Zodiac+ DA converter
Het is al weer een tijdje geleden dat ik op de AV-NU kennis mocht maken met de audioproducten van Antelope uit Sofia, Bulgarije. Soms heb je een klik met apparaten en of dit nu aan de uitstraling ligt of de techniek erachter, ik weet het niet maar, het zal wel een combinatie van meerdere eigenschappen zijn. Hoe het ook zij, de Zodiac+ DA-converter van Antelope Audio is het vermelden waard. Want in deze kleine DA-converter schuilt een geheel eigen filosofie en bevinden zich een aantal bijzonderheden.
Drijvende kracht achter Antelope is de eigenzinnige ontwerper Igor Levin. Levin is de man achter de legendarische Aardsync (de-jitter generator). Met deze apparatuur werd o.a de muziek van Titanic en Gladiator gemastered. Antelope is in de Pro-audio wereld dan ook zeker geen onbekende en hun kracht en aandachtspunten liggen voornamelijk bij de mastering van muziek door middel van zeer hoogwaardige en uiterst nauwkeurige masterklokken. Top of the line is zelfs een Rubidium atoomklok van 10.000 Hz welke gecombineerd kan worden met de 192 kHz of 384 KHz masterklokken.
En nu is er dan ook een High End lijn van digitaal/analoog converters ontwikkelt voor ons ‘ altijd naar een beter geluid zoekende’ audiofielen. De lijn bestaat uit een drietal DA-converters. De lijn begint met instapmodel, de Zodiac ‘Silver’. Dit is een 96 kHz. DA-converter. De DA-converter die ik nu thuis heb staan is de Zodiac+. Deze converter heeft als uitbreiding ten opzichte van de standaard Zodiac een sample frequentie tot 192 kHz bij 24 bit. En dit is ruimschoots voldoende om alle hi-res muziek te kunnen afspelen.
Zodiac+ in Silver en Gold
De rij wordt afgesloten met het ‘top of the line’ apparaat van Antelope , de Zodiac Gold. Deze is leverbaar in een fraaie gold aluminium kleur en heeft sample mogelijkheden tot maar liefst 384 kHz. Ook is voor deze DAC een losse voeding leverbaar om het maximale uit de muziek te halen.
Naast de loepzuivere en stabiele klokken heeft men bij Antelope ook veel gekeken naar de vermindering van jitter, een van de grote veroorzakers van muzikale disbalans en vermoeiende luisterervaringen.