PlatenspelerProjecten

Restauratie van een Dual 701

In deze serie ga ik regelmatig een oude platenspeler speler bespreken. Ik laat zien waar je op moet letten, wanneer je een dergelijke speler wilt aanschaffen en wat er nodig is om de speler weer probleemloos te laten spelen. De eerste die het spits mag afbijten is een Dual 701.

De Dual 701 wordt door de één verguist vanwege het  ’direct drive’ loopwerk, door de ander weer geprezen, vanwege zijn enorme muzikaliteit. Hoe het ook is, het blijft een prachtig stukje fijnmechanica uit vervlogen tijden..…
Dual 701 voor-aanzicht

Direct drive: zonde of zegen?

Om maar gelijk met het belangrijkste verschil met de meeste (huidige draaitafels) te beginnen. De Dual 701 is gebaseerd op een direct drive aandrijving. Dat wil zeggen dat de motor direct gekoppeld is aan het draaiplateau, zonder tussenkomst van een snaar of tussenwiel. Het grote voordeel is dat je de kracht van de motor optimaal kan gebruiken.

Scan
Daarbij heeft een direct drive platenspeler een zeer nauwkeurige, stabiele omloop en is vaak pitch controlled. Het nadeel is dat wanneer de motor ook een klein beetje bijgeluid, trilling of rumble veroorzaakt, dit direct wordt doorgegeven aan het plateau en het element. Dit met gevolg voor een versmering van het geluidsbeeld.
Het is dus niet zo heel eenvoudig om een goede direct drive draaitafel te maken.

De Dual 701: een High-Tech klassieker

De Dual 701 is een platenspeler met een geheel eigen techniek. Dit wat betreft de automatiek, aandrijving en toonarm. Alles is ontwikkeld in eigen huis, Qua uitstraling mag je hem nu betitelen als oubollig en saai. Maar vergis je niet in de innovatieve techniek, die er onder de motorkap zit. Kosten noch moeite werden destijds door de Dual ontwikkelaars gespaard. Anno 2014 zou dit echt ondenkbaar zijn en niet meer rendabel zijn.

classic directAlhoewel, VPI heeft nu een direct drive speler weer op de markt gebracht, de VPI Classic Direct. Zo zie je maar weer, hoe de perceptie van mensen veranderd. Er is een tijd geweest dat direct drive, vloeken in de kerk was. Let wel, deze VPI gaat wel een slordige 23.000 euro kosten.
Dat wordt door VPI gerechtvaardigd door de hoge ontwikkelingskosten en voor de kostbare motor die er voor nodig was. Maar laat je niet gek maken. Het is vooral een verkoopargument. En laten we eerlijk zijn, 20 ruggen voor een metalen schijf dat rondjes draait, mmmm, ik sla deze keer over.

Een zielige Dual in de kringloop

Dual 701 bovenaanzichtDeze Dual 701 platenspeler kwam ik tegen in de plaatselijke kringloop. Zielig in een hoekje tussen wat China rommel en onder een dikke laag stof. Echter bij nadere nadere inspectie blijkt dat deze speler een heel goed tehuis moet hebben gehad. Als de stof er is afgepoetst, blijkt dat deze Dual 701 gewoon in nieuwstaat verkeerd. En dat na 40 jaar!

Zijn baas is mogelijk overleden en hebben de nabestaanden geen idee, dat deze speler destijds de top van de Dual platenspeler lijn was en dat de eigenaar deze speler waarschijnlijk al die jaren goed heeft verzorgd en gekoesterd. Met een aanschafprijs van ruim 1500 gulden was deze speler in de jaren zeventig, voor de gewone man nagenoeg onbetaalbaar. In die tijd gewoon was dat, voor Jan de arbeider, al snel twee maandsalarissen! Maar laten we eerlijk zijn. Het is natuurlijk een uitermate fijne kans om anno 2014 een stukje fijnmechanica voor een budgetprijs in huis te halen.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.