Naim) met veel plezier vinyl draai en nog steeds platen blijf kopen. Zelfs mijn Japanse combi vind ik verleidelijker klinken dan het digitale “geweld” van nu.
Hall Marco,
Wat een kort maar geweldig stukje over platenspelers. Heb al veel gelezen maar dit is net de tekst die ik zoek waar ook gelijk een paar “echte” oude veteranen genoemd staan. Zelf ben ik net op zoek gegaan naar een platenspeler (heb wat oude lp’s bij mijn vader in de kast aangetroffen) en de genoemde Technics sl 1300 op het plaatje hebben met “gepakt”. (is om mee te starten ook nog leuk te betalen) Zodra ik er één heb gevonden wil ik deze dan ook laten nazien/reviseren. Heb je nog een advies waar een goed adres is om dit te laten uitvoeren.
Leuk al die verhalen!
Zelf heb ik een 747 door mijn ouders gekocht in 1977 dus al jaren in de familie deze hifiset van toen 3000 gulden!
Alles werkt nog goed en word bijna elke dag gebruikt alle het tapedeck heeft een nieuwe motor gekregen 4 jr geleden denk ik nu.
De standaard ss-2030 speakers zijn vervangen voor Ss-G3 en Ss-G1 en van de honderden cassettebanden zijn alleen de beste nog perfect tot matig aanwezig, dus Tdk van 1975 perfect en sony van 1977 matig.
Maxell, teac etc goed
De platenspeler werkt ook prima ps-t30.
Wie heeft er verstand van audio en hifi maar als ik zeg dat tannoy speakers niet kunnen tippen aan de G3 van Sony heb ik ineens nergens verstand van.
Heb deze g3 vergeleken met de Tannoy r series en de sony gaat klank helder laag en vol, de tannoy klinkt ook niet verkeerd strak helder maar niet laag.
Beide aangesloten op een yamaha rxv800 receiver.
Ongekend laag zoals de Rel q100e gaan de g3 niet maar ze komen er in de buurt!
De 747 bestaat verder uit een TA4a versterker en St3l tuner en Tc4a tape deck.
Ik heb daarnaast nog een Tc3a tapedeck die bijna nieuw en toch oud is. En een Taf5a versterker die meer kan geven en dat blijkt ook de G3 klinken hier weer op dan de toch aan de lichte kant.
De G1 zijn beter voor deze relatief lichtere versterker 4.
Mijn zwager heeft een hifi zaak en vind de sony vintage rommel ook oude platenspelers eender welk merk.
Toen ik 10jr geleden al zei de plaat is nooit weggeweest maar komt weer terug lachte hij me vierkant uit, ik sprak meer met musici daarover dan met hifikenners maar ik vind de plaat op mijn oude hifi toren mooier en muzikaler klinken dan op een nieuwe platenspeler of cd.
Dat heb ik altijd al gehad.
Opname cd zegt ook wat hoor!
En toen gebeurde het de plaat kwam terug maar de sony bleef rotzooi maar de rega platenspelers waren natuurlijk veeel beter maar ik vind het niks.
En met mij meer luisteraars als bekende dj’s waarvan zij zeiden de beste hifi ooit is gemaakt van 1975 tot 1995 onder de ES lijn van Sony oa….
Heb destijds ook de werelds goede luidspreker mogen horen fantastisch geluid met een oude Sansui versterker erop klonken deze SS-G4 superieur!
Eind vorig jaar kocht ik de SS-G1 mk2 van een bandlid van een bekende popgroep…die naast diverse Ribbons ook deze g1 verkocht…ze klinken gewoon zoals een speaker hoor te klinken vol en helder.
Hallo Marco,
Ik heb een Thorens TD124 MkII met SME 3009 arm tot volle tevredenheid in bedrijf.
Zelf gerestaureerd, assen gelapt enz.
Heikel punt blijft het dekseltje van het spindellager. Dit was duidelijk de sluitpost op de begroting.
Het is van 1 mm dik geperst plaatstaal. Samen met het minieme pakkingrandje is het zeer moeilijk om het geheel oliedicht te krijgen, met als gevolg vlekken op de meubels. Ik werd dan ook door mijn vrouw voor een ultimatum gesteld.
Tijd om achter de draaibank te kruipen.
Er is nu een teflon schijfje gemonteerd met een verhoging wat tegelijk als pakking dienst doet. Een stalen einddeksel doet de rest. Het losse plastic schijfje is hiermee komen te vervallen.
Het resultaat: Perfect!
Om in audio jargon te spreken, het basisspectrum is duidelijk verbreed.
Groet,
Jan
Hallo Jan, dat ziet er fraai uit!
Hallo Marco!
Is het merk “Acoustic Solid” jou bekend en zo ja, valt dit volgens jou ook onder de (te) hoog geprijsde spelers? Ben erg gecharmeerd van de looks van het type “classic”.
Groet,
Herman.
Acoustic Solid maakt hele mooie draaitafels Herman!
Aha! Fijn om te horen. Zijn wel behoorlijk prijzig helaas…
Dag Marco
Ik ben in het bezit van een thorens td 147. Past een nieuwe plint van jullie hier evt. ook op? (staat niet bij jullie lijstje) en is dit ook een model (ziet en speelt goed) dat nog een mooie hoorbare upgrades waard is?
Groet Johan
jazeker, ook op de Thorens TD147 past onze console.
