RecensieVersterker

Recensie Yarland FV35A 2A3 PSE versterker

Luisteren

Mocht je denken dat 5, 6 watt nauwelijks geluid uit de luidspreker zal toveren komt bedrogen uit. Sluit de versterker aan en verbaas je over de hoeveelheid geluid dat de kamer vult. Op mijn normaal rendement luidsprekersysteem, pakweg 86, 87 dB/w/m, maar met een prettige belasting voor een versterker, heb ik geen enkel gevoel dat ik puf te kort kom. Wel hoor ik meteen de vertrouwde triodesound. Een heerlijk geluid, met een flow en veel detail.

Het wordt met ieder beluisterd album duidelijker dat de kleine Yarland niet slechts een leuk hebbedingentje of een aardige gadget is. De FV35A is een volwaardig audioapparaat dat veel broeders uit zijn prijsklasse op zijn nummer zet als het op muzikaliteit en speelplezier aankomt. Een harde bewering? Ja, en ik durf die gerust te maken. Verduld, dat dit mogelijk is voor dit geld. Het enige wat gevraagd wordt is een niet te moeilijk aanstuurbare luidspreker en veel muziek. Headbangers en andere notoire harddraaiers zal ik deze versterker niet aanbevelen, maar iedereen die op een normale wijze zijn muziek beluisterd zou deze versterker, al was het maar een keer voor de lol, eens moeten beluisteren.

Yarland FV35A (2)Meten

Er was in eerste instantie last van een te hoge brom. Na afregelen van de ontbrompotmeters krijgen we toch een nette signaal/ruis/brom verhouding te zien. Door direct verhitte eindbuizen met wisselstroom te voeden zal de brom nooit zo goed onderdrukt worden dan bij het gebruik van gelijkstroom, maar dank zij de lage 2,5 volt gloeispanning van de 2A3 blijft het toch goed te doen. Alleen op echt hoogrendement luidsprekersystemen zou het kritisch kunnen worden. Wel min of meer een contradictie. Je zou juist verwachten dat dit dé versterker zou kunnen zijn voor een hoogrendabel hoornsysteem…

FrequentieresponsDe frequentierespons ziet er netjes uit met het -3 dB punt in het hoog op 50 kHz. Daarboven is een lichte verhoging van de curve te zien, waarschijnlijk veroorzaakt door een nog goed gedempte onschuldige traforesonantie.

 

 

uitgangsvermogen vs THD nDe vervorming is vergeleken met solid state ontwerpen hoog, maar voor een dergelijke single ended 2A3 versterker niet ongewoon. Bij 0,5 watt output blijft de lijn over bijna het hele frequentiebereik op 0,4 % en loopt verder op bij harder uitsturen. Bij 4 watt in 8 Ohm zitten we al op 2 %. Het 10 % THD+n punt wordt net boven 5 watt bereikt. Wel een stuk lager dan de te optimistische opgave van de fabrikant. Dat lijkt enorm, maar vergeet niet dat we geen harde clip krijgen bij een non-feedback versterker zoals die bij solid state versterkers ontstaat.

THD n vs frequentieBeneden 50 Hz loopt de vervorming wat op door een toenemende kernverzadiging van de uitgangstransformator. Maar het blijft allemaal ruim binnen de perken. Yarland heeft het zo te zien goed voor elkaar met het wikkelen van de uitgangstransformatoren.

 

 

FFT THD n 1 watt in 8 Ohm logaritmische schaalBekijken we de vervorming in het FFT plaatje, dan is er een mooi aflopend spectrum te zien waarin de tweede, meest onschuldige, harmonische op -43 dB zit, die grotendeels bepalend is voor het totale vervormingcijfer. Hier is ook zichtbaar dat na inregelen van de ontbrominstelpotmeters de 50 en 100 Hz resten op resp. -80 en -76 dB zijn te krijgen. Dat ziet er prima uit zelfs.

 

dempingfactorDe dempingfactor is, zoals bij een non-overall feedback ontwerp normaal is, laag met 3,9. De meetresultaten zullen misschien schokkend zijn voor mensen die solid state apparaten gewend zijn, maar zijn voor een ontwerp als deze Yarland 2A3 versterker niet verkeerd. Het blijft een opvallend fenomeen dat we blijkbaar zo ongevoelig zijn voor 1 of 2 % vervorming van een single ended buizenbak.

Yarland FV35A achterkant

Conclusie

Yarland geeft met deze kleine maar fijne versterker een mooi visitekaartje af. De FV35A is een geen alleman versterker. Het is een vrij uniek geval tussen regulier aangeboden buisversterkers. Bijna geen fabrikant zal het aandurven om met een dergelijke klein vermogend single ended versterkertje te komen. Terwijl alle muziek in de eerste watt zit. De rest is alleen headroom.

Het geringe vermogen stelt natuurlijk meer eisen aan de gebruikte luidsprekers, maar het uiteindelijke resultaat mag er zijn. Voor wie dat geen probleem is heeft aan deze Yarland 2A3 versterker een versterker die heel veel waar voor zijn geld biedt. De versterker ziet er van buiten en binnen verzorgt uit en zit ook bouwtechnisch prima in elkaar, met goede tot zeer goede onderdelenkwaliteit. Je hoeft in 2012 geen ‘man in bonus’ meer te zijn om met een echte triodeversterker te kunnen spelen. Wie had dat nog eens kunnen denken…

Prijs: 750 euro

Yarland

Yarland FV35A voorpagina

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “Recensie Yarland FV35A 2A3 PSE versterker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.