PlatenspelerProjecten

Restauratie van een Dual 701

Het brein van de Dual 701

Door de motor wordt een tandwiel aangedreven die op zijn beurt een kunststof schijf beweegt. Als je daarover nadenkt hoe deze is opgebouwd, besef je dat dit een hoog staaltje fijnmechanica is. In deze schijf zitten diverse aanloopsleuven, die het complete mechaniek aandrijven. Van armlift tot automatische afslag. De mechaniek is foutloos en eigenlijk onverwoestbaar, mits je weet wat je doet. Ga er dus niet zomaar aan zitten prutsen, maar kijk eerst goed hoe alles werkt.

We gaan even terug naar één belangrijkste problemen, die je bij een oude Dual 701 tegenkomt: een defecte automatiek. Wanneer je de speler aanzet zal het plateau gaan draaien en in het gunstigste geval gaat de arm even omhoog, waarna hij weer op de plaats rust komt.

Het heeft alles te maken met een klein rubberen dopje, die in de loop van de jaren verteerd is en daardoor zijn functie verliest: de Steurpimpel. Jawohl!

Steuerpimpel van de Dual 701

Dual 701 Steuerpimpel-7Zoals gezegd, is de Steuerpimpel een klein rubbertje op een pen die verbonden is met het centrale lager van de toonarm. Bij het starten van de platenspeler wordt de mechaniek in werking gezet en in een vloeiende beweging wordt, door de wrijving van het rubbertje op het metalen aanloopvlak de arm meegenomen naar de beginpositie. Je snapt, dat wanneer dit rubbertje ontbreekt, deze beweging niet meer wordt uitgevoerd en de arm netjes op en neer gaat zonder van plaats te verwisselen. Dat is wat je dan ook ziet bij mijn mijn speler op de werkbank.

Na 40 jaar kun je er vanuit gaan dat bij alle Dual 701 spelers deze rubbertjes  verteerd, verhard of zelfs compleet verdwenen zijn. Maar geen nood. Deze Steuerpimpel zijn gewoon te koop.  Ik heb er een paar op Ebay gescoord. Maar wat als je deze nu niet meer kunt vinden. Nu, dan is er nog een andere, simpele oplossing. Zet over het pennetje een stukje krimpkous. Laat ongeveer 1mm. (na krimpen) van de krimpkous boven het pennetje uitsteken. Het overstekende gedeelte van de krimpkous vervangt nu dus de originele Steurpimpel. Dit is wel even een lastig klusje, maar als het eenmaal is gelukt, is de werking zo goed als gelijk aan de originele situatie.

Veel meer dan de Steuerpimpel problematiek zul je niet vaak tegenkomen, tenzij er al iemand voor je er mee bezig is geweest en de boel heeft verknoeid. Wel moet je voorzichtig zijn met alle kunststof onderdelen. Ook deze zijn aan degradatie onderhevig en kunnen in de jaren wat brozer zijn geworden. Ga je daar mee stoeien en er breekt iets kapot is dat lastig te vervangen. Zelf maken is dan de laatste optie, maar dat is niet aan iedere hobbyist uitbesteedt.
Maar als de speler verder origineel, rest eigenlijk alleen nog een goede servicebeurt, die je ook zelf eenvoudig kunt uitvoeren.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.