DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 1)

DDDAC 1794 mk3 helemaalDe DDAC 1794 in ‘tussenfase 3’

De mooiste DAC bouw je zelf?

Mijn avonturen met deze DAC begon afgelopen november, toen Doede Douma bij mij op bezoek was en zijn nieuwe DAC bij zich had. Een verslag daarover kun je hier lezen. Kort gezegd: ik heb nog voor Doede weer richting Duitsland vertrok een kit bij hem besteld. De luistersessies met de DDDAC 1794 waren zo overweldigend dat er eigenlijk weinig anders overbleef…

Het begin van het DDDAC 1794 avontuur…

Doede Douma, is bij veel lezers onder ons waarschijnlijk het meest bekend van zijn No No DDDAC1543 DA converter zonder oversampling en zonder digitaal filter, met de door de jaren heen steeds hoger wordende torens van TDA1543 chips. Ik dacht dat op het hoogtepunt van de gekte zelfs een excessief aantal van 256 chipjes (!) parallel staan te werken, goed voor een voedingstroom van 14 ampère. Het ontwerp is in meer aardse vorm is echter enorm veel nagebouwd. Een melding in het Guinness book of records waardig…

DDDAC 1794 in demo

De DDAC 1794 van Doede naast het audiorek (let vooral ook op de ‘audiofiele’ apparaatvoeten…;-)

Maar ook Doede heeft de high res muziek inmiddels ontdekt en de oude DAC is, hoe gewaardeerd ook, beperkt tot 16 bit/ 48 kHz. De jaren beginnen te tellen en te knagen. Een jaar geleden is er begonnen met het ontwerp van een nieuwe DAC die minstens de kwaliteit moet hebben van de 1543, het liefst natuurlijk nog een streep beter, maar ook muziek tot 24 bit/ 192 kHz moet kunnen spelen.

Een mooie herfstdag…

Doede Dick en Dac thumb Column Guilty Pleasures….Afgelopen november staat Doede dus voor de deur, met zijn nieuwe DAC onder de arm. Altijd leuk en vooral erg gezellig. De nieuwe DDDAC 1794 DAC, gedoopt naar het typenummer van de Burr Brown DAC chip die er nu wordt gebruikt krijgt een provisorische plek op de luidsprekerkast die het dichtst bij het audiorack staat.

De USB aansluiting wordt in de muziek iMac gestoken. Zoals we het van een Mac gewend zijn wordt de converter meteen herkend en zijn er geen extra te installeren drivers nodig. Spelen maar dus. We hebben van alles geluisterd, van 16/44 cd rips tot 24/192 highres muziek. Ook identieke albums in drie verschillende resoluties maar vooral muziek die ons beiden boeit, geen arti farti geneuzel. Mijn eerste impressie is meteen al goed maar ik raak al luisterend hoe langer hoe meer onder de indruk Doede’s creatie. Hier is duidelijk iets bijzonders aan de hand. Ik ben best wel mooie DAC’s gewend maar op deze fraaie herfstdag is het simpel gezegd gruwelijk mooi wat ik  voorgeschoteld krijg.

Een week later…

… lag er een pakketje met een paar zakjes met PCB’s en onderdelen op mijn deurmat en is het spel op de wagen.

DDDAC 1794 kitDe DDAC 1794 kit USB pcb, moederboard en DAC dek.

DDDAC 1794 detail pcbZoals je ziet bestaat de kit uit een moederbord en een DAC pcb. Die gaan we maar eens in elkaar solderen en monteren.

Wat opvalt is de kwaliteit van de PCB’s, dit heeft niks meer met magere DIY te maken. We hebben hier gewoon professionele kwaliteit elektronica die niet onderdoet voor wat ik ook vaak zie in het binnenwerk van high end apparatuur. Alle soldeereilandjes zijn verguld, wat ik later merk aan het geweldig mooi doorvloeien van het soldeertin. Anders gezegd: deze PCB’s solderen als een trein. Ga je netjes en doordacht te werk dan zal het eindresultaat er er ook naar zijn en zich kunnen meten met wat voor prijzige DAC ook.

Echt moeilijk lijkt het allemaal dus niet zijn, de echte uitdagingen, de SMD componenten, zijn al op de printplaten gesoldeerd. We hoeven ons dus alleen maar om de ‘through holes’ componenten te concentreren. Ofwel op de onderdelen met draadjes die door gaatjes worden gestoken.

Aan de slag!

DDDAC 1794 DAC dek 1 gemonteerdVoor er muziek uit komt zullen de zakjes losse onderdelen toch eerst op de juiste manier met elkaar in contact moeten worden gebracht. Doede beschrijft de ontwikkelweg van de DAC en de uiteindelijke schakelingen tot in detail, maar het opbouwen zelf mag iets uitgebreider.

Ik heb de bouw van mijn kitjes daarom maar bijna van punt tot punt in beeld gevangen. Wie over een beetje technische kennis beschikt en de soldeerbout kan hanteren zal echter ook met Doedes aanwijzingen probleemloos tot een goed werkend apparaat komen. Zelfs voor wie een elektrisch schema nog (een beetje) abracadabra is maar wel het verschil tussen een plus en minteken op een elco kan onderscheiden zal met het rustig en logisch denken zijn eigen topdac kunnen bouwen.

Een dagje lekker relaxt solderen en alle printplaten zijn bestukt en kunnen worden samengesteld tot wat uiteindelijk de DAC is.

