PlatenspelerProjecten

Restauratie van een Dual 701

Beginpositie van de naald

Wat ik ook regelmatig tegenkom is dat na het instarten van de automatiek, de naald niet netjes in de eerste groef van de plaat wordt geplaatst, maar een stukje ervoor. Daardoor schuift de naald in het slechtste geval van de plaat af.

Maar geen nood. Onder de hendel waarmee je het toerental regelt, zit een klein instel-schroefje. Zet de snelheid op 45 rpm waardoor het schroefje vrij toegankelijk wordt en verstel het met een kleine schroevendraaier. Hierdoor verschuift de beginpositie van de toonarm. Je moet het maar net weten.Dual 701 afstellen-2

Vervangen van de condensatoren voedingsprint

De Dual 701 heeft een afgeschermde metalen huis waarin een aantal componenten van de voeding bevinden. Als we de kap er af halen door de zelftapper los te draaien zien we een transformator en twee condensatoren. Deze laatsten zijn na 40 jaar aan vervanging toe.

Dual 701 electronicaDual 701 electronica-2

Maak het printje vrij door de twee metalen lipjes weg te duwen en zo de onderkant van de print te kunnen bereiken. gebruik voor de vervangende condensatoren wel dezelfde waarden als de originele.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.