De zodiac+ is een klein muzikaal meesterwerkje uit Bulgarije. Deze DA converter van Antelope Audio is gebaseerd op een geheel eigen filosofie en heeft een aantal opmerkelijke eigenschappen. - Audio-Creative

Zodiac+ DA converter

Meetrapport

Dick
De uitgangsspanning van de cinch-uitgangen ligt nagenoeg op de door het Rode boekje voorgeschreven waarde: 2,04 volt en 2,05 volt voor resp. het rechter en linker kanaal. XLR-uit geeft een veel hogere maximale uitgangsspanning, ideaal om direct een eindversterker mee aan te kunnen sturen. Ik meet resp. 9,88 en 9,85 volt. Deze waardes kunnen echter met instelpotmetertjes getrimd worden. De vervorming is erg laag. Bij 0 dBFS uitsturen is de THD+n 0,0074% lineair gemeten.

Liniariteit cinch uitgangenFrequentierespons -3 dBFS 96 kHzDe gewogen meting laat bijna identieke waardes zien, evenals de THD-metingen aan de XLR-aansluitingen. Leuk om te zien hoe de vervorming zich ontwikkelt bij lagere uitsturingen. Die is bij -20 dBFS 0,0015%, -40 dBFS 0,013% en -60 dBFS 0,13%. Bekijken we de bijhorende FFT-plaatjes, dan ziet het er met name bij 0 dBFS uitsturen een beetje ruig uit. Maar pas op: de ruisvloer van de Zodiac+ ligt excessief laag zodat alles wat boven deze vloer uitkomt meteen in het oog valt.

Typisch voor een gebalanceerd ontwerp is de sterkere onderdrukking voor even harmonischen dan voor de oneven harmonischen. We zien resp. -109 dB, -86 dB en -114 dB voor resp. de tweede, derde en vierde harmonische. Kwaad kan het op dit niveau al lang niet meer natuurlijk. Ook valt de vreemde piek bij 124 Hz op, piekend op -124 dB. Geen idee waar die vandaan komt. Maar ja, waar hebben we het over? Totaal onschuldig uiteraard. Bij -10 dBFS uitsturen is te zien dat het allemaal een beetje rustiger toont.

J-Test 11.025 kHz plus 229 Hz USB ingangJ-Test 11.025 kHz plus 229 HzDaar zal vooral de analoge uitgangstrap debet aan zijn. De frequentierespons laat bij een sample frequentie van 96 kHz het -3dB punt in het hoog zien bij 47 kHz. De lineairiteitsmeting laat een geweldig mooi resultaat zien, met een rechte lijn tot bijna -130 dB. De J-Test schept verwachtingen. Antelope heeft een optimaal jittergedrag hoog in het vaandel staan. Dat is ook te zien. De 11,025 meetfrequentie laat geen enkele vorm van klokvormige uitloop naar beneden zien.
FFT THD n residu 1 kHz in 100 kOhm 0dBFSFFT THD n residu 1 kHz in 100 kOhm -10dBFSAlle piekjes, afkomstig uit de 229 Hz modulatie van het meetsignaal, die er moeten zijn, zijn er ook. Ik zie alleen een paar extra piekjes op 10,02 en 12,05 kHz. Waar die door ontstaan? Ik zou het zo niet weten. De J-Test meting op de USB-ingang laat een iets hoger liggende ruisvloer zien, rond -120 dB, maar geen enkele vorm van wat op een iets minder goed jittergedrag zou kunnen duiden. Erg mooie resultaten op deze voor nog steeds veel converters wat gemene test.

De Antelope Zodiac+ laat zich op de meetbank als een uitstekende moderne digitaal analoog converter zien.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.