PlatenspelerProjecten

Restauratie van een Dual 701

De Dual 701 op de operatietafel

Allereerst verwijder je het zware draaiplateau. Deze ligt gewoon los op de motor. Gelukkig, zo wordt de draaitafel een stuk meer handelbaar.

Dual 701 demontageDual 701 demontage-3

Vervolgens fixeer je de arm in de steun door het klemmetje over de arm te schuiven. Eventueel zet je de arm nog even vast met een tiewrap.

Dual 701 headshell_Dual 701 headshell_-2

Verwijder ook even de headshell door de armhendel naar achteren te schuiven. Als laatste demonteer je ook even het contra gewicht. Wees met deze laatste voorzichtig. Het is een kwetsbaar onderdeel. Straks daarover meer.

Dual 701 demontage-2

Door het losdraaien van de drie transportbouten, kun je deze schuin naar binnen drukken. Hierdoor ontkoppel je het totale loopwerk/speler van de console en kun je het voorzichtig optillen. De veren, die aan het chassis vastzitten, gaan gewoon mee. Let even op de bekabeling, maar erg lastig is dit niet.
Nu kun je de draaitafel rustig op het motorplateau laten rusten. Aangezien we graag aan de onderzijde willen werken, draai ik de speler om en zet de tafel om twee stevige balkjes. Desnoods leg je hier nog een doek tussen om beschadigen van het chassis te voor komen.Dual 701 onder-aanzicht

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.