Een defecte SME 3009 armlift zelf repareren
Wanneer je een SME toonarm van dichtbij bekijkt, zie je pas met hoeveel kwaliteit deze zijn gemaakt. Dit wat betreft materiaal, afwerking en degelijkheid.Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze armen zeer gewild zijn en de laatste jaren ook behoorlijk in prijs stijgen.
SME toonarmen
SME is een bekende toonarm leverancier die al decennia lang hoogwaardige toonarmen maakt. Met name de SME 3009 en SME 3012 zijn populaire toonarmen en konden op veel platenspelers als optie worden besteld. Thorens bijvoorbeeld heeft met eigen toonarmen erg goede platenspelers gemaakt. Maar de verwende muziekliefhebber kon destijds ook een Thorens platenspeler aanschaffen met daarop een SME 3009 arm.
De tand des tijds geldt ook voor een SME toonarm
Ondanks de goede bouwkwaliteit en materiaalkeuze zijn ook deze toonarmen onderhevig aan slijtage, stof en vuil. Ben je zelf in het bezit van een SME toonarm of wil je er een aanschaffen, dan is een goede service beurt zeker op zijn plaats.
SME toonarm service
Een dergelijke toonarm moet eigenlijk voor montage op de platenspeler eerst even helemaal uit elkaar gehaald worden. Hieronder zie je een toonarm die in de loop van de jaren erg vuil is geworden. Nicotine en stof hebben hier hun werk gedaan. Een schoonmaakbeurt is vaak nodig waarna de toonarm kan worden voorzien van nieuwe toonarm bedrading en eventueel een nieuw meslager. Een secuur klusje welke met een beetje handigheid en aandacht prima zelf te doen is. Die goede kwaliteit van de SME toonarmen is een klassiek voorbeeld van goede bedrijfsvoering. Geen wegwerp rommel produceren, maar een degelijk product dat na service gewoon weer 50 jaar mee kan.
De SME armlift
Een probleem wat ik regelmatig tegenkom bij SME armen is een slecht(er) functionerende SME armlift. De lift zorgt ervoor dat na omhalen van de hefboom de naald rustig op de plaat terechtkomt. Nu wil het geval dat in de loop van de jaren het ‘rustige’ er soms af gaat en dat de lift te snel naar beneden zakt, soms zelfs geheel niet meer werkt, waardoor de arm met volle snelheid op de plaat zakt. Niet handig dus en wanneer je dan per ongeluk een keer vergeet de arm te begeleiden, kun je zomaar je naald of element ruïneren.
Een SME lift is eenvoudig te repareren
Toch is het niet zo heel moeilijk deze lift weer in volle glorie te herstellen.
Dat wil ik je graag laten zien in een aantal stappen. Allereerst kijken we even naar de werking van een defecte lift. Deze kreeg ik onlangs onder handen. Je ziet dat er helemaal geen vertraging meer in zit en dat de lift zijn functie volledig heeft verloren.
Demontage van de SME toonarm lift
Allereerst halen we het rubberen topje of de armhouder (afhankelijk van het type SME arm) uit de behuizing. Zo, het makkelijkste is gedaan… Nu het meest lastige van de gehele armlift. Het verwijderen van het metalen beschermkapje. Deze is met een heel klein beetje lijm destijds vastgezet en moet dus met beleid worden verwijderd.
Ik zet hiervoor de ring stevig in een bankschroef. Uiteraard moet de ring worden beschermd opdat hij niet kan beschadigen bij het vastzetten. Daarna tik ik heel voorzicht rondom tegen de rand van het dekseltje met een schroevendraaier. Zo komt langzaam het dekseltje los en kun je het eenvoudig verwijderen.
Nu kunnen we de lift openen door de beide schroefjes te verwijderen en het ‘carter’ deksel te openen. Geen angst, er kan niets uitvallen of stuk gaan. Na verwijderen van het deksel zie je aan de binnenkant nog een dunne O-ring. Deze kun je voorzichtig verwijderen en schoonmaken met een doekje.
Bij mijn SME lift kwam ik er achter dat iemand al geprobeerd had om de lift te maken. Er zat een soort lagervet in de mechaniek gesmeerd. Dat was dus geen succes, het verslechterd eerder de werking van de lift. Het is dus de hoogste tijd om alles netjes te reinigen en te ontdoen van vuil en vetresten. Ik doe dit in een glazen jampot met wat wasbenzine. Met een ultrasoon bad tril je de laatste resten olie en vet weg. Je kunt nog even na spoelen met alcohol. Dit versnelt het droogproces omdat alcohol sneller verdampt dan wasbenzine. De onderdelen goed laten drogen en dan kunnen we beginnen met opbouwen.
Werking van de SME lift
Een SME lift werkt eigenlijk heel simpel. De lift bestaat uit een kleine zuiger met 4 gaatjes. Deze zuiger wordt naar beneden getrokken door een veersysteem. Deze kunnen we gewoon laten zitten.
Een lesje viscositeit
De vertraging van de zuiger wordt gegenereerd door een vloeistof met een hoge viscositeit (stroperigheid). De vloeistof moet een viscositeit hebben die gelijk blijft bij verschillende afschuif snelheden. Dit noemen we een Newtonse viscositeit. Het vet wat de vorige eigenaar heeft gebruikt heeft in rust (lees afschuifsnelheid =0) een heel hoge viscositeit. Dat is de reden dat het in rust niet naar beneden stroomt maar ‘vast’ in de pot zit. Bij roeren in de pot wordt de viscositeit echter veel lager, het vet wordt dun. Je kunt dit roeren vergelijken met het omlaag bewegen van de zuiger in de armlift. Je wilt daar nu juist ook een hoge viscositeit hebben. Die hoge viscositeit zorgt er voor dat de zuiger weerstand ondervind en dus langzaam zal zakken. Ik ga er hier verder niet op in, maar het is een boeiende materie waar ik in een vorige baan veel onderzoek en metingen aan heb gedaan.
