Metrum Acoustics Amethyst - Forward Correction DAC

Metrum Amethyst – Forward Correction DACWie mij een beetje kent via mijn schrijfsels weet dat ik een liefhebber ben van de DAC technologie zoals die is ontwikkeld door Metrum Acoustics. Komend van een industriële DAC chip met ladderconversie en gegroeid naar een eigen DAC met een slim brok elektronica onder de kap, heeft Metrum Acoustics wereldwijd naam gemaakt, al wordt de profeet in eigen land nog steeds niet geëerd. Daar moet maar eens verandering in komen en waarom ook niet als er voor een redelijke prijs een topper in de lijst staat. Want Metrum Acoustics weet niet alleen slimme zaken te ontwikkelen, ze kunnen de top van de technologische ontwikkeling zelfs doorvoeren in het kleinste model. Dat is pas nadenken en vooruit kijken.Metrum Amethyst boven voor

De edele steen

De Amethyst is het huidige instapmodel met Transient Two modules en biedt analoge uitgangen en een hoofdtelefoonuitgang. Aan de achterzijde vinden we de ingangen, 2x Coax tot 24bit/192kHz, 1x Optisch tot 24/bit/96kHz en 1x USB tot 24bits/384KHz, een enkel paar analoge uitgangen die netjes 2Volt geven en de netentree met de netschakelaar. Geen gerommel met losse voedingen die later een upgrade moeten krijgen, die vervolgens weer een slok geld kosten. De voorkant heeft centraal de volumeregeling voor de hoofdtelefoon, een enkele druktoets voor ingangskeuze en stand-by, zes indicatie LED’s en het hoofdtelefoon chassisdeel. De Amethyst kan alleen PCM signalen verwerken, geen DSD of MQA, helemaal niet erg, want je kunt beter één soort signaal optimaal afhandelen dan verschillende soorten aankunnen via een compromisschakeling.

Strikt PCM…

Wie zweert bij DSD of MQA kan nu afhaken met lezen en zal vervolgens nooit weten hoe goed de Amethyst omgaat met converteren. Voor dat converteren maakt Metrum Acoustics gebruik van een door hen zelf ontwikkelde en in eigen productie genomen ladder converter die met 24 bits kan werken. Metrum Transient modulesDe techniek zit verstopt in Transient Two modules en ik zal kort proberen uit te leggen wat daar nu zo bijzonder aan is. In elke module (één voor het linker kanaal en één voor het rechter in de Amethyst) zitten twee 16-bit ladder converters en een FPGA.

Die FPGA met door Metrum Acoustics geschreven software splitst elk binnenkomend signaal van 16 tot 24 bits op in twee stukken, 12 bits MSB en 4 tot 12 bits LSB. De hoge bits (MSB) blijven zoals ze zijn en gaan één van de twee converters in, de lage bits (LSB) worden digitaal verschoven naar hoge bits en komen bij de tweede converter in de module als MSB. Dat verschuiven wordt gedaan om weg te blijven uit het ruisende LSB gebied dat elke converter kent, waar ook vervorming het hoogste is.

Altijd het optimale deel

Metrum gebruikt dus effectief altijd het optimale deel van de R2R DAC’s en heeft dan nog steeds ruimte per R2R waar ruis onschuldig mag zitten. Aan het eind van de rit is het volume van de verschoven bits (LSB) te hard, dat wordt dit weer evenredig  gereduceerd en vervolgens samengevoegd met het resultaat uit de niet verschoven bits (MSB). Met als gevolg een constante ruisvloer  van -145dB (!) maar waar de schakelruis van de ladder overigens ver onder dit niveau ligt en zelfs onmeetbaar klein. Waar andere merken hun topmodel moeten inzetten om dergelijke waarden een beetje te benaderen doet Metrum Acoustics dat al in de instapper.

