De zodiac+ is een klein muzikaal meesterwerkje uit Bulgarije. Deze DA converter van Antelope Audio is gebaseerd op een geheel eigen filosofie en heeft een aantal opmerkelijke eigenschappen. - Audio-Creative

Zodiac+ DA converter

Automatische uitlezing

Het mooie van de Zodiac+ is dat de inkomende sample frequentie automatisch wordt uitgelezen en via het rode uitleesvenster zichtbaar wordt gemaakt. Zo zie je direct welke sample frequentie is gebruikt. De meest voorkomende samplefrequenties die in de muziek worden gebruikt zijn 32 kHz, 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz, 176,4 kHz en 192 kHz waarvan 44,1 kHz de sample frequentie is die we van de CD kennen. 96 kHz is op dit moment de meest gebruikte sample frequentie bij hi-res opnames. In de begintijd van de 24 bit opnamen werd er vaak 48 kHz gebruikt omdat de processors in de computers een hogere samplerate bij meersporen opnames niet aan konden.

Momenten van beroering en muzikaal geluk

Soms heb je momenten die bijzonder zijn. Muzikale beroering, verwondering of gelukzaligheid. Ook met deze mooie DAC heb ik heerlijk geluisterd naar verschillende stukken muziek. Een tweetal ervaringen wil ik je niet onthouden en heb ik uitgeschreven en onder een aparte blog geplaatst.
Voor wie een beetje wil meegenieten moet het maar eens lezen. Voor wie ongeduldig is of gewoon wil weten hoe goed deze Zodiac DAC is, moet gewoon even hier blijven.

Upperclass

De belangrijkste vraag die ik lees of hoor op fora, of van mensen die geïnteresseerd zij in hi-res techniek, is: klinken hi-res opnamen nu echt veel beter? Daar kan ik nu heel kort over zijn : JA. En is dan de investering van een hoogwaardige DAC als de Zodiac+ een must? Ja en nee. Deze Zodiac+ behoort echt tot de upperclass van DA-converters die er op dit moment op de markt zijn. Als 44.1 DAC heel erg goed en als 96 kHz DAC een top DAC.
Musical Fidelity M1Naast de fraaie ‘budget’ Musical Fidelity M1-DAC moet deze in de Zodiac+ van Antelope zijn meerdere bekennen. Maar voor die laatste paar extra druppels moet u wel stevig in de buidel tasten. Voor de doorsnee luisteraar zal de Musical Fidelity M1-DAC een prima partner zijn maar voor de kritische en uitvoerige muziekliefhebber is deze Zodiac+ de investering meer dan waard.

Als we puur naar de kwaliteit van hi-res opnames kijken is hoge resolutie muziek een fantastisch medium. Hoe zal ik het eens omschrijven?
Het is of alles veel natuurlijker klinkt. Zonder compressie en nergens loopt het geluid vast of wordt er geknepen. Of je nu hard of zacht speelt, het hele frequentiespectrum blijft volledig intact.
Echter wil ik hierbij wel een kanttekening maken. Niet alle hi-res muziek is zo goed opgenomen. Ook hier moet je het kaf van het koren scheiden en kritisch blijven bij aanschaf. Maar als de opname goed is, dan is de uiteindelijke muziekweergave ongekend goed.

Genadeklap

Gezien de snelle ontwikkelingen op hi-res gebied in combinatie met de praktische streaming audio techniek zou dit toch wel eens de genadeklap kunnen worden voor de traditionele CD-speler. Met alle respect voor deze laatste, maar als je deze mooie muziek eenvoudig en ook nog eens relatief voordelig kunt downloaden (HDtracks.com), ze netjes archiveert op je harddisk en met een stukje software als J.River Media Center of gelijkwaardige media speler en met een goede DAC in ongekende kwaliteit kunt afspelen, dan weet ik het wel.

Oh ja, zet dan gelijk uw CD-bibliotheek over op harddisk, want gewone 16 bit/44.1 kHz opnames klinken met deze Zodiac+ ook nog eens zoals u het nog nooit gehoord heeft. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het grote gemak wat u dan ten deel valt. Want via een Iphone of Ipod Touch  of Ipad is deze J.River software ook nog eens eenvoudig van de luie luisterstoel te bedienen en is het wisselen van CD’tjes definitief verleden tijd geworden.

Conclusie

Zodiac+ blackWat een heerlijke DA-converter is deze Zodiac+. De mooie balans, neutraliteit, detaillering en muzikaliteit zijn allemaal eigenschappen die de Zodiac+ ten deel vallen en maakt deze DAC tot de allerbesten onder de DA-converters op dit moment. Voor muziekopnames van zowel 44.1 kHz als hoog resoluut tot 192 kHz presteert de Zodiac+ bovenmaats. Als ik dit schrijf is de Zodiac+ helaas al weer onderweg naar een andere luisteraar, en dan pas besef je wat je mist. Ik houd het zelf nog even bij de Musical Fidelity M1 DAC maar de Zodiac+ staat bij mij wel hoog op het verlanglijstje.
Prijs: € 2.395,00
Importeur:Antelope Audio

Gebruikte apparatuur:Luidsprekers: Klipschorn AK4, Acoustic Energy Aegis One, PMC TB2i, ELAC BS 182, Canton Plus S, Tannoy Saturn S15 subwooferVersterking: TD Ceasar II 300B eindversterker en Cleo 6 voorversterker, TD PhonoDude MK.3, UcD-400HG stereo eindversterker, Exposure 3010s2 pre, Exposure 3010s2 monoblokken, Exposure MM phono board, NAD T747 receiver, Yaquin MM buizen phonoversterker.Bronnen: Sonos ZP90 netwerkspeler, Altmann Attraction DAC, Musical Fidelity V-Dac, Musical Fidelity M1-DAC, Marantz CD67 MK2 CD-speler, Humax iHDR-5050c HDD recorder, Sony BDP-S470 Blu-ray speler, Acoustic Signature Manfred draaitafel, MB Schroeder reference arm, Ortofon MC20 element en Ortofon T-20 step-up. Antelope Zodiac+

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.