Hoe dat kan zo gemakkelijk zijn?

DDDAC 1794 condensatoren solderen (2)Op de pcb’s zelf wordt overduidelijk aangegeven waar ieder componentje, weerstand, condensator, spanningregelaar enz. moet worden gesoldeerd. Zo duidelijk dat je bijna met alleen de printplaat en bijhorend zakje componenten de boel in elkaar kunt zetten.

Toch is het wel verstandig om je eerst even op de pagina’s op Doede site in te lezen, al was het alleen maar om zo veel mogelijk feeling met de DAC te krijgen. Je bouwt immers iets helemaal zelf, wat sowieso al voor een sterke mate van ‘proud of ownership’, een grotere betrokkenheid zorgt. De magie van het zelfbouwen, zonder al te complexe capriolen te hoeven overwinnen. En de uiteindelijke behuizing? Die mag je zo mooi of sober maken als je wilt.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

14 thoughts on “DDDAC 1794 NOS DIY DAC (deel 1)

  • Jan Deckers
    14 maart 2013 om 08:10
    Permalink

    Ik heb hem inderdaad gemaakt….sterker nog ik heb er al twee gebouwd. Een audio-vriend wil was helemaal verkocht toen hij deze DAC hoorde, naast een Altmann-DAC, een V-DAC gemodificeerd, en een V-DAC mk2. Elke dag genieten! De uitgangscondensator, waar ik eerst een mooie Auricap gebruikt, is nu ook een Mundorf Silver/Gold/Oil en die “klinken” erg verfijnd!

    Beantwoorden
  • 16 maart 2013 om 11:18
    Permalink

    Heb er op het moment eentje (ook nog op plank) draaien met één deck. Dat is al mooi. Was altijd van plan om de volgende drie decks geleidelijk toe te voegen. Mede door dit artikel toch de volgende drie decks ook gelijk maar besteld 🙂 Ben er benieuwd wat dat doet.

    Beantwoorden
  • 16 maart 2013 om 19:34
    Permalink

    Hoi Dick, weet jij toevallig waar Marco die prachtige aluminium behuizing vandaan heeft gehaald?

    Beantwoorden
    • 16 maart 2013 om 20:38
      Permalink

      Hallo Roel,

      Na enig zoeken weten wie de (Belgische) firma is, maar ik heb nog geen antwoord gekregen op mijn mail met vragen er over gekregen.

      Beantwoorden
      • 16 maart 2013 om 22:08
        Permalink

        Hoi Dick,

        De naam van de firma mag je niet vermelden? Of wil je volledige info kunnen aanbieden?

        Groet, Roel

        Beantwoorden
  • 17 maart 2013 om 20:20
    Permalink

    Dick

    ik ben benieuwd welke uitgangen je gaat gebruiken de Mundorf Silver Gold Oil 2,2uF of specified Sowter Transformer. Of nog mooier allebei natuurlijk. Weet ik gelijk hoe dit gebouwd moet worden, haha. Zag trouwens op de site van Doede Douma dat hij een extra aansluiting heeft op zijn USB board. Welke is dit. Tenslotte heb jij hem open gezien.

    Peter

    Beantwoorden
  • 17 maart 2013 om 20:41
    Permalink

    Dick, zoals je weet wil Altmann zijn dac en versterker niet in een kastje stoppen omdat hij vindt dat het geluid eronder lijdt. Nu ik jouw dddac zo op een plakje zie vraag ik me af of’ het
    geen aardig experiment is om dat uit te testen, bv jouw “naakte”dac versus de ingebouwde van Marco.
    Keep the ink flowing………
    gr, Xavier

    Beantwoorden
  • 18 maart 2013 om 13:50
    Permalink

    Hoi
    Ik draai zelf met een (bijna antieke) dddac1543 met 8 ICs parallel. Ik vind dat prima klinken, maar na enkele jaren wil ik toch op hogere bitrates draaien. Nu lees ik bij jullie zeer veel lovends zowel over de Micromega MyDac als over deze DDDAC1794. Een enkeldeks DDDAC1794 zit qua kost in de buurt van de Micromega.
    Mijn vraag nu: heb je ze met mekaar vergeleken? Zijn er opvallende klankverschillen?
    mvg,
    Joost

    Beantwoorden
    • 21 maart 2013 om 15:52
      Permalink

      Hoi Joost en Dick,

      Daar ben ik ook erg nieuwsgierig naar. Dick, kun jij hier iets over zeggen? Hoe is jou DDDAC met vier boards vergeleken met de Micromega MyDac?

      Groet,
      Roel

      Beantwoorden
  • 02 april 2013 om 21:39
    Permalink

    Hallo Dick en partner(s) in crime,

    Met groeiende interesse vol ik dit project en uiteraard alle ander op jullie site. Ik ben zelf een fanatieke zelf(na)bouwer en het blijft toch iets magisch als je zelf je audioproduct maakt en al helemaal als het nog eens geweldig klinkt. Ik spreek uit ervaring na twee geslaagde projecten als phonodude en cleo 6. Bedankt heren voor delen van jullie ervaring en expertise. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg.

    Groet,

    Sven

    Beantwoorden
  • 06 juni 2017 om 20:32
    Permalink

    Waarom meerdere DAC modules wat zijn hiervan de voordelen

    Beantwoorden
    • 09 juni 2017 om 11:45
      Permalink

      Hallo Ben,even het verhaal goed lezen. Het staat er allemaal in.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.