Muziek

ABBA–Live at Wembley Arena

ABBA Live at Wembley Arena

Waterloo

Het is dit jaar 40 jaar geleden dat de wereld kennis maakte met ABBA. Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson, en Anni-Frid Lyngstad wonnen met Waterloo het euro songfestival. Een opvallend songfestival nummer voor die tijd. Het was ook de eerste keer dat een band zoveel succes zou hebben met het winnende nummer.

ABBA Live at Wembley Arena (2)

Het was meteen goed raak want zelfs aan de andere kant van de oceaan belande het nummer in de top 10. Zo gek was dat ook niet want ABBA was niet een doorsnee bandje met een leuk liedje. Ze hadden allemaal al veel ervaring en talent!

Hepstars

Benny Andersson maakte deel uit van de Hepstars, ook wel de Zweedse Beatles genoemd en waren daar erg succesvol. Björn Ulvaeus speelde in een skiffle groep genaamd The Hootenanny Singers. Agnetha Fältskog had al de nodige zang ervaring in onder andere musicals. Zo zong en speelde ze de rol van Maria Magdalena in de Zweedse versie van Jesus Christ Superstar. Anni-Frid Lyngstad was bezig met een carrière als solo zangeres.

 

Het nummer Fernando werd eigenlijk geschreven voor een solo album met een Zweedse tekst. We weten allemaal dat het nummer anders bekend werd.

ABBA groeide uit tot één van de belangrijkste bands uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Met hun zeer knappe arrangementen en de karakteristieke geluid wisten ze eigenlijk iedereen wel te boeien. Iedereen heeft wel een favoriet ABBA nummer. Al durfde niet iedereen dat toe te geven. Maar ABBA heeft bij mij altijd een speciaal plekje gehad in de platenkast!

 

ABBA 40 jaar

ABBA Live at Wembley Arena (3)Om de veertigste verjaardag van Waterloo te vieren kwam er kort geleden een 3 dubbel LP uit van het concert wat ze in 1979 gaven in de Wembly Arena. En voor de niet-vinylisten onder ons, hij is ook op dubbel CD verkrijgbaar maar dan heb je niet zo’n mooie hoes!

 

Voor velen is dit de eerste keer dat ze ABBA live horen. Dit is een kant van de band die wel eens vergeten wordt, want zoals eerder gezegd het zijn allemaal zeer goede muzikanten. En ook live stonden ze hun mannetje/vrouwtje. Veel speelde de band niet live. Voor een band van dit kaliber werd er maar weinig getourd.

6x Wembley Arena

Maar net als in de studio wilden ze ook op en bij het podium de allerbeste mensen en die heb je niet zomaar bij elkaar. Zo was de keyboard techneut de man die ook bij Genesis Tony Banks ondersteunde. Het licht en podium ontwerp werden gedaan door de mannen van de Stones. Alles moest perfect. ABBA hoorde in die tijd tot één van de grootste stadion acts. Dat werd gemeten met het aantal vrachtwagens die men nodig had. Queen had er drie, The Rolling Stones hadden er wel vijf en ABBA zat in het midden met vier! ABBA gaf zes concerten in Wembley die allemaal in een mum van tijd uitverkocht waren.

ABBA Live at Wembley Arena (4)

Wat meteen opvalt is dat de geluidskwaliteit van de elpees niet super is. Maar realiseer je dat dit concert opgenomen is door de Zweedse televisie om daar uit te zenden. Ondanks dat hier en daar de hi-hat wat kan sissen is het een lekkere productie.

 

Eerlijk live

ABBA at Wembley Arena is geen overgeproduceerde live opname waarvan je je afvraagt of het überhaupt wel live is. De opname geeft eigenlijk wel een gevoel van aanwezig zijn! De persing is prima. Wel even meteen even de LP’s in een Nagaoka discfile 102 binnenhoes stoppen om ze te beschermen tegen de meegeleverde kartonnen binnenhoezen.

 

ABBA Live at Wembley Arena (5)Vanaf het begin is het feest! Na een introductie begint de eerste klassieker. Voulez Vous blijkt een echte stadion kraker te zijn. Terwijl de gevoelige nummers als Fernando en Thank you for the Music in al hun originele charme blijven staan worden een aantal nummers stevig neer gezet.

 

Nummers als Gime Gime Gime, the Name of the game en Summer night city beginnen zomaar te rocken. Dit waarschijnlijk tot groot genoegen van een aantal belangrijke gasten in het publiek. Want op een speciaal plekje vlakbij het podium zaten o.a. Jimmy Page van Led Zeppelin, Joe Strummer van de Clash en Ian Dury met de voltallige Blockheads en Justin Hayward van de Moody Blues…

 

Ook mijn eigen ABBA favoriet Eagle staat als een huis met een lange gitaar solo aan het einde. Het is gewoon 3 lp’s lang genieten en een feest van herkenningen. Bovendien iedereen kan bijna elk nummer meezingen! Wat wil een mens nog meer.

 

Er is één nadeel: Als de laatste noten van de afsluiter Waterloo hebben geklonken heb ik geen idee wat ik daarna moet opzetten.
Misschien nog een ABBA plaat dan!
Je bent gewaarschuwd…

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.