PrimaLuna ProLogue Classic Digital Analog Converter

Wat hebben we lang moeten wachten…

Met de afnemende vraag naar CD spelers en de opkomst van streaming is het logisch dat PrimaLuna naast haar ProLogue Classic CD speler een ProLogue Classic DAC introduceert, grotendeels gebaseerd op de technologie in de speler. En waarom zouden ze dat bij PrimaLuna niet doen, de speler heeft altijd uitstekende kritieken gekregen en werkt probleemloos. Het vervangen van de CD lade door een tweede display is optisch niet het enige verschil, in de nieuwe styling van het front zijn er uiteraard andere opschriften bij de druktoetsen, die niet langer het loopwerk besturen maar u laten kiezen uit de vier beschikbare ingangen.

Display

De bovenste display op het front laat de sample rate zien en de onderste de actieve ingang. De kap over de buizen is niet meer het metalen rooster, maar de rondlopende kap met spijlen en glas aan de zijkanten die een veel chiquere uitstraling heeft. Bij de speler is standaard een onverwoestbare afstandsbediening aanwezig in de doos om de ingangen te kiezen. Interessant is bij PrimaLuna altijd de gekozen techniek, waarvoor we afdalen in het inwendige van de DAC, om direct daarna een muzikale wereld openen.

Typisch PrimaLuna

De behuizing is typisch PrimaLuna Classic, smaller dan diep, een kap over de buizen, aan/uit schakelaar aan de zijkant en ingangen alleen aan de achterzijde. De 12 kilo zware DAC doet eerder denken aan een versterker dan aan een converter. Als ik de kap weghaal is daar de Classic schakeling met ECC83/12AX7 buizen voor de versterking, ECC82/12AU7 stuurbuizen en GZ34/5AR4 gelijkrichters, alles in een dubbel mono opstelling. Een paar flinke Nichicon condensatoren flankeren de gelijkrichterbuizen. Mooie keramische buisvoeten omsluiten de pinnen van de buizen, die allemaal het PrimaLuna logo dragen.

 

 

 

 

Over René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

Laat wat van je horen

*