Hallo
Ben een absolute leek/beginner, ben uit pure nostalgie terug met platenspelers/vinyl begonnen (hoe idioot kan iemand zijn om zijn jeugdcollectie weg te doen of kwijt te spelen?).
Heb nu viavia een Dual KA-50 op de kop kunnen tikken met een Dual 1218 platenspeler erin. Ook twee Dual CL150-speakers zaten erbij.
Qua techniek zou dat niet slecht mogen zijn als ik zo wat rondlees over Dual.
Maar de vraag is nu natuurlijk: Hoe krijg ik dit toestel terug aan de praat??
Want ik ken dus zelf niets van electronica/audio :-/
Is dat überhaupt een interessant toestel om te (laten) restaureren?
Mvg
Peter
Leuk forum, ben net begonnen met het verzamelen van philips jaren ’70 platenspelers. Ze hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding en zijn nog redelijk verkrijgbaar.
Nog tips ?
Grt, Eric
Hi Marco,
Wat een leuke wetenswaardigheden over de draaitafel.
En mijn nieuwsgierigheid is dan ook gewekt.
Recentelijk heb ik namelijk een JVC QL-A2 geërfd en nu zou ik deze willen gaan gebruiken.
Vraag
Alvorens ik een plaat aan de draaitafel toevertrouw, moet ik dan eerst nog een aantal zaken testen/controleren?
En zo ja, welke zaken.
Ik hoor graag.
Met muzikale groet,
Adriaan
H Marco,
Bedankt voor jouw reactie, en de eerst lp’s hebben ‘rondgedraaid’.
Heerlijk, als van ouds naar muziek ‘liggen’luisteren.
Met muzikale groet,
Adriaan
Ik heb net een prachtige Thorens TD160 aangeschaft bij Marco. Deze speler is fantastisch opgeknapt door Marco; wat met kennis heeft die man zeg. Daarnaast neemt Marco ook ruimschoots de tijd om alles haarfijn uit te leggen (ook al gaat dat soms verder dan mijn eigen kennis). De producten die door Marco gemaakt zijn, zijn een echte aanrader voor liefhebbers pur sang!
Ben de fiere bezitster van een Dual 1229 turntable. Ik dacht eraan dit perfecte toestel een onderhoud te laten geven. Iemand een idee wat dit zou kosten ? Waar zou ik dat op een betrouwbare manier kunnen laten uitvoeren. Of kan ik dat allemaal zelf doen ? Iemand een link op het net hoe dit uit te voeren.
Deze vintage Dual 1229 is een prachtig exemplaar. Ik ben tevreden dat ik daaraan geraakt ben. Geen moment spijt van gehad.
Ik ben sinds kort trotse bezitter van een Beogram 4002. Gekocht via E-bay uit Duitsland. Gelukkig wist de eigenaar deze platenspeler qua kostprijs goed in te schatten en heeft hij niet de hoofdprijs gevraagd zoals ze de laatste tijd via Catawiki verkocht worden voor 700 plus euro. De platenspeler werkt perfect en ziet er ondanks zijn hoge leeftijd nog prima uit. Ik ben weer terug op vinyl en het bevalt prima.
Beste marco,
Ik heb een thorens platenspeler staan, maar ik kan weinig vinden over de waarde hiervan.
Het betreft een C.D. 30, gemaakt tussen 1943 en 1951.
Zou jij mij hier verder mee kunnen helpen?
Hallo Samira,
Ik ken deze speler verder niet.
Misschien biedt internet uitkomst,
Met vriendelijke groet, Marco
ik zou ook heel graag zo’n mooie oude platenspeler in mijn bezit willen hebben. ik ben al wat aan het zoeken op marktplaats. iemand waar ik deze goed kan vinden? zou ze graag eerst in echt bekijken ipv online.
Hallo Iris,
Wij hebben altijd een aantal mooie spelers volledig gereviseerd staan. Deze kun je bekijken en beluisteren.
Zelf heb ik weer mijn oude Dual 505-3 aan de praat gekregen nadat deze jaren “kapot” op zolder stond.
Mis alleen een klein bladveertje voor de toerental schakelaar. Kan deze nergens vinden.
Iemand een tip?
Wilco
ik heb een Dual CS 627 Q er is door de vorige eigenaar reparaties uit laten voeren aan het omhoog omlaag systeem en een Audioquest GroundGoody Series Saturn ground kabel aan laten zetten en alles laten smeren wat gesmeerd moest worden ik had de bon er van gezien en daar stond ook op dat ze het elektrisch circuit hebben nagekeken hebben en dat de interlink kabel tzt vervangen moest worden dit heb ik zelf gedaan met Audioquest Tower op aanbeveling van mijn audio zaak in Eindhoven.
zijn er nog dingen waar ik op moet letten
mvgr eric
Hallo,
Ik heb een Panasonic National Radio “console” met radio, reel-to-reel en phonograph uit 1968 gekregen. Ik wil het apparaat gaan restaureren, aangezien er buiten wat algemene ouderdoms kuren (krakende speakers bijv) ingeslopen zijn. Ook draait de schijf niet meer, maar dit komt omdat het aandrijfwiel (!) geen grip meer op het plateau heeft. Ik vermoed dat ik op ebay aangewezen ga zijn voor reserve-onderdelen, maar misschien heeft u nog tips om me de juiste richting heen te stuwen?
Grt,
Javier
Marco is de Thorens 145 de enige vintage thorens met automatische afslag?
