Musical Fidelity V-DAC

Een avontuurtje met de Musical Fidelity V-DAC

Dat moet beter kunnen….

En wat doe je als je weliswaar een enthousiast audio DIY’er bent maar alles behalve een supertalent in het zelf uitdenken van schakelen bent, maar wel aardig kunt solderen? Inderdaad, dan ga je uitvinden (lees: googlen) of er wat te combineren valt!….Bijvoorbeeld door eens te kijken hoe je goede vriend Doede dit soort dingen aan heeft gepakt in zijn DAC.

DDDAC voedingschakeling

Daarna de spullen bij Conrad bestellen. Een extra ringkern transformator, een aantal 7808 spanningsregelaars en een 7908. Wat weerstanden, condensatoren, diodes en een experimenteer print.

Musical Fidelity V-DAC voeding pcbDe opzet is een standaard maar goede voeding te maken van +8 en -8 volt en aarde voor het analoge gedeelte. Dat kan best eenvoudig en met mooie onderdelen is dat snel voor elkaar.

Het digitale gedeelte komt weliswaar van dezelfde gelijkrichtings bron af (een trafo) maar gaat dan via drie 10 ohm weerstanden naar de volgende trapjes, met een 7808 driepoot. De uitgang daarvan gaat naar een BC550 transistor die nog eens wat reststoringen verwijderd en alles gaat dan via een klein spoeltje naar de gewenste plek op de V-DAC PCB……het schema dat ik zo dankbaar van Doede geleend heb is eigenlijk de eenvoud zelve (had ik zelf kunnen bedenken…ahum…).

Klinkt het beter…

…of willen we gewoon horen dat een verandering een verbetering is? Een veel voorkomend syndroom in Audioland. Als je ergens veel tijd in hebt gestoken, de boel intensief hebt ‘gemodificeerd’, dan kan het toch niet anders dan dat het ook ‘beter’ klinkt, niet?

Was het maar waar… Ik heb bij het verbouwen van de V-DAC eigenlijk niks anders gedaan dan wat (al door anderen of door mezelf) uitgevonden te dingen veranderen. Er zijn geen wazige dingen gedaan als het plakken van stickertjes, kurkjes, het beschilderen met de een of andere magische lak of dingen met etherische oliën besprenkeld. Maar zelfs dan is niks zeker en is het altijd handig om de terugweg, ofwel het weer een stap of meerdere modificatiestappen terug te kunnen en niet meteen rigoureus te gaan hakken en zagen als je niet heel erg zeker van je zaak bent. Maar die fase is zoals je ziet al bijna definitief achtergelaten.

Nieuwe kast

Musical Fidelity V-DAC ingebouwd in aluminium kast (2)Maar zoals gezegd het groeit uit het kastje. Dus maar eens een mooie aluminiumkast erbij gepakt, waar b.v. ook mijn zelfgebouwde Triode Dick Classic Three op is gebouwd. Dat geeft meteen meer ruimte voor mooiere uitgangs condensatoren (in dit geval 3 MKP’s van Wima parallel, de rode blokken), in plaats van de low budget bipolaire elco’tjes die er origineel worden gebruikt.

De USB-ingang (die ik toch niet gebruik want in de studeerkamer doe een RME FF400 keurig zijn werk) is er vakkundig afgesloopt. De cinchbus voor de S/PDIF ingang is ook verwijderd, want daarvoor zetten we een mooiere connector op het chassis. Plus een IEC lichtnetingang zodat er ook een fatsoenlijke lichtnetkabel kan worden gebruikt en natuurlijk een paar mooie cinch uitgangen. Al met al een leuk resultaat!

Op internet heb ik ook een schema gevonden van de DAC dat redelijk zo niet helemaal betrouwbaar is. Gevolg….eerst wat vakkundig sloopwerk op de V-DAC print. Een paar transistors en een paar 78-regelaars er uit, en alles verbonden met de voedingsprint. De klok voeding zit helaas vast aan de voedings regelaars voor 3.3V en 1.8V. Maar door op een plek de printbaan door te “snijden” zijn deze eenvoudig van elkaar te scheiden. Nu krijgt de klok zijn eigen Doede PSU, en de 3.3 en 1.8 regelaars ook hun eigen voeding. Daar heb ik wel 2 BC550 transistoren parallel gezet.

En dan, altijd spannend, of het allemaal nog werkt…

Ja… en dat gaat zelfs heel lekker. Na een poos inspelen is de DAC gaan logeren bij een vriend en werd er vergeleken met o.a. de V-DAC mk2, een Altmann DAC. De verbouwde V-DAC is wellicht iets minder vol in het laag (maar dat lijkt de klankeigenschap van de V-DAC), maar speelt in de oren van de vriend en mij gewoonweg nog beter. Heel veel ruimte, lucht, pinpoint noem maar op. De ombouw is de moeite meer dan waard geweest. Op een redelijke eenvoudige manier, zonder excessief veel extra uitgaven is deze V-DAC naar een hoger plan te brengen.

Aanvullende info en schema’s zijn verkrijgbaar op verzoek bij Jan (deckersmoll@gmail.com)

Jan Deckers

Jan Deckers studeerde aan het conservatorium met als specialisatie viool en piano en orkestdirectie. Hij heeft samengewerkt met o.a. Herman Finkers. Naast het spelen van piano, viool, gitaar en zang schrijft hij veel teksten en muziek voor NotaBene.

Jan Deckers

One thought on “Een avontuurtje met de Musical Fidelity V-DAC

  • 13 november 2020 om 06:05
    Permalink

    Hi Jan, this is a great mod review, is there anyway you can share a higher quality schematic?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.