PlatenspelerProjecten

Restauratie van een Dual 701

Direct drive EDS-1000

Anders dan zijn minder bekende voorganger, de Dual 601, wat een snaar aangedreven platenspeler is, is de Dual 701 een direct-drive platenspeler. Dat wil zeggen dat de aandrijfmotor direct gekoppeld is aan het draaiplateau. Dual 701 EDS-1000Ach wee, hoor ik daar al weer een aantal sceptici onder jullie bedenkelijk brommen? Die aandrijftechniek is toch inferieur aan de snaaraangedreven spelers. Daar wil ik nog wel eens een boompje over doorzagen. Deze Dual EDS-1000 aandrijfunit is de stilste, nauwkeurigste en één van de meest stabiele platenspeler motor die ooit gemaakt is. Sterker nog, ik denk dat de EDS-1000 zich gewoon kan meten met de direct drive van de VPI classic direct.Schermafbeelding 2014-10-07 om 14.30.36
Het was destijds een echt prestigeobject. Heden ten dage zou een dergelijke ontwikkeling, in vergelijk met de vermoedelijke afzet, kapitalen kosten en niet meer rendabel zijn.Dual 701 EDS 1000
De elektronica van de EDS-1000 bevat maar één IC (uA709 opamp) en is verder geheel discreet (uit losse onderdelen) opgebouwd.  In deze elektronica zijn zelfs germanium-transistors gebruikt. Germanium is een koolstof- achtige element en uitstekende halfgeleider. Door de goede materialen en het uitstekende elektronische opbouw, is deze EDS-1000 nagenoeg onverwoestbaar.

Pluspunten van de Dual 701

De speler heeft alles aan boord wat een verwende muziekliefhebber maar wil wensen. Met een duwtje aan de aan ‘start’ knop, wordt de automaat in werking gezet en wordt de arm met element netjes in de eerste groef van de Lp geloodst, waarna de automatische armlift de naald netjes in de aanloopgroef laat zakken. Aan het einde va de plaat voltrekt zich het omgekeerde en wordt de arm netjes in de rustpositie gebracht en met een zacht klik uitgeschakeld. Prachtig toch!

De motor is probleemloos en heeft, zoals gezegd, benijdenswaardige specificaties, zelf voor nieuwe , top of the bill, platenspelers anno 2014. daarbij is de motor onderhoudsvrij en zo goed als veroudering vrij. Voor problemen met deze EDS-1000 motor unit hoef je je dan ook geen zorgen te maken.

Schermafbeelding 2014-10-07 om 15.09.38

Nadelen van de Dual 701

Het grootste nadeel van deze Dual 701 is de kwetsbaarheid van de automatiek. Bijna alle Dual 701 platenspelers die ik heb aangeschaft, waren defect. Defect wil zeggen dat de automaat haperde of in het geheel niet werkte. Vaak zie je de arm even op en neer bewegen, om daarna op dezelfde plek weer neer te zakken.

Tja, daar zit je dan met je mooie Dual. Als je een volautomatische speler bezit, wil je die functie natuurlijk ook graag gebruiken. Maar waar moet je nu gaan zoeken? Toch is het niet zo heel moeilijk en dat zal ik je laten zien. Stap voor stap gaan we deze Dual 701 herstellen en opnieuw smeren.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.