Of zijn er ook andere modellen?
Is de thakker snaar een goede vervanger voor de Thorens snaar?
Verneem graag jou bevindingen in deze
Hallo Jos, de TD147 heeft ook een automatische afslag. Maar let wel op. Als de elektronica van een TD145/147 defect raakt is repareren erg lastig. Ik zou liever kiezen voor een TD160/166. Ik gebruik en verkoop eigenlijk alleen maar originele Thorens snaren.Heb ik de beste resultaten mee. Het is toch een belangrijk onderdeel van de platenspeler.
Hallo.
Ben in t bezit van n draaitafel van Revox 797 met n loopbrug waar de naald in loopt.
Alleen nu de pech dat er iets is doorgebrand,want er kwam wat rook uit.
Op t internet gezocht waar ik deze speler ter reperatie kon aanbieden maar de meesten zeggen t is t niet waard en daar ben ik t niet mee eens.
Ben van mening dat ie gemaakt kan worden.
ook al kost t wel wat aan de reperatie maar dat heb ik ervoor over.
Heeft t altijd goed gedaan met n Denon Element erin super geluid wat erin zit.
Je noemde de SL serie van Technics een tank door het gegoten chassis. Ik heb er 4 gehad en allen met hetzelfde euvel: de armlift lekt olie en daardoor kun je die niet meer gebruiken. Ik vind het zo mooi als de naald héél langzaam op de lp komt. Bij thorens blijft dit goed en na 50 jaar doet mijn td 150 het het mooist. Maar ook, de door zeer velen vervloekte Philips 212 of 213 met zijn prachtige(en voor zijn tijd zeker) futuristische uiterlijk, gaat dat oa nog steeds goed…
Hoi,
Ik ben in het gelukkige bezit van een Dual 1249 in topstaat. Toen ik ooit voor FL129,= mijn eerste platenspeler kocht, kostte de Dual al meer dan FL 700,=. Was toen voor mij niet te betalen. Nu gekoppeld aan een Pioneer SX 626 receiver en prachtige vintage philips speakers is het genieten van mijn lp’s.
Hallo Marco,
Ik heb een vraag over de automatische functie van mijn Dual 721.
De functie werkt niet helemaal correct. De stop functie werkt helemaal ok, maar de startfunctie niet. het komt erop neer dat de arm wel in beweging komt en een fractie van een seconde stopt boven de aanloopgroef, maar vervolgens doorschiet en ergens halverwege de plaat op neerkomt.
Kan dit ook te maken hebben met de steuerpimpel of is er iets anders aan de hand? Ik had begrepen dat als de steuerpimpel versleten is de startfunctie helemaal niet meer werkt, klopt dat?
Gr. Hans.
Hallo Hans,
Dit is hoogstwaarschijnlijk wel een steuerpimpel probleem.
De steuerpimpel schuift nl over een plaatje heen die de arm meeneemt.
Als er een slecht contact is kan de beweging haperen of gedeeltelijk werken.
Bij het monteren van een nieuw element in de Thorens TD166MKII met TP11MKII arm (koolstof arm met metalen plaatje) moest de arm ver omhoog. De lift was niet ver genoeg omhoog te stellen, waardoor die onbruikbaar was.
Het rubber van de bovenkant van de lift heb ik vervangen door een hoger rubber stripje, dat ik uit een oud muismatje heb gesneden. De rechterkant van dit rubber wat lager gesneden, zodat de arm in de armsteun kan zonder de lift omlaag te zetten, wat voordien nogal ergerlijk was bij deze platenspeler. Zie foto.
Hoi Marco, ik heb laats mijn Dual 1019 eens onder handen genomen. Het doel was met weinig middelen (geld) het ding zo origineel mogelijk te laten, maar klankmatig naar een veel hoger niveau te brengen. De orginele kast heb ik met snelbeton van de bouwmarkten opgevuld (alles weegt nu ruim 20 kg!) en een Shure V15lll met orginele supertrackplus naald gemonteerd. De meningen over dit element zijn nogal eens verdeeld, en word vaak betiteld als een verouderd stoffig element. Maar goed ik had dat element nog met een goede naald op de plank staan en ook mijn verwachtingen waren niet zo hooggespannen..Nou alles goed afgeregeld en gaan met die speler. Ik mag wel zeggen missie is geslaagd. Wat een heerlijke sound geeft deze poormans idler wheel speler. Ook de Shure overtuigd in die speler, mijn mening over dit element is drastisch bijgesteld. De Dual blijft voorlopig in de woonkamer. Ik heb mijn Thoren custom 160 met SME 3009ll met Goldring 900 IGC maar even naar de logeer kamer overgebracht dat zegt denk ik al genoeg..
Mvg Patrick.
Ten eerste, wat is het toch heerlijk om al die info en opmerkingen te lezen hier op audio-creative.nl:-)
Heb zelf indertijd rond 1977 (ik was een jaartje of 17) een Thorens TD 160 gekocht met toen een paar Wharfedale speakers en een Pioneer SA-5300 versterker. In een veel later stadium een paar fantastische Mission 770 speakers gekocht en een Cyrus versterker en een Stanton eee element.
