Een op het eerste oog leuk single-ended versterkertje gebouwd rondom de EL84 en een ECC83. Mijn oog was er al vaker opgevallen. Een goede audio-vriend van me had er toevallig eentje voor een erg mooie aanbieding gekocht, en het kleine ding werd tijdens zijn overwintertijd een gast bij ons thuis. - Audio-Creative
  • Home  / 
  • Projecten
  •  /  Miniwatt N3 EL84 single ended buisversterker

Miniwatt N3 EL84 single ended buisversterker

Jan Deckers luisterde een tijdje naar een Miniwatt N3 single ended buisversterker. Een ultracompact aantrekkelijk ogend buisversterkertje. Met voldoende uitgangsvermogen om zIjn gevoelige Klipsch La Scala’s te voeden. Het werd echter een nog veel uitgebreider avontuur, met mods en tweaks…

Een op het eerste oog leuk single-ended versterkertje gebouwd rondom de EL84 en een ECC83. Mijn oog was er al vaker opgevallen. Een goede audio-vriend van me had er toevallig eentje voor een erg mooie aanbieding gekocht, en het kleine ding werd tijdens zijn overwintertijd een gast bij ons thuis.

De beste EL84 buizenversterker in zijn klasse?

Op Ebay, AlieXpress en ook gewoon in Nederland kun je deze leuke kleine Miniwatt N3 versterker kopen. In het buitenland gaat hij voor rond de 190 Dollar van eigenaar wisselen. In NL heb ik hem al voor rond de 249 euro gezien, wat gezien het gemak, de verzendkosten en invoer een mooie aanbieding lijkt te zijn.

Wat krijg je voor je geld? De beste buizenversterker in zijn klasse?

Op het internet zijn er diverse interessante reviews te lezen, en de meeste komen er op neer dat je voor dit geld niet echt een beter versterkertje kunt kopen. Ook heb ik de graai-geld-wolven al gezien die hetzelfde versterkertje een “update” geven, mooi houten ombouw eronder, wellicht een paar onderdeeltjes vervangen en ….dan maar meteen meer dan het 10-voudige vragen van originele kostprijs…Dan zou je zeggen dat de basiskwaliteiten al aardig goed zijn.

In de voeding zitten keurige Nichicon condensatoren. De uitgangstransformatoren zitten in een leuke kleine behuizing, waar meteen de uitgang-connectoren in gemonteerd zitten, 0 (zwart) 4, 6 en 8 ohm. Onderin zie je nog netjes de kleine UGT’’s zitten.

Upgraden?

Na er een maand met plezier wat mee gestoeid te hebben ging de Miniwatt weer naar zijn eigen baasje… Maar het bleef een beetje bij me kriebelen. Maar eens gevraagd of ik wat mocht modificeren aan het kleine ding…hetgeen mijn goede audio-vriend totaal geen probleem vond.

Eerst maar eens open maken en wat foto’s schieten.

De binnenkant ziet er goed verzorgd uit…

Er wordt gebruik gemaakt van een schakelende voeding. Daar valt wellicht nog wat winst te behalen…

 

Verder worden er veel SMD onderdelen (bijna alle weerstanden en kleine condensatoren)

De koppelcondensator (Rifa PHE426, volgens de gegevens geschikt voor Pulse in SMTS operation) zijn weliswaar MKP maar nu niet echt wereldtop.

Voorts een volume potmetertje met kwaliteit zo iets als de grootte van het ding zelf…..

Na wat terug redeneren, kijken en wat logica maar eens een schema neergezet.

About the author

Jan Deckers

Jan Deckers studeerde aan het conservatorium met als specialisatie viool en piano en orkestdirectie. Hij heeft samengewerkt met o.a. Herman Finkers. Naast het spelen van piano, viool, gitaar en zang schrijft hij veel teksten en muziek voor NotaBene.


>