ProjectenStreaming

Een avontuurtje met de Musical Fidelity V-DAC

Of: hoe maken we iets goeds nog beter…

Musical Fidelity V-DACAl een tijdje speel ik met tevredenheid met de al bij velen bekende Musical Fidelity V-DAC (mk1!). Voor zo weinig geld zoveel DAC kan men toch niet laten liggen. Het blijkt al snel een welkome aanvulling op het geluid van de Squeezebox SB3, en later, de ook niet bepaald slechte, ZP90 van Sonos. Bij aanschaf meteen maar een andere voeding gemaakt, want dat adaptertje vond ik maar niks. Volgens het Tentlabs/ Amplimo recept dat Dick gebruikt voor zijn Squeezeboxvoeding, nu echter 12 volt i.p.v. de 5 volt voor de SB3. Een kwestie van een transformator met een hogere spanning en het instellen van de Tentmodule op 12 volt.

En dat speelde allemaal lekker. Speelde ja, want de soldeerbout staat al bijna te roken, het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan. Er zitten op de converterchips na, geen SMD componenten in V-DAC. Dus zonder mijn extra leesbril is het redelijk eenvoudig om hieraan te sleutelen en te solderen.

Op het internet is al redelijk wat te vinden over dit dacje om hem (haar?) nog beter te maken. Meestal gaat het om de standaard dingen als de uitgangscondensatoren vervangen en de bijgeleverde stroomadapter vervangen door een mooie voeding.

V-DAC

Bijna nog originele Musical Fidelity V-DAC. Alleen de uitgangscondensatoren zijn vervangen door Black Gate NX non polar types (de rode exemplaren rechts)

Musical Fidelity V-DAC ceramische condensatorenDe vele keramische condensatoren die her en der op de print te vinden zijn voor ontkoppelingsdoeleinden worden daarna vervangen door een degelijk MKP type. Vooral die bij de ingang van het S/PDIF signaal zijn me een doorn in het oog. Ook de condensatoren in het filter kunnen beter  en worden vervangen door bijvoorbeeld zilvermica condensatoren. Tenslotte is het natuurlijk ook bijna vanzelfsprekend dat de opamps in de analoge uitgangstrappen worden vervangen worden door betere types. Ik had veel aan de tips die op  www.head-fi.org staan onder de post V-DAC modifications

Musical Fidelity V-DAC schemaDe originele MC33079 en NE5532 opamps worden vervangen door LME49860 en LME49740, op het schema IC2 en 3, op de print IC5 en 7.

Musical Fidelity V-DAC ingebouwd in aluminium kast

Voeding

Na al deze nog niet zo moeilijke extra modificaties klinkt de DAC toch al een stukje lekkerder. Beschrijvingen kunnen de standaard route volgen die we na een aantal modificaties graag willen horen….diepte, pinpoint en zo verder. Een grote sprong voor de DAC, een kleine in de modificatie wereld ….mmm waar ken ik die term van.

Maar we willen nog meer…

Zit er nog meer in dit mooie kleine wonderdacje uit Engeland? Ik denk het wel… maar dan moeten we rigoureuzer te werk en moet er een aparte kast komen. De noodzakelijke extra componenten passen uiteraard bij lange na niet in het kleine kastje waarin de V-DAC is gehuisd.

Musical Fidelity V-DAC avonturenEn dan doen we het ook meteen goed. De gehele voeding moet op de schop. En we maken een aparte voeding voor het analoge en digitale gedeelte.

 

Op een andere site had ik weer gelezen dat iemand de voeding voor de uitgang (de twee opamps) had veranderd. De positieve voedingslijn wordt normaal van de ingangs spanning afgetapt…maar de negatieve voedings lijn via een soort schakelende voeding (mmm…) verkregen, en daar zit dan ook  nog de klokvoeding op….

Jan Deckers

Jan Deckers studeerde aan het conservatorium met als specialisatie viool en piano en orkestdirectie. Hij heeft samengewerkt met o.a. Herman Finkers. Naast het spelen van piano, viool, gitaar en zang schrijft hij veel teksten en muziek voor NotaBene.

Jan Deckers

One thought on “Een avontuurtje met de Musical Fidelity V-DAC

  • Hi Jan, this is a great mod review, is there anyway you can share a higher quality schematic?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.