…Tot ik op een bepaald moment jaren geleden in een vlaag van verstandsverbijstering de Thorens en de Missions heb weg gedaan…waarom weet ik nog steeds zelf niet;-)
Heb nu recent een Thorens TD160 in originele staat terug gekocht (volgens de tip van hier meteen het draaiblad gepolijst met Belgom, erg mooi hoor)
Ik ben ook op zoek gegaan naar een paar Missions 770 maar dat was geen succes of véél te duur maar het moet niet gekker worden want ik heb mijn eigen Missions weer terug gevonden van diegene aan wie ik ze ooit verkocht had!
Komende week word mijn recente audio avontuur nog completer want ik heb altijd al een Quad setje willen hebben maar dat was er nooit van gekomen maar nu ga ik dus een Quad 34+405 ophalen:-)
Ik ben nu ook naar de NAGAOKA MP-110 aan het kijken voor de Thorens of zijn er nog andere suggesties in dezelfde prijsklasse?
B.v.d, Marcel
Erg leuk om dit te lezen! ik heb een Lenco L76S en ik ben erg gehecht aan de looks van de plint, mijn vader had er zo een. Nou zie ik wel het nut van een zwaardere plint om ‘m stil te krijgen, maar kan de bestaande plint niet verzwaard worden? Of stil gemaakt? Zit het ‘m puur in het gewicht van de plint of is het het materiaal waarvan de plint is gemaakt?
Mvrgr,
Olaf
Beste Marco,
Ik ben al een paar jaar aan het klungelen met een Thorens TD124. De tafel komt rechtstreeks uit Zwitserland en ziet er als nieuw uit. Een timmerman heeft van kersenhout een zware- massieve plinth gebouwd. Door een eerste reparateur is alles lopend gemaakt en een SME3009II Improved gemonteerd. Mc elementen zoals Denon103 en Benz Gold bevielen in het geheel niet. Vervolgens heeft een tweede reparateur de motor gerebuild, de aarding verbeterd, etc. Een derde technicus monteerde een MC Goldring Legacy en stelde alles af. Zelf ging van een flut phonoversterkertje naar een opnieuw gebouwde Sphinx (beperkte op lage van de eerdere ontwerper).
Maar nog steeds haalt de weergave het niet bij die van mijn DAC. Zelfs eenvoudige (geripte) cd’s klinken beter dan alle lp’s.
Het dilemma: Ga ik verder met het upgraden van de TD124, met b.v. een arm die meer geschikt is voor mc elementen, of verkoop ik de speler en neem ik een nieuwe b.v. Kuzma. Ik ken fantastisch klinkende TD124’s, maar die hebben allemaal een plateau van 1200 euro, een voeding van 1500 euro, een element van een paar duizend euro en een dito arm. Als ik dat optel bij mijn speler, kom ik al gauw op 10.000 euro.
Ik ben benieuwd wat jij, als onafhankelijk kenner, zou doen. Welke richting moet ik uit.
Groeten, Wil
Will ,
Je dient wel een verschil te onderscheiden dat een LP analoog is en een cd digitaal. Wat er op neerkomt dat analoge geluiden veel meer dynamiek hebben en digitaal heeft dat nauwelijks. Dat laatste is te glad en te clean en een LP heeft dat totaal niet , dat is hoe ik er over denk en mijn mening iets waar je het niet hoeft over eens te zijn als je dat echt niet wil ?
Maar veel mensen schijnen niet echt het verschil te kennen tussen analoog en digitaal en dan nog iets anders , als je een mp3 bestand wat op zich als een deel van het audio spectrum kwijt is doordat , het deel van ons menselijk oor toch niet kan horen word weg geknipt om ruimte te maken maw het bestand word dan minder groot.
En is ook digitaal als je dat naast een oude lp zet die op een oude en analoge manier werd opgenomen dan is dat spectrum wat ons oor niet kan horen er wel aanwezig en wordt dus behouden en niet weg geknipt. Dat vergeet men soms en zeker die jonge mensen die in het internet tijdperk geboren zijn want zij kennen niks anders , en zij die geboren zijn voor die tijd (zoals ik zelf) kennen vaker het verschil tussen de twee.
Je hoeft het niet eens te zijn met mijn stelling of persoonlijke mening ?
Herman
Dat je analoog meer waardeert dan digitaal is niks mis mee. Maar dat digitaal minder dynamiek heeft dan analoog is natuurlijk een onzinverhaal. Dynamiek is niet meer dan het verschil in luidheid tussen de zachtste en de luidste nog aanwezige signaal. Technisch gezien is digitaal daar juist in het voordeel.
Maar ja, toen kwam de loudnesswar… Alles moest zo luid mogelijk worden. En daar gaat de dynamiek het raam uit. Maar daar hebben ook veel vinylalbums van rond de Millenniumwissel en later last van.
Langzaam maar zeker lijken de scherpe randjes een beetje van het totaal doorgeslagen loudness war syndroom af te zijn gegaan, gewonnen is de slag nog steeds niet. Maar dit alles heeft niks met de analoge of digitale drager an sich van doen. Alles met menselijk falen.
Als iemand vinyl platen en of een platenspeler van Dual wenst te kopen, neem dan gerust contact op met mij! Ik heb hier nog één en ander staan!
Dag Marco,
Ik ben op zoek naar een nog goed werkende vintage platenspeler. Nu twijfel ik tussen een Dual 1226 en een cs505-2. Welke zou je mij adviseren?
Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet, Ruud
Ruud ,
Ik vermoed dat beide types van het zelfde merk zijn en dan bedoel ik de cs505-2. Dan denk ik en vermoed ik dat daar niet echt zo veel erg veel verschil in zit ook al ken ik het merk niet echt ? (met niet kennen doel ik niet gebruiken of ooit gebruikt te hebben)
Ik denk dat er vermoedelijk wat verschil zit in het bedienen van die speler , als ik jou was zou ik daar eens goed op letten ? Iemand een type aan bevelen is erg lastig , want wat de ene goed vind , vind de andere dan weer niet goed. Het model doet er op zich niet echt veel aan maar wel hoe robuust het is en het bediening gemak das wel iets waar op moet letten ?
Ik hoop dat ik je niet heb beïnvloed met je keuze ? want niemand kiezen in jou plaats dat moet je zelf doen.
Herman
Hallo , Ik ben een zeezender freak (fanaat) sinds sept van 1974 toen Radio Veronica de nek werd om gedraaid. Maar ik was natuurlijk al veel vroeger fanaat. En door de jaren heen ga je steeds dieper graven naar de geschiedenis enz. Nu zag ik een Garrard platenspeler hier op de side staan. En het type 301 werd heel erg vaak gebruikt bij de zeezenders niet alleen aan land maar op op zee voor live uitzendingen , naar het schijnt ook de 401 (alleen heb ik maar weet van de 301 en niet van de 401)
EMT platen spelers werden ook wel gebruikt , bij de zeezenders was het er voornamelijk om te doen dat ze de draaitafels snel moeten gestart kunnen worden , vaak werd de plaat op scherp gezet maw eerst luisteren tot de muziek begint en dan stop zetten en achteruit draaien en vaak een kwart slag voor de muziek begint en als je dan de stat knop aanzet dat de plaat meteen begint te spelen dat is een ” ceu ” ofwel opceuen (op scherp zetten) Bij Radio Mi Amigo in Playa De Aro hadden men daar een iets voor bedacht.
De plaat werd scherp gezet zoals hierboven beschreven maar de motor werd niet uit gezet , maar wel een klepje wat de slipmat vast hield , en via een schakelaar op het mengpaneel werd de plaat gestart en dat was pas echt snel , de platenspelers die in de (voormalige winkel promo) omgebouwd tot opname studio in het centrum van Playa dat waren Garrard 301 en daar had men er 4 van twee in de opname studio en 2 in de productie studio waar ook jingels en reclames gemaakt werden. Aan boor van het zendschip MV Mi Amigo (gezonken in maart 1980) stonden er nog eens 4 twee in de Mi Amigo studio en 2 in de Caroline studio. Aan boord van de Ross Revenge waren het geen Garrard draaitafels welk merk en type is me niet bekend ?
Radio stations die uitzonden van de WO 2 forten gebruikte ook Garrard 301 en denk en vermoed Radio London ook ? Zo dus er werd echt massaal gebruikt gemaakt van het type 301 van Garrard en volgens men kennis Hans Knot (radio historicus) ook de 401 waar ik geen weet van heb.
Groet Herman
Dag Marco. Super interessant artikel, zelfs 6 jaar na publicatie! Ik ben nieuw in de wereld van platenspelers en heb onlangs een keurig nette Philips F7813 gekocht met GP412 markIII element. Kun jij wat zinnigs zeggen over deze speler? Op papier was het een top speler uit begin jaren ’80. Wel merk ik (voor- en achterwaartse) speling op de arm op, maar geen speling als ik de arm zijwaarts probeer te bewegen. De klank van de speler is nog niet om over naar huis te schrijven, maar misschien is het GP412 element na zoveel jaren uitgedroogd? De speler klinkt nogal mat. Nu moet ik zeggen dat er een simpele phono voorversterker is gebruikt, omdat ik eerst eens wilde kijken wat de speler zou doen. Waar zouden verbeteringen mogelijk zijn? Groet, Erwin
Hoi Marco, nadat mijn 18 jarige zoon een leuk nieuw prut platenspelend koffertje met ingebouwde boxen voor 40 euro had gekocht begon het bij mij te kriebelen….ik wil weer platen draaien en mijn zoon meteen meenemen in de muziek die mij pakte en kijken wat hij mij kan laten horen…trouwens…zo horen platen niet te klinken …overstuurd en geen body…bedacht ik …maar wat gezellig om met zijn twee plaatjes in de achtertuin in de zon te draaien. Hij gaat dit jaar het huis uit dus ik pak de momenten die ik kan en met muziek in de vorm van platen draaien…ik kan geen mooiere manier bedenken.
Zo gezegd zo gedaan…de speurtocht begon. Van strake gloednieuwe Project spelers tot oude schimmige befotoote marktplaats spelers ….en toen opeens deze website….
Ik bemerkte dat platenspelers met hout mijn voorkeur hadden en de Thorens 160 sprak me erg aan. Dat hij daarnaast te upgraden was …ja leuk.
Na wat zoekwerk vind ik de 160 en stuur een opgewekt berichtje naar de eigenaar. Telefoonnummer erbij en ik zet weer een kopje koffie. Opeens word ik gebeld en jawel…de verkoper…ene Paul een paar jaartjes ouder dan ik hangt aan de lijn. We spreken over zijn pas hervonden platenspeler die van zijn vader was en komen erachter dat mijn werk dat ik 20 jaar heb gedaan en net verruild heb voor iets nieuws net hetgeen is wat hij nu als studie begonnen is….we raken aan de praat. Uiteindelijk komen we ook nog een merkwaardige prijs van €221,- overeen. Het woord ‘gunfactor’ valt want hij had al hogere aanbiedingen gekregen…maar het leuke gesprek klinkt hem als een goede plek voor zijn platenspeler.
