PlatenspelerProjecten

Restauratie van een Dual 701

Luisteren naar de Dual 701

Maar wat een heerlijke draaitafel is dit zeg. Met een mooi elementje als deze Ortofon Bronze is het echt genieten. Veel detail, een goede drive en een stabiele omloop. Een rustig geluidsbeeld zonder zenuwachtige trekjes.

Klankmatig is deze draaitafel wel een totaal andere draaitafel dan mijn eigen Thorens TD124 met GrooveMaster toonarm. GrooveMaster BananaDe Dual 701 is precies, enigszins terughoudend en maakt het geluidsbeeld wat kleiner en intiemer. Ik kan mij voorstellen dat deze speler met name voor liefhebbers van klassiek en/of kleine muzikale bezettingen een uitermate goede keus is. Klankmatig behoort de Dual 701 echter nog steeds tot de top, ongeacht prijs!
De Thorens TD124/GrooveMaster zet daarentegen een veel steviger en breder beeld neer. Meer uitgesproken en grootser.

Welk element voor de Dual 701

Dual 701 AT20SLaHeb je een Dual 701 aangeschaft, vergeet dan de elementen die daar vaak nog op zitten. Grote kans dat er een Shure V15 MKII gemonteerd. Destijds een zeer populair en ook kwalitatief, uitstekend element. Ook heb ik ooit een Dual 701 met een Audio Technica 20SLa element gekocht. Dit element was destijds optioneel en een echt topelement. Nu een echte klassieker. Maar in vergelijk met de huidige (instap) elementen, is de AT 20SLa niet zo heel bijzonder. Of dit komt door de techniek of door veroudering, geen idee. Tref je toevallig een dergelijk AT element aan, heb je geluk. Er zijn nog liefhebbers genoeg die fors willen betalen voor een dergelijk element. Richting Ebay dus…..

Nieuwe elementen

Audio Technica MP-110Ondanks de prima specificaties van weleer, zijn alle elementen uit de tijd van de Dual 701 hopeloos verouderd. Dit om twee redenen. Ten eerste zijn na 30-40 jaar alle ophangingen en rubbertjes verstoft, vervuild en/of ingedroogd. De cantilever beweegt gewoon niet zo soepel meer dan toen het nieuw was. Daar kun je gewoon niets meer aan doen. Daarbij heb je grote kans dat ook de naald versleten of mishandeld is. Een andere naald…? Dat kan vaak wel. Maar ik denk dat de huidige, nieuwe elementen (ook de instap elementen) van veel hoger kwalitatief niveau zijn dan een vervangende naald voor een dergelijk bejaard element. Als je kijkt naar prijs en de kwaliteit van de elementen die er nu op de markt zijn, begin dan niet aan het restaureren van zo’n oud lijk. Gewoon weggooien dus.
Dual 701 elementen
Ik heb nu een Ortofon 2M Bronze gebruikt, maar natuurlijk kun je hier ook kiezen voor de Ortofon 2M red of 2M Blue. Maar ook een Nagaoka MP-110 zal hier zeker op zijn plaats zijn. Het zijn allemaal platenspeler elementen met een uitermate fijne prijs kwaliteit verhouding en een prima muzikale kwaliteit.

Kan het nog beter?

Dat denk ik wel. Een punt waar zeker nog watt winst gehaald kan worden is de console. De standaard console van de Dual 701 is een dunne kast gemaakt van spaanplaat en plastic…. Net zoals vele platenspelers uit de jaren zeventig. Ik vermoed dat een mooie zware, massief houten console, zoals deze te koop is voor de Thorens TD160 serie, nog een schepje bovenop de geluidskwaliteit kan doen. Maar dat geld natuurlijk voor een heel veel klassieke platenspelers. Experimenteren kan hier dus zeker lonend zijn. Maar dat maakt de hobby nu juist zo leuk.

Nieuwe mogelijkheden voor de Dual 701

Schermafbeelding 2014-10-07 om 11.08.27Als je toch niet wilt gaan voor de klassieke uitstraling van deze speler, wat denk je dan van een geheel nieuwe look voor de Dual 701? Wanneer je alleen de superieure motor aandrijving gebruikt en deze a la het Lenco/PTP project opnieuw opbouwt, denk ik dat je mond open valt van verbazing. Je bent dan wel de automatiek kwijt, maar daar is mee te leven. Zet er dan ook een mooie 12” arm op. Ik vermoed dat een omgekatte Dual 701 wel eens voor bijzondere verrassingen kan gaan zorgen. Mocht je daar mee aan de slag gaan, laat dan zeker de resultaten aan ons weten.
Veel plezier!

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.