Even terug naar de juiste vloeistof voor de lift. Voor deze lift heb je een siliconenolie nodig met een molecuul gewicht van 500.000, wat een zeer hoog viskeuze, Newtonse vloeistof oplevert.
Deze olie wordt ook gebruikt als differentieel olie in afstands bestuurbare raceauto’s. Ik heb deze gekocht bij een modelbouw winkel. Hier geen idiote audio prijzen maar voor 7,95 genoeg olie voor 40 SME armen……
Klus geklaard
We vullen nu de ‘carter’ met de olie en laten het rustig in de gaten lopen. Tussendoor kun je de behuizing even sluiten en de lift bewegen. Dan druk je langzaam de olie in de onderste kamer. Daarna kan alles weer netjes worden gemonteerd.
Het kan zijn dat je de lift na een paar dagen nog wat moet navullen. Maar dat merk je vanzelf als de vertraging van de lift wat veranderd. Zo, dat viel toch best mee. Nu is het een kwestie de lift weer in elkaar zetten. Succes!
Hey Marco,
Misschien kan je ook eens kort vertellen hoe je de armlift op een Thorens 160 terug in orde kan brengen. De mijne zakt veel te snel.
Ik zal daar eens naar kijken.
Marco dit probleem heb ik ook met mijn Thorens TD 160.
Gr. Ben
Duidelijke uitleg dat kan mij nog wel eens van pas komen aangezien ik 3 klassieke sme toonarmen heb.
Dank.
Hallo Marco,
Wat is de viscositeit van de door jouw gebruikte siliconenolie in centipoise en waar is het te koop?
Conrad gaat tot 100.000 cPs.
Groet,
Jan
de olie heb ik hier gevonden https://www.tpsracing.nl/siliconen-olie-500-000-50-ml-1-st.html
Ik ben in bezit van 2 sets luidsprekers van IMF TLS 50 .
Ik heb de éérste en tweede dus de TLS 50 MK I en de TLS 50 MK II uitvoering dit zijn transmissielijn speakers, de laatste staan op stands. Zij werden geleverd met een Kef B200 bas speaker mer een bexstrene conus. Deze speakers gaan zeer laag 23 htz.
Heb iemand enig idéé welke bas driver ik als vervanger kan gebruiken daar deze nergens meer te krijgen zijn.
Groeten uit België,
Eddy
Mijn SME arm gaat nu juist net niet helemaal naar beneden. Arm blijft dus net rust op het rubber. Ik heb al geprobeerd om dit naar beneden te duwen. Lukt niet goed en daarom slaat ie over. Vooral aan het begin van de plaat. Is dit vuil en moet ik m schoonmaken? Of iets anders?
Hallo Hans, ik zou zeker de lift even schoonmaken en voorzien van nieuwe siliconen olie. Vaak wordt dit veroorzaakt door aankoeken van vuil.
Mijn SME arm is de IV uit de 80-er jaren waarvan de lift te snel naar beneden gaat. Neem aan dat dit hetzelfde probleem is, lift ziet er optisch ook hetzelfde uit als in deze topic. M.v.g. W. Schipper.
Waarschijnlijk wel. De meeste armliften werken met siliconen olie die in de tijd verdwijnt.
Hoi Marco,
Mijn oude Technics platenspeler heeft moeite met de laatste nummers van een LP, dan blijft-ie steken. Als je de arm handmatig naar het midden duwt en hij gaat op eigen kracht terug naar zijn rustplaats zie je ook dat de beweging hapert onderweg. Ergens zit een stagnatie.
Wat kan dat zijn, weet jij het?
gr Annet
Hallo Annet,
Dat is lastig te zeggen zo vanaf deze kant.
Maar ik vermoed dat er ergens in het verticale lager een probleem zit.
Na zoveel jaren dienst kan de olie in het lager hard worden of zelfs verdwijnen.
Ook stof en vuil in het lager kan het lager zwaarder doen draaien.
Beste Marco,
Hoe haal je het liftgedeelte precies uit de arm? Moet ik eerst de hele arm inclusief bodemplaat uit de platenspeler halen en dan uit elkaar halen?
gr Kaspar
Het beste kun je de arm demonteren. Het lift gedeelte kan dan van de basis worden afgeschroefd. (zie foto’s)
O piston do meu braço 3012 série II não tem furos. Como posso colocar silicone na câmara inferior?
(vert.) De zuiger van mijn 3012 serie II arm heeft geen gaten. Hoe krijg ik siliconen in de onderste kamer?
Dit probleem heb ik ook bij mijn zeer vroege SME 3012 split weight waarvan het kleine achterste contragewicht net als bij de series 1 vastzit aan het uiteinde van de arm
De onderhoudsmanual van SME spreekt over 1000.000 i.p.v. viscositeit 500.000.
Niet alle armliften van de 3009 werken op die manier, je hebt ze ook nog met een plastic afdekplaatje (waar een veer onder zit met een cilindertje). Bij die soort moet de carterwand en het cilindertje dat op een neer gaat aan hun beide contactvlakken worden ingesmeerd met een siliconenolie met de viscositeit van tenminste 3000 cps.
wat zijn de inbus maten , alle maten die je nodig hebt?
Hallo Twan, wat de maten zijn weet ik zo niet. Maar schaf inbussleutelset van 0.9-3 mm. aan. Dan heb je alle maten in huis.