Diezelfde avond rijd ik een uur en kwartier en klop aan bij een gezellig gezin. Na een heerlijk kopje koffie komt het moment om kennis te maken met de platenspeler…of ik hem even naar de kelder wil volgen.
Grootste kelder ooit, meerdere kamers en we komen aan in zijn ‘luisterruimte’ met zelfbouw boxen mono voor- en naversterkers en een bank. Het feest kan beginnen. Er komen platen tevoorschijn, internet wordt erbij gehaald en het is genieten ….we wisselen album en artiest namen uit en o ja…wat klinkt die platenspeler verrassend goed! Ja, hij had er een Ortofon naald in gezet en nieuwe tulp snoeren en stekker.
We hebben tijd te kort maar ja…uiteindelijk moet ik toch ook nog naar huis. Als cadeau mag ik al zijn platen (van vader, hemzelf en zijn vrouw) van de Beatles, Tracy chapman, Micheal Jackson, Dire Straits, Smashing Pumpkins en zo verder zomaar meenemende ….ik sta versteld. Nog wat platen en naaldborstels erbij en volgestouwd rijdt ik uiteindelijk blij naar huis.
Volgende dag zit ik al met mijn zoon op zolder te luisteren naar de speler, mijn oude Kenwood versterker die ik kocht toen ik 16 was en mijn eerste B&W boxen…wauw.
“Helaas” moet ik de volgende dag op vakantie. Mijn zoon neemt zijn kofferplatenspeler mee (dat in het niets valt met het zoldergeluid maar zich leuk mee laat nemen) en gezellig een koffer met platen…op naar net over de grens van Frankrijk voor een weekje.
Diezelfde middag gaan we naar een supermarkt (gigantisch) en tot mijn verbazing staat er op de muziekafdelingen “gewoon” een bak vol met nieuwe, verse platen! Prijzen tussen de 10 en 20 euro…wat een timing! Ik koop geremasterde Rolling Stones platen, Sade, Muse, Portishead…enz. Ik kom er elke dag omdat het ‘s ochtends de dichtstbijzijnde ‘bakker’ is…elke dag komt er wel een plaatje of 2 bij.
Een week later weer lekker thuis en vol verwachting zet ik de nieuwe platen op…wow…wat een geluidskwaliteit….de ontwikkelingen hebben niet stilgestaan! Bijna helemaal stille, volle platen…mijn zoon en ik zitten deze week meerdere malen te luisteren. Via Amazone vindt ik platen die op bol.com 2 keer zo duur zijn dus hier koop ik nog een paar prachtige platen die mijn zoon ook heel mooi vindt (o.a. Damian Rice “O”).
Die platen kwamen vandaag vlak voor het avondeten binnen. Wij weer boven draaien…prachtig.
Dan stuit ik op een plaat die ik niet op 33 maar 45 toeren moet draaien…en nu gaat het een beetje mis…mijn platenspeler gaat veel lawaai maken en die verdwijnt als ik de speler schuin houd en gebonk komt door de naald naar de boxen……mmm wat hier aan te doen. Gelukkig is mijn zoon er niet bij anders moet ik over vervelende grapjes hierover luisteren. Ook heb ik af en toe al eens het gevoel dat de motor een beetje wisselt met van snelheid…soms ook niet. Op jouw site kom ik een stukje tegen over schoner stroom en het kunnen omzetten van je motor op printplaatjes voor stabieler draaiplezier…is dit iets voor mij (n platenspeler)? Denk ik… Kan ik langskomen met mijn platenspeler om er eens naar te laten kijken, geen idee of jij daar aan doet… vandaar dit berichtje…om het maar eens te vragen.
Goed dit berichtje is veel langer geworden dan verwacht maar context is ook leuk. Hier wordt wel gehouden van een verhaal merkte ik.
In ieder geval al bedankt voor de leuke website en verhalen.
Groeten Marten
Hallo Marten, Mooi verhaal!. Daar gaat het toch. Lekker van muziek genieten. Helaas doen wij geen service maar aan platenspelers. Ik vermoed dat het probleem bij jou een versleten snaar is. Vervang deze eerst en maak de poelies ook even schoon. Dan zal de 45 toeren waarschijnlijk weer goed werken.
Beste Marco,
ik heb npg een Dual HS 36, met nog de originele luidsprekers erbij. De versterker en de luidsprekers zijn prima, de motor draait alleen niet meer. Ik vind het zonde om weg te doen. Misschien is een liefhebber er blij mee. Ik wil hem gewoon cadeau doen aan iemand voor wie dit waarde heeft. Als je iemand weet, dan hoor ik het graag.
groet, Lodewijk
Beste Marco,
Een tijdje geleden heb ik via Marktplaats een Dual 704 op de kop kunnen tikken.
Niet helemaal meer in originele staat helaas, de automatische afslag doet het niet meer en om de draaitafel te laten draaien zit er een toggel schakelaartje gemonteerd op de plek waar de keuze knop 33 / 45 toeren zat. in de middenstand staat hij stil naar links 33 toeren naar rechts 45 toeren.
Om de speler aan te zetten moet ik de stekker in het stopcontact steken.
M.a.w. de Dual is wat gehandicapt. Spelen doet hij overigens prima. Het element zou beter kunnen maar daar ga ik pas aan beginnen als de speler weer in goede staat is.
