René van Es: muziekliefhebber in hart en nieren

 

Het virus van René

René van EsMijn eerste ervaring met audio kwam ongeveer op mijn 12e met een Philips platenspeler waar ik twee elementen bij kreeg: één stereo en één mono. Na lang proberen en diverse schokken kreeg ik het voor elkaar: links kwam uit de ingebouwde luidspreker van de speler, rechts uit een oude buizenradio. Op mijn 14e raakte ik echt besmet met het audio-virus toen ik mocht luisteren bij de in die tijd meest prestigieuze audiowinkel van Den Haag. Een LP met een big band opname gespeeld over McIntosh en Klipschorn maakte zoveel indruk dat ik van de opbrengst van mijn eerste vakantiebaantje een jaar later een Kontakt KT-7 versterker kocht. Het geld (165 gulden) was daarmee in één klap op. De eerste echte salarissen werden besteed aan een ERA MK6 platenspeler met SME3009 arm en Ortofon VMS20E element, een Dynaco PAT4 en ST120 voor- en eindversterker, plus een set Acoustic Research AR4ax luidsprekers. Een enthousiaste brief naar Stereo Hifi Test over de Dynaco kits was de aanleiding een auteurs carrière te starten in 1976. Ondertussen bouwde ik onder meer Rogers transmission lijnen om de AR op te volgen (de RM 40TL met Kef B139, B110,T27 en Coles 4001).

Nieuw begin

Door het schrijven en naast een fulltime baan te werken in audiowinkels leerde ik veel apparatuur kennen, ontdekte dat er meer is dan popmuziek en leerde vooral hoe te luisteren om een oordeel te kunnen vormen over audio apparaten.Caminada winkel Jammer genoeg kwam aan al dat moois een tijdelijk einde door mijn eerste huwelijk. Alleen de liefde voor audio bleek bestand tegen de tand des tijds en begin jaren 90 plaatste ik in mijn nog lege vrijgezellenwoning als eerste een stereo systeem. Ik kocht mijn platenspeler terug van de toenmalige eigenaar, investeerde in een Cyrus One versterker en wisselde mijn Mission luidsprekers om voor Elipson. Plus een Technics CD-speler al had ik zelf nog geen enkele CD in huis. Zo lang was ik er tussenuit gegaan. Maar muziek kon ik spelen, want mijn grammofoonplaten collectie was zorgvuldig bewaard gebleven en die nam ik mee naar mijn nieuwe bestaan. Door schade en schande wijzer geworden kwam er pas weer een vrouw in mijn leven toen ik een eega ontmoette die de passie deelt voor muziek en een geluidsinstallatie accepteert in de huiskamer, al wist ze toen nog niet hoe diep mijn besmetting onderhuids zat.

Redactie

In 2000 kwam ik in contact met Hifi.nl en een jarenlange samenwerking volgde, waarbij ik het zelfs schopte tot hoofdredacteur. Recensies, winkelbezoeken, columns, verslagen van zelfbouw en bezoeken aan fabrikanten leidden tot epistels van mijn hand, hetgeen ik allemaal in mijn vrije tijd propte naast mijn gezin en een baan. Mijn ervaring groeide recht evenredig met de omvang en de kwaliteit van mijn stereo installatie en nadat Hifi.nl eindelijk personeel kon gaan betalen maakte ik plaats voor een hoofdredacteur die zich uitsluitend op die taak kon richten. Ik degradeerde tot gewoon auteur. Een tweede vaste opdrachtgever werd Music Emotion en veel later kwam de Engelse website The Ear er nog eens bij. Met zelfbouw doe ik inmiddels niets meer, mijn ogen gaan langzaam achteruit wat solderen lastig maakt en een ruimte om luidsprekers te bouwen ontbreekt in een appartement, maar de liefde voor audio en muziek is nooit overgegaan en het aanbod van goedkope audio tot onbetaalbaar is groot genoeg om honger te stillen. Na ruim 600 geteste apparaten is de rode draad immer de beleving van muziek, waarbinnen het geluid van een vallende iPhone op de 18e rij in een concertzaal als detail niet boeit. Wel de passie die een muzikant in de uitvoering legt, het onbedwingbare verlangen luchtgitaar te spelen, de tranen die in mijn ogen opwellen bij een gevoelig lied, dat zijn de zaken waardoor ik bereid ben te blijven investeren in audio en muziek blijf kopen.

Nog steeds besmet

Ik geef toe dat een mooie set nog altijd mijn volle aandacht heeft zelfs al speelt er even geen muziek overheen. Ik blijf ook verslaafd aan ‘knopjes’, zoals zoveel mannen. Sinds ik kan streamen maakt mijn iPad overuren, staat mijn platenspeler vaker stil, en speel ik muziek puur voor mijn genoegen en/of om apparatuur mee te recenseren. Want bijna 50 jaar na mijn Philips platenspeler is het virus nog steeds niet onderdrukt. Vroeger en nu raak ik het meest getriggerd door versterkers, daarna D/A converters, platenspelers, luidsprekers en in veel mindere mate door bekabeling of tweaks. Ik hoop dat ik u er op Audio-Creative veel over mag vertellen en dat u plezier blijft beleven aan mijn ontboezemingen.

René van Es