PlatenspelerProjecten

Restauratie van een Dual 701

De toonarm van de Dual 701

dual_cs_604_tonearmDe toonarm van de Dual 701 is een ’piece of art’ op zich. Ook hier is door de Dual engineers alles uit de kast getrokken om een zo en goed mogelijk product te maken. De arm heeft een eigen ‘Dual’ headshell, die we ook op de vorige serie, de snaar aangedreven Dual 601, terugvinden

De toonarm lagers

De arm is een relatief lichte arm en vraagt dus om elementen met een hoge compliantie. Weet je niet wat dit betekent, dan adviseer ik je even mijn project over het afstellen van een platenspeler, te lezen. Daar kun je meer informatie vinden over deze technische termen en wat je precies inhouden.
kun je hier wat meer over terug vinden. Verderop in het verhaal ga ik wat verder in over het afstellen van de Dual 701 toonarm. De horizontale lagers van de toonarm  kunnen in de loop van de jaren mogelijk wat speling hebben opgelopen.
Dual 701 toonarmDual 701 toonarm-2
Dit is eenvoudig na te stellen door het borgmoertje los te draaien, waarna je de naald precies spelingvrij kunt aandraaien. Daarna borg je de as weer met de borgmoer waarbij je de naald even fixeert.

Contragewicht

Schermafbeelding 2014-10-07 om 14.30.54Als je goed naar het concept van de Dual 701 kijkt, zul je merken dat alle onderdelen van deze platenspeler op de ontwikkelingstafel hebben gelegen. Niets is ‘zomaar’ gedaan. Dit geld bijvoorbeeld ook voor het contragewicht. Dit contragewicht heeft naast het instellen van de naalddruk, nog een andere functie. Namelijk het dempen van resonanties van de toonarm. Dat gebeurt hier op twee maneieren. Allereerst is het contragewicht in een rubber gezet, welke de meetse resonanties elimineert. Het vernuft zit hem echter in de het verende contragewicht in de kunststof ‘kooi’.  Door deze dubbele constructie worden ongewenste resonanties tot een minimum beperkt.
Dual 701 counterweight-2 Dual 701 counterweight
Het vervelende is echter dat deze constructie erg kwetsbaar is en als je zomaar aan het contragewicht gaat zitten draaien, breekt de kwetsbare  veerconstructie waardoor het contragewicht los in de behuizing komt te liggen. Daardoor is de dempende werking weg.
Let hierop als je een tweedehands Dual 701 aanschaft. Nu zou dit nog niet zo’n groot probleem hoeven te zijn, want hee, wij zijn toch handige doe het zelvers? Maar het is toch niet zo heel eenvoudig dit te repareren. Het contragewicht en de veer zit in een gelijmde constructie en deze maak je niet zomaar open. Ik heb wel oplossingen gezien, maar geen van allen is eenvoudig te doen. Mijn advies is om een goede Dual 701 te scoren. Dan heb je het minste werk. Er worden er nog regelmatig goede exemplaren aangeboden, dus het is het wachten waard.

Afstellen van een element

Zoals gezegd is de Dual toonarm geschikt voor elementen met een medium tot hoge compliantie. Keuze genoeg dus. Ik heb nog een Ortofon 2M Bronze op de plank liggen die ik in deze Dual 701 ga monteren. Dat monteren en afstellen is allemaal niet zo heel spannend en een klusje in principe door iedereen gedaan worden. In een volgend artikel laat ik zien hoe ik een element in de Dual 701 zet en afstel. Meer over het afstellen van een toonarm afstellen, elementen of compliantie, vind je in mijn artikel: afstellen van een platenspeler.

Alles bij elkaar maakt het dat je een Dual 701 niet eventjes op een maandagavond fixed. Geduld, het inlezen in de techniek en het zorgvuldig lezen van de service manual is een must.
Ben je niet handig, begin dan niet aan een tweedehands Dual 701. Koop dan liever een goed gerestaureerd exemplaar. Dat is een iets grotere investering, maar bespaart je een hoop ellende en frustratie. Maar er zijn meer opties. Er zijn ook goede klassieke platenspelers, die niet zo lastig op te knappen zijn. Die komen later aan bod.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.