Wat is er dan beter in de hogere Metrum modellen zult u zich afvragen, dat is het aantal modules, een nog betere voeding, gebalanceerde circuits etc. In de Amethyst is slecht een enkele 30VA trafo te vinden die én de DAC voedt én de hoofdtelefoon versterker (als die actief is). Nog steeds meer dan genoeg power beschikbaar zolang de impedantie van de hoofdtelefoon maar groter is dan 16Ω. Wat de Amethyst ook niet doet is upsamplen, downsamplen of oversamplen. Wat er binnenkomt wordt verwerkt zonder manipulatie, zonder filters en dus is MQA zelfs nauwelijks zinvol want dat pakt voornamelijk de fouten veroorzaakt in filters aan. De Amethyst heeft een prijskaartje van € 1.295,- en is leverbaar met een zwart of met een zilverkleurig front. Hij is met zijn afmeting van 19x7x25cm (b-h-d) overal te plaatsen.Metrum Amethyst perspectief 2

Het is niet anders

Bij gebrek aan een voorversterker in mijn meer eenvoudige systeem vindt de Amethyst een plekje op het rek naast de Metrum Acoustics Pavane Level II DAC die ik normaal gebruik. Digitaal signaal komt uit een NAD M50/M52 digitale muziekspeler, de voorversterker in gebruik is een Audia Flight Strumento No.1, de eindtrap een Pass Labs X250.5. Luidprekers zijn PMC fact.12. Duidelijk mag zijn dat in de set de Pavane thuishoort en dat de Amethyst zijn uiterste best moet doen om mee te komen.

Sennheiser HD414 JubileeIk gebruik de RCA Coax aansluiting met een Stereovox 75Ω kabel en pak mijn beste RCA interlink naar de voortrap, een Crystal Cable Connect Ultra die al veel meer heeft gekost dan de gehele Amethyst en prachtig alle mooie maar ook mindere dingen vanuit de DAC laat beluisteren.

Voor het afluisteren van de hoofdtelefoon uitgang is een Sennheiser HD414 Jubilee ter beschikking. Allergisch als ik ben voor USB bronnen gebruik ik die niet. Dat heb ik wel gedaan voor de Pavane en de Adagio DAC van Metrum, die dezelfde interface hebben en eveneens Transient Two modules aan boord. Ik weet uit ervaring dat USB heel mooi kan zijn, wat mij tegenstaat, is het gezeur met drivers, het herkennen van de poort en de vele variabelen die het geluid kunnen beïnvloeden en dus een vergelijk of aanbeveling haast onmogelijk maken. Amen.

Metrum Amethyst achterkant

 

 

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

3 gedachten over “Metrum Amethyst – Forward Correction DAC

 • 04 september 2017 om 21:27
  Permalink

  Wederom een mooie review. Ben er inmiddels ook al zeker van dat Metrum het betere werk maakt. Ga straks op x-fi nog eens luisteren naar een aantal producten. Ben ook wel benieuwd naar de Jade en de Onyx. Bedankt voor de test.

  Beantwoorden
 • 30 augustus 2019 om 10:11
  Permalink

  Een klant kwam met deze DAC langs. Ik was verbijsterd hoe goed deze DAC klonk. Zoveel detail en snelheid. Felheid daar waar het moet zonder agressief en vermoeiend over te komen. Groot gevoel voor ritme, duidelijke afbeelding van de akoestiek…..waanzinnig.

  Natuurlijk ging de kast van de DAC open en dat deed mij schrikken want de twee voedingselco’s van Epcos stonden nu al bol! Dat mag niet na 1,5 jaar! Ga er maar van uit dat na een jaar of vier die elco’s droog staan. Contact met de fabrikant volgt.

  Dit is niet de schuld van Metrum maar van de fabrikant van de elco’s.

  Jammer dat je de DAC niet op speakers hebt getest, dat verdient ie! Hij speelt beter dan mijn Denafrips Pontus DAC. Die kan wel DSD aan maar who cares?

  Beantwoorden
  • 09 januari 2020 om 22:19
   Permalink

   Dat met die voedings elco’s zou dat niet toevallig incidenteel bij dit apparaat zijn??
   Groet Paul

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.