Yamaha NP-S2000 netwerk muziekspeler

Gapless

Een voor mij zeer belangrijk punt: controleer even of de Yamaha speler op ‘Gapless Playback’ weergave staat. Niks vervelender dan ingelaste stiltes tussen die muziektracks die er niet horen te zijn, en dan hebben we het niet alleen over live concertregistraties. Hoeveel albums zijn niet waarbij de ene track naadloos over gaat in de volgende. Bij Gapless Playback wordt de inhoud van een naar de harde schijf geript album afgespeeld op dezelfde wijze afgespeeld zoals dat ook door een cd-speler gedaan wordt, met een stilte tussen de nummers als die er hoort te zijn en niet eentje die wordt opgelegd door de speler of softwareplayer.

Hiervoor moet je naar het ‘Geavanceerde setup menu’ de Yamahaspeler. Dat activeer je door de ‘Setup’ knop op de bijgeleverde afstandsbediening gelijk met de ‘Return’ knop op de speler ingedrukt te houden. Je kunt dan met de draaiknop door de extra instelmogelijkheden scrollen en desgewenst ook bevestigen met een druk op dezelfde knop. Ik zou zelf never nooit een streamer in huis willen die geen gapless playback ondersteund.

Muziek

Yamaha NP-S2000 afstandbedieningDe Yamaha speler werkt redelijk vlot, zeker als ik via m’n iPod Touch of iPad door de muziek blader. Maar veel belangrijker is natuurlijk de geluidskwaliteit die de speler laat horen, en die mag er zijn, zowel met muziek die van mijn cd’s is geript als met muziek in hogere 24 bit resoluties. Het geluid is volbloedig, smeuïg, wat aan de warme kant, maar zonder te veel aan transparantie in te boeten. Het luistert vloeiend, gemakkelijk en vrij van iedere vorm van stress. Een bezoeker noemde het geluid ‘lekker analoog’, waarmee veel mensen wel zullen weten wat daarmee bedoeld wordt, ondanks dat het een kromme aanduiding is.

Als de weergave van een digitale muziekbron eerder aan honing doet denken dan aan koud blinkend metaal, wordt vaak snel de associatie met analoog geluid gelegd. Wat door velen als een compliment wordt gezien. De NP-S2000 heeft inderdaad een lekkere sound waar je uren lang naar kunt luisteren zonder een spoor van vermoeidheid. Het heeft een karakter dat volgens mij de pur sang muziekliefhebber wel meer zal aanspreken dan de (over)analytisch luisterende audiofiel die in de eerste plaats naar streeft om zoveel mogelijk details uit een stuk muziek te peuren.

Mooie DAC aan boord

Ook is me wel is duidelijk dat de kwaliteit van de ingebouwde da-converter van dusdanige goede kwaliteit is dat er door een bezitter van deze speler waarschijnlijk niet zo snel naar een externe DAC zal worden uitgezien. Een meerwaarde ten opzichte van een cd-speler is dat er met de Yamaha speler muziek in hogere resoluties geluisterd kan worden, waarvan het aanbod te downloaden muziek gestaag blijft groeien. En mijn high res muziek klinkt primadeluxe op de S2000.

Als een 1500 euro netwerkspeler zoveel muzikale kwaliteit biedt dat ‘ie ook in een peperkostbare audioinstallatie niet zal misstaan, dan praten we hier toch wel over de voordelen die de streaming audio ons met scheppen tegelijk serveert. Ik blijf wel van mening dat het DLNA protocol geen oplossing is voor alle situaties, ik noemde al de vlotte toegankelijkheid en bedieningsgemak bij echt grote muziekverzamelingen. Maar als je, zeg maar, een muziekverzameling van pakweg 1000 albums wilt beheren, dan vraag je je waarschijnlijk af waar ik het over heb…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

7 thoughts on “Yamaha NP-S2000 netwerk muziekspeler

 • 18 augustus 2013 om 11:21
  Permalink

  Hoi Dick ik ben een superfan van Spotify en gebruik dit op een Imac aangesloten met een Trents dacje op de Sander (coda) versterker die Quad QA 63 aanstuurt maar ik ben niet tevreden met de geluids kwaliteit zou Yamaha een duidelijke verbetering kunnen geven ???, ik heb niet zoveel verstand van bitrate en al dat digitale gedoe….maar Spotify is tot nu toe super wat muziek aanbod betreft en je hoeft zelf niks op te slaan wat je ook weer kwijt kan raken ik gebruik de Premium serie 9 € per maand .

