PrimaLuna ProLogue Classic Digital Analog Converter

Mary Black

Van de Ierse Mary Black speel ik oud werk uit 1987, haar CD “By the time it gets dark”, waaronder het fraaie “Katie”. Haar toen nog jonge stem tekent zich helder af tegen de muziek die meer op de achtergrond staat. Echt kippenvel krijg ik van “Katie” in een live uitvoering van haar uit 2003. Meer gerijpt, krachtiger en midden in het leven staat Mary op dat moment op het podium en diezelfde “Katie” heeft een fabuleuze kracht meegekregen. Brengt tranen in de ogen van Ieren, dat mocht ik zelf meemaken tijdens haar concerten en zelf hou je het dan niet droog.
Dat bijzondere gevoel komt met de ProLogue Classic DAC even terug in de huiskamer. Stemmen zijn tot nog toe prachtig, teder waar dat nodig is, krachtig als de solist dat kan zijn, helder, transparant en steeds volledig verstaanbaar. Als Mary het publiek laat zingen is het als zodanig opgesteld, niet ineens tussen de band geplaatst, nee mooi los net als het applaus aan het begin en einde van de track.

Mariza

Laatste vrouw in dit drieluik is Mariza, pure fado op haar CD “Transparante”. Nog steeds CD rips en geen Highres? Nee, want ik luister muziek van de dames en het geripte CD medium is prima als de opname en de mix dat ook zijn. Naast Mariza klinken de akoestische instrumenten als gitaar en bas romantisch, strijkers in volgende nummers blijven bescheiden op de achtergrond om toch vooral Mariza de ruimte te geven. De PrimaLuna zet juist de zangers en zangeressen in het zonnetje, meer dan mijn referentie die op dat vlak niet alles kan/wil geven. Misschien noem je dat kleuring van de PrimaLuna, misschien is hij zo getuned, het is zeker prettig en geeft een groot gevoel van beleving, de essentie van muziekreproductie in mij ogen.

Klassiek

Klassiek komt als eerste van Pietro Locatelli, zuivere barok uitgevoerd door The Raglan Baroque Players, met heel transparante violen die uitblinken in klankkleur en wel de bekende scherpte van de viool behouden maar niet in de oren snijden.
Het spel heeft vaart en de DAC toont zich een waardig snelheidsmonster dat de muziek niet remt en sloom maakt, integendeel de levendigheid straalt van de conus, op hoog volume en net zo gemakkelijk als de muziek in de avond een forse streep zachter staat.
Het orkest staat netjes opgesteld, vrijgekomen van de luidsprekers welke uit het gehoor verdwijnen en los kunnen laten. Al werkt daar de rest van de set hard aan mee, het moet wel uit de bron komen. In dit geval de ProLogue Classic DAC.

Nordic Sound

Als bewijs dat 192kHz sample rate probleemloos kan speel ik sampler opnames van 2L The Nordic Sound. Opnames die in diverse resoluties vrij te downloaden zijn en als voorbeeld mogen gelden hoe klassiek kan weerklinken. De TrondheimerSolistene doen hun best mij met hun spel, de dynamiek en de klankzuiverheid te overtuigen van de kwaliteiten van deze DAC, die zich moeiteloos van zijn beste kant laat zien.
Een piano sonate gespeeld door Tor Espen Aspaas valt niets op aan te merken. Het instrument staat groot voor mij, zeker als ik het volume wat opschroef, met gevaar dat de buren gaan denken dat mijn vrouw toch weer een piano heeft gekocht. Er zit echt gewicht in de hand die de lage registers weet te bespelen, liefde en gevoel in de andere hand, samen een eenheid die de muziek laat leven en beleven.

Jan Gunnar Hoff

Bij deze laatste zin past een mooie afsluiting in de vorm van “Living” van Jan Gunnar Hoff, wederom 192kHz en 24bit. Ook nu solo piano, wel van een heel andere orde, levendige jazz en al een paar jaar één van mijn favoriete tracks als het gaat om het maximale uit een set trekken. Daarbij tegelijk te kunnen genieten van het pianospel en de spanning die Hoff in de muziek legt.

 

 

 

 

Over René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

Laat wat van je horen

*