Yamaha NP-S2000 netwerk muziekspeler
Meten
De uitgangspanning bij de maximale uitsturing op 0 dBFS ligt 10 % boven wat het rode boekje voorschrijft: 2,21 volt en 2,20 volt voor resp. rechts en links in de cinchuitgangen. De XLR uitgangen geven een identieke uitgangspanning. De vervorming is erg laag: 0,0021 % lineair en 0,0016 % gewogen.
Bekijken we het bijhorende FFT plaatje dan zie we een diep weg liggende ruisvloer, waarschijnlijk dank zij het uitgebreide voedingontwerp. Alleen de tweede harmonische is nog net aanwezig op –111 dB. Dat de extra aandacht voor het afschermen van de verschillende secties zijn werk doet is te zien aan de 50 Hz stoorspanning, die op -124 dB nog maar net boven het maaiveld uit komt.
De frequentierespons is nagenoeg liniaalrecht, met 20 kHz op -0,1 dB.
De J-Test, een 11,025 kHz meetsigaal met 121 Hz gemoduleerd, wordt op de analoge uitgangen goed doorstaan. Er is een minimale klokvormige uitloop van het meetsignaal zichtbaar. Zijbanden en pieken die op minder goed jittergedrag lijken zijn er niet. Een mooi resultaat dat de fijne luisterervaringen ondersteund.
Iets anders is het als de SPDIF uitgang wordt gebruikt. Er zijn beduidend meer hoge zijbanden rond het meetsignaal te zien. Ik heb geprobeerd om het in beeld te krijgen. Hiervoor is de SPDIF uitgang van de Yamaha vergeleken met het digitale cd-transport dat mij de allerlaagste jitter geeft, een totaal verbouwde Marantz CD16 met Tentlabs klok. In het FFT plaatje waarin beide, de Yamaha SPDIF uitgang en de Marantz CD 16 over elkaar zijn gelegd is te zien dat bij de laatste zelfs de 121 Hz modulatiepiekjes weer zichtbaar zijn. Dat zie ik graag.
Een ander interessant FFT plaatje is waarin de jittereigenschappen van het SPDIF signaal uit de NP-S2000 zowel in een DAC wordt gevoerd met een matige jitteronderdrukking (rDAC) als eentje met een superieure (M1 DAC).
Het lijkt een beetje een vreemde vergelijking, geen zinnig mens zal een DAC uit de 500 euro klasse achter de Yamaha NP-S2000 gebruiken. De eigen ingebouwde DAC is al van een hoog kaliber.
Wat ik echter wil laten zien is dat voor het beste resultaat, bijvoorbeeld met de Yamaha in een high end audioinstallatie, waar ‘ie zeker goed genoeg voor is, het zaak is om de SPDIF uitgang in ieder geval te gebruiken aan een DAC die zelf over een goede jitteronderdrukking beschikt. Op de iets mindere SPDIF uitgang na laat de Yamaha NP-S2000 goede tot zeer goede meetresultaten zien die niet onder doen voor die van een fysieke schijfjesspeler.
(klik op de plaatjes voor een grotere versie)
Epiloog
Het lijkt allemaal een beetje over de top, de excessief zware constructie van deze Yamaha NP-S2000 netwerkspeler. Een audioapparaat dat niet eens draaiende mechanica bevat. Daarnaast nog de grote zorg rond de elektronicaschakelingen. En alles om slechts een digitale muziekstroom uit de netwerkkabel naar analoog omgezet naar een paar cinch of XLR uitgangen te krijgen
Maar Yamaha ziet dat terecht anders: er wordt juist alles uit kast gehaald om deze muziekstroom zo ongeschonden mogelijk de versterker in te loodsen. Je zou dan kunnen denken dat dit nobele streven een prachtig maar weer schier onbetaalbaar audioapparaat op heeft geleverd. Het eerst genoemde eerste is echter waar, het tweede zeker niet.
De prijs voor de geboden kwaliteit is sympathiek te noemen. De speler is gebouwd als een tank, heeft een geluidskwaliteit die er mag zijn en is gemaakt om een lang leven plezier van te hebben. Ik ben behoorlijk gecharmeerd door dit mooie goed werkende apparaat. Een dijk van een netwerkspeler, deze Yamaha NP-S2000. Prachtapparaat.