Weet jij of er nog ergens onderdelen te koop zijn om de speler weer in de originele staat te krijgen?
Of weet jij een adres waar ik de speler zou kunnen laten repareren?
Groet, Ruud
ik vermoed dat het binnenwerk van jouw DUAL704 niet geheel compleet/aanwezig is,
aanzetten van de speler gaat normaal door de arm boven de inloopgroef/plaat te plaatsen
ook de afslag-automaat is wellicht verdwenen , dus renovatie van deze speler word een challenge.
gelukkig heb je van deze “issue’s” gehoormatig geen last.
Alex
Hallo Marco, leuk artikel!
Waar ik vooral blij mee was is dat mijn Dual 701 (15 jr geleden op waterlooplein gekocht voor 40,-..) zo enorm goed aangeschreven staat. Ik ben er al jaren erg blij mee en vond het dan ook zeer interessant dat je zei ‘ het is een topspeler mits het een goed element heeft’ Ik heb een Shure M75 type D element en ben benieuwd wat je zou adviseren om het een nog betere speler te maken voor een budget rond de 200,-. Hoor graag, groet Pim
Hallo Pim, Lees mijn verhaal over de restauratie van een Dual 701 even. Daar staan ook een aantal elementen genoemd die ik kan aanbevelen. https://audio-creative.nl/projecten/restauratie-van-een-dual-701-platenspeler/9/
Hallo Marco, ik ben ook aan het rond ‘snuffelen’ voor een Vintage stereoset uit de jaren ’70. Philips maakte in die tijd ook mooie draaitafels vind ik zoals bijvoorbeel de 212, hierin konden ook duurdere elementen / naalden in geplaatst worden. In je stukken lees ik zo gauw eigenlijk niks over Philips, wat vindt je van dit merk uit die tijd?
Hallo Hans, er zijn wel meer spelers die erg goed waren. Noem er maar een paar: Technics B&O en natuurlijk Philips. Echter richt ik me op de echte uitblinkers van die tijd. Dan kom je al snel op de Thorens Lenco en Dual spelers.Maar natuurlijk is er nog wel meer moois te vinden.
Hallo Marco,
inspirerende verhalen en erg leuk om te lezen. Net begonnen met vinyl, veel lp’s in de handen gehad maar ik blijk een CD-kind te zijn (lp’s huurden we bij gebrek aan financiële middelen bij de bieb… voor 2 gulden 😉
Heb net twee dual 704 platenspelers van MP gehaald en ben er erg blij mee … oftewel mooi begin . Twijfelde lang tussen Thorens en Dual…
Alles intern schoongemaakt en met de correcte vetten gesmeerd.. nog ‘even’ een passende stofkap (x2) vinden (1e vraag heb je misschien koop tips voor bijv een blanke ipv “de vaak kapotte” bruine originele kap?)
Ik heb een element VM95EN van AT gekocht en die doet haar werk erg goed… mijn 2e vraag: zijn er elementen waarmee ik in dezelfde opstelling significant betere resultaten haal? Of heeft een DUAL 704 wel z’n beperkingen?
Thnx en groet,
Bas
Hallo Bas,
Dat zijn fijne spelers.
Goede keus. Ik heb echter zo geen adres voor een goede kap.
Dan zul je het www moeten afstruinen maar het zal wel lastig worden, vermoed ik.
Als de elementen goed zijn zou ik er fijn mee spoelen.
Een ander element welke erg mooi past in een Dual 704 is de Ortofon 2M Bronze.
Het is lastig zo te zeggen of dat een groot verschil/verbetering zal maken.
Hallo Marco,
Super interessante verhalen om te lezen!
Van vroeger uit luisterden we thuis veel muziek en had mijn vader een behoorlijke platencollectie (en later een CD collectie) opgebouwd. Omdat mijn vader op zeker ogenblik niets meer deed met langspeelplaten en alleen nog maar CD’s luisterde, had hij zijn LP collectie en platenspeler (een Wega) naar mij overgedaan en het hele spul heb ik vervolgens lange tijd op zolder bewaard.
Een aantal jaren geleden heb ik toch de platencollectie weer eens tevoorschijn gehaald en voor mezelf een Thorens TD166 MKII aangeschaft, dit omdat een Thorens me toch beter leek dan de Wega. Ik heb van de Thorens veel plezier gehad. Mijn zoon was inmiddels ook besmet geraakt met het “platenvirus” en hij had daarom ook een eigen collectie platen weten op te bouwen. Maar wat hij nog niet had, was een serieus goede platenspeler en daarom heb ik een tijdje geleden de Thorens naar hem doorgeschoven, met in mijn achterhoofd het idee om de oude Wega van mijn vader t.z.t. toch eens tevoorschijn te halen.
Dat weer tevoorschijn halen heb ik onlangs gedaan en het blijkt een Wega 3430 te zijn, oftewel een Dual 1229, dat destijds onder het Wega label is verkocht. Beetje apart vind ik het wel: op de plint staat Wega 3430 en bovenop staat Dual 1229, dus 2 verschillende merklabels op 1 toestel. De handleiding is trouwens van de Dual 1229. En naar ik nu begrijp, is de Wega/Dual daarmee niet zomaar een willekeurige platenspeler (wat ik eerst dus wel dacht).
Alles zit er trouwens bij: de handleiding en ook de constructie om meerdere platen af te kunnen spelen.