  Ik heb deze site nog maar net ontdekt maar vind het helemaal TOP!!! ga zo door

  Vriendelijke Groet Peter de Jager

  Beantwoorden
  • 18 augustus 2013 om 12:36
   Permalink

   Ha Peter,

   Spotify is ongetwijfeld een rijke bron voor het ontdekken van muziek, maar de muziek is wel in mp3 kwaliteit. Als je dan een betere geluidskwaliteit wilt moet je dat natuurlijk niet op willen lossen door een andere versterker aan te schaffen. Dat heeft weinig zin. Zonder Spotify tot ondermaats te willen betitelen, daarvoor geeft het te veel mensen dagelijks veel luisterplezier en het is de muziek die voorop staat, altijd het belangrijkste, zul je toch naar het luisteren van lossless opslag van muziekfiles toe moeten. En het ‘gedoe’ daarvan valt overigens reuze mee, als je er mee bezig gaat. Oefening baart hier snel kunst…:-)

   Beantwoorden
 • 19 augustus 2013 om 09:43
  Permalink

  Bedankt voor je snelle reactie, maar de hierboven beschreven test is van een streamer en niet van een versterker toch?? ik dacht als ik die MP3 nu gelijk in die streamer spuit en niet eerst door de Imac en dan nog een dac is volgens mij allemaal veel korter…….volgens berichten klinkt internet radio ook veel beter dus vandaar…..de verschillen tussen MP3 en Flag en Wav ken ik vrij goed ben met PC en Apple bezig geweest en ik wordt er een beetje moe van luisteren en luisteren naar wat beter is ik wil gewoon van muziek genieten en dat is op Spotify geweldig natuurlijk en in de toekomst met nog een beter netwerk in de straat zal ook die kwaliteit wel veel beter worden denk ik………ik ga eens proberen om de Yamaha voor proef in huis te krijgen dan kan ik het zelf eens uit testen……ik heb ooit de dure Zodiac Dac in huis gehad ook op proef en weer terug gebracht en kwam tuis met een kabeltje van 150 € van Audiquest wat ik echt een grote verbetering vond………dat vind ik met digitaal zo moeilijk……nou als het me lukt hou ik je op de hoogte wat mijn bevindingen zijn .

  Groet Peter

  Beantwoorden
  • 19 augustus 2013 om 10:57
   Permalink

   Ha Peter,

   Je hebt gelijk… ik zat met mijn gedachten bij de versterker van Yamaha… Mijn goede vriend en gastauteur bij Audio-Creative Sjef van Swaaij is een enthousiast Spotify gebruiker op zijn Sonos systeem. Aangesloten op zijn Micromega MyDac kan ik niet anders zeggen dat het zeker niet onverdienstelijk klinkt bij hem. Je moet jezelf echt uit de constant actieve ‘vergelijkende mode’ zien te ontrukken. De muziek moet voorop staan.

   Als ’s morgens de wekkerradio ontwaakt en er klinkt toevallig een mooi stukje muziek laat ik ‘m ook lekker even langer doorlopen. In de auto precies hetzelfde. Dan denk ik ook niet: dat klinkt toch wel een stukje minder…’ Integendeel, dan zijn mijn gedachten alleen maar bij de muziek die dat moment klinkt. Heerlijk! Een goede installatie is in principe alleen voor de extra kick, het extra strelen van de oortjes. Zonder muziek is het echter een overbodig ‘altaartje’ in de huiskamer.

   Beantwoorden
 • 02 april 2014 om 15:06
  Permalink

  Beste dick
  Ik ben in het bezit van een mooie buizenversterker eeen goede dac ook met buizen en zoek nog een goede streamer maar zie door de bomen het bos niet meer en wil het liefst geen computer gebruiken wat raad jij me aan?

  Beantwoorden
  • 02 april 2014 om 15:43
   Permalink

   Hallo Menno,

   Ik speel mijn muziek van de harde schijf zelf via een Mac PC. Ik heb daarnaast nog een Sonos ZP90 in huis, een systeem dat totaal foolproof werkt, maar Sonos is wel beperkt tot maximaal 16 bit/48 kHz muziekfiles. Maar misschien kunnen andere lezers nog tips geven…

   Beantwoorden
 • 04 juli 2016 om 23:30
  Permalink

  Spotify Premium is OGG Vobis en geen Frauhofer MP3!
  OGG 320 kbps is niet hetzelfde als MP3 320 kbps.
  Zo komen de verwarringen de wereld in.
  Veel mensen horen het verschil niet tussen verschillende codecs bij bitrates boven de 192 kbps, maar wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Dit is afhankelijk van vele factoren in de hele muziek keten van opname tot weergave.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.