Yamaha NP-S2000 netwerkspeler: 1499,00
http://nl.yamaha.com/nl/products/audio-visual/
Hoi Dick ik ben een superfan van Spotify en gebruik dit op een Imac aangesloten met een Trents dacje op de Sander (coda) versterker die Quad QA 63 aanstuurt maar ik ben niet tevreden met de geluids kwaliteit zou Yamaha een duidelijke verbetering kunnen geven ???, ik heb niet zoveel verstand van bitrate en al dat digitale gedoe….maar Spotify is tot nu toe super wat muziek aanbod betreft en je hoeft zelf niks op te slaan wat je ook weer kwijt kan raken ik gebruik de Premium serie 9 € per maand .
Ik heb deze site nog maar net ontdekt maar vind het helemaal TOP!!! ga zo door
Vriendelijke Groet Peter de Jager
Ha Peter,
Spotify is ongetwijfeld een rijke bron voor het ontdekken van muziek, maar de muziek is wel in mp3 kwaliteit. Als je dan een betere geluidskwaliteit wilt moet je dat natuurlijk niet op willen lossen door een andere versterker aan te schaffen. Dat heeft weinig zin. Zonder Spotify tot ondermaats te willen betitelen, daarvoor geeft het te veel mensen dagelijks veel luisterplezier en het is de muziek die voorop staat, altijd het belangrijkste, zul je toch naar het luisteren van lossless opslag van muziekfiles toe moeten. En het ‘gedoe’ daarvan valt overigens reuze mee, als je er mee bezig gaat. Oefening baart hier snel kunst…:-)
Bedankt voor je snelle reactie, maar de hierboven beschreven test is van een streamer en niet van een versterker toch?? ik dacht als ik die MP3 nu gelijk in die streamer spuit en niet eerst door de Imac en dan nog een dac is volgens mij allemaal veel korter…….volgens berichten klinkt internet radio ook veel beter dus vandaar…..de verschillen tussen MP3 en Flag en Wav ken ik vrij goed ben met PC en Apple bezig geweest en ik wordt er een beetje moe van luisteren en luisteren naar wat beter is ik wil gewoon van muziek genieten en dat is op Spotify geweldig natuurlijk en in de toekomst met nog een beter netwerk in de straat zal ook die kwaliteit wel veel beter worden denk ik………ik ga eens proberen om de Yamaha voor proef in huis te krijgen dan kan ik het zelf eens uit testen……ik heb ooit de dure Zodiac Dac in huis gehad ook op proef en weer terug gebracht en kwam tuis met een kabeltje van 150 € van Audiquest wat ik echt een grote verbetering vond………dat vind ik met digitaal zo moeilijk……nou als het me lukt hou ik je op de hoogte wat mijn bevindingen zijn .
Groet Peter
Ha Peter,
Je hebt gelijk… ik zat met mijn gedachten bij de versterker van Yamaha… Mijn goede vriend en gastauteur bij Audio-Creative Sjef van Swaaij is een enthousiast Spotify gebruiker op zijn Sonos systeem. Aangesloten op zijn Micromega MyDac kan ik niet anders zeggen dat het zeker niet onverdienstelijk klinkt bij hem. Je moet jezelf echt uit de constant actieve ‘vergelijkende mode’ zien te ontrukken. De muziek moet voorop staan.
Als ’s morgens de wekkerradio ontwaakt en er klinkt toevallig een mooi stukje muziek laat ik ‘m ook lekker even langer doorlopen. In de auto precies hetzelfde. Dan denk ik ook niet: dat klinkt toch wel een stukje minder…’ Integendeel, dan zijn mijn gedachten alleen maar bij de muziek die dat moment klinkt. Heerlijk! Een goede installatie is in principe alleen voor de extra kick, het extra strelen van de oortjes. Zonder muziek is het echter een overbodig ‘altaartje’ in de huiskamer.
Beste dick
Ik ben in het bezit van een mooie buizenversterker eeen goede dac ook met buizen en zoek nog een goede streamer maar zie door de bomen het bos niet meer en wil het liefst geen computer gebruiken wat raad jij me aan?
Hallo Menno,
Ik speel mijn muziek van de harde schijf zelf via een Mac PC. Ik heb daarnaast nog een Sonos ZP90 in huis, een systeem dat totaal foolproof werkt, maar Sonos is wel beperkt tot maximaal 16 bit/48 kHz muziekfiles. Maar misschien kunnen andere lezers nog tips geven…
Spotify Premium is OGG Vobis en geen Frauhofer MP3!
OGG 320 kbps is niet hetzelfde als MP3 320 kbps.
Zo komen de verwarringen de wereld in.
Veel mensen horen het verschil niet tussen verschillende codecs bij bitrates boven de 192 kbps, maar wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Dit is afhankelijk van vele factoren in de hele muziek keten van opname tot weergave.