Maar ik moet hem nu nog wel (laten) nakijken en opknappen. De status van de naald is mij onbekend en ook de bekabeling is nog van vroeger, met zo’n 5-polige audio stekker die tegenwoordig nergens meer op past (en die je uiteraard ook niet meer zou moeten willen).
Mocht je hierbij eventueel nog tips voor me hebben, dan hoor ik het heel graag!
Bedankt en groet,
Henk
Hoi Marco,
Mooi artikel heb je daar geschreven. Super!
Zelf ben ik op zoek naar een nieuw element voor mijn Marantz 6300. Prachtig apparaat, denk alleen dat het Grado Black element beter kan.
Nu heb ik er veel over gelezen en ben uitgekomen bij een Clearaudio Performer V2 MM of een Goldring 2300 MM. Heb jij toevallig ervaring met deze elementen en kun je (of een andere lezer) er iets zinnigs over zeggen?
Kun je aangeven of een nieuwe kurken mat en/of een aandrukgewicht nog van toegevoegde waarde zijn?
Ik hoor erg graag! Groet, Hilbert
Hallo Hilbert, ik heb zelf geen ervaring met de genoemde elementen. Wellicht een lezer. Over een aandruk gewicht zijn de meningen verdeeld. Ik vind zelf wel een toegevoegde waarde. Verwacht echter geen wereldschokkende verschillen. Een goede mat is natuurlijk wel belangrijk om vervelende resonanties te beperken.
Hallo Marco, ik lees mooie verhalen van gepassioneerde platenspelerliefhebbers! Ik heb een Dual 1218 waarvan de starthandel niet meer goed werkt. Het probleem is dat de starthandel wel naar links gaat, de motor draait, maar vervolgens gaat de handel niet meer naar rechts, de motor blijft dus draaien. Ik heb de draaitafel uit de behuizing gehaald en gekeken hoe het mechaniek werkt. Als ik met de hand aan het stuk metaal trek dan springt de starthandel naar zijn neutrale stand. Dat gaat met gemak. Met de hand de starthandel weer terug zetten naar neutraal gaat niet. Het lijkt of dat er iets zit wat blokkeert. Wat zou dat kunnen zijn?
Vriendelijke groet,
Marten.
Hallo Marten, dat is altijd lastig te zeggen. Gezien de leeftijd kan het van alles zijn. Na 40-50 jaar is een speler echt aan een goede revisie toe. Bij Dual speelt nog een ander probleem. In het mechaniek zijn kunststof onderdelen gebruikt. Deze kunnen na 50 jaar in slechte staat zijn en snel breken.
Ik heb een Philips Rosita 3 in 1 speler uit 1972.
De draaitafel draait op 45 en 33 toeren net wat te snel.
16 en 78 toeren kan ie ook aan.
Zou dit graag hersteld willen hebben want radio gedeelte en cassette speler werken prima.
Waar zou ik daarvoor terecht kunnen?
Groet,
John
Vraag hier eens, John:
Thomas Baur – MFBfreaks.com
Leichelweg 24
7241 CV Lochem
t.: 0573 789091
Goede dag .
Dick en Marco ,het is weer een genoegen om alle verhandelingen door te lezen dit maal op het vinyl vlak 🙂 .
Hier bij wil ik een vraagje stellen ,ben in het bezit van een Dual 1229 en het element is een ortofon bleu en deze combi speelt naar volle tevredenheid.
Echter zit hier nog de originele bekabeling op met idd de 5 polige din plug met din naar phone converter.
Het is tijd om deze te gaan vervangen.
Hebben jullie een idee welke bekabeling (merk) ik hier het beste voor kan toepassen. standaard interlink kopen en monteren of is er betere bekabeling voor.
ivb capaciteit (pf) van de kabel.
een soldeerbout is mij niet vreemd.
Dus bekabeling zonder pluggen …monteren geen probleem.
Riaa versterker is een Cambridge 651e met daar achter SE-10 van der veen en klipschorn.
een fijn combinatie.
Met vriendelijke groet.
Dual draaitafels hebben over het algemeen en zeker in de jaren 70 een perfecte toonarm meegekregen. Ik heb persoonlijk de stoute schoenen aangetrokken en een bij de meeste nooit genoemde een compleet gereviseerde Dual 1237 draaitafel ( dus écht helemaal schoon en opnieuw gesmeerd) een Ortofoon Bronze gemonteerd.
De collectie platen is jaren 60/70/80. Een Yamaha mx70 eind en CX70 voorversterker met Linn Keilidh speakers in biwire.
Met gewoon de standaard platen collectie die je kocht bij je platenboer, als een Zwitsers klokje zo mooi. Gewoon Belt drive,
Een gewone standaard Dual. De tracking is superbé Het geluid magnifiek. Dus ook de 1237/1245/1246 en de1249 doen het werk goed. Mits je een goede cartridge installeert.
Bij de meesten is de platen collectie divers en van allerlei fabrikaat. Negentig procent van de platenleifhebbers heeft helemaal geen echt dure decks nodig alleen stille met een goede arm.
Nou dat heeft dual wel bewezen.
Waar de meeste merken met dezelfde cartridge, platen die ouder zijn, een golfje hebben en zwiebelen, de arm van de plaat af gooien, speelt Dual deze zonder mankeren tot het einde af.
Die Duitsers hebben daar een dijk van een arm gefabriceerd. Dat doen maar weinige hen na.