RecensieStreaming

Yamaha NP-S2000 netwerk muziekspeler

Achterkant

De achterkant van de speler heeft naast de onmisbare lichtnetaansluiting een aansluiting voor de ethernetkabel, analoge uitgangen in single ended cinch en gebalanceerde XLR terminals. Ook digitale SPDIF uitgangen ontbreken niet. Sober maar compleet. Je zou je een paar SPDIF ingangen kunnen wensen, zeker gezien de mooie ingebouwde DAC, maar vergeet niet dat als je muziek vanaf een pc wilt spelen de Yamaha speler dat gewoon via het huisnetwerk binnen kan halen. Waarbij we zijn aangeland bij de grootste kwaliteiten van deze speler. Yamaha NP-S2000 achterkant

Een mooie mogelijkheid natuurlijk, dat naar de radio via de netwerkkabel kunnen luisteren, maar waar ‘wij audiofielen’ voor gaan is natuurlijk muziek in de hoogste kwaliteit in ongecomprimeerde kwaliteit. En dat biedt de NP-S2000 natuurlijk volop, tot aan een 24 bit/ 96 kHz resolutie.

Voorbereidingen

Als je de NP-S2000 speler in het audiorek plaatst en aansluit gebeurd er natuurlijk nog niet veel. De speler begint na het aanzetten meteen te zoeken naar muziek dat via de netwerkkabel is binnen te halen. Daarvoor is een DLNA bron nodig. DLNA staat voor ‘Digital Living Network Alliance’ en werkt met de bekende uPnP (Universal Plug ‘n’ Play) protocol.

Dat klinkt voor veel mensen waarschijnlijk meteen wel weer heel serieus en onvriendelijk, maar het stelt op zich niet zo veel voor, in ieder geval niet voor ons gebruikers. Het werk wordt uit de handen genomen door de techniek. De DLNA norm is een afspraak tussen een groot aantal (inmiddels 250+) fabrikanten om muziek en beeldmedia onderling uit te kunnen wisselen via het thuisnetwerk. Als de Yamaha of een andere willekeurige DLNA speler ergens een bron binnen het netwerk vind die deze taal spreekt wordt die automatisch gekoppeld.

Via het DLNA protocol kun je apparaten binnen je netwerk met elkaar laten communiceren. Is dit moeilijk? Nee, gelukkig niet, zoals ik al aanhaalde: als alles naar behoren werkt is het allemaal geautomatiseerd. In dienst van de gebruiker, die niet per se, of per se niet, computernerdsymptomen heeft of wil hebben.

Wat moet je dan wel doen?

Er moet ergens binnen het thuisnetwerk een pc staan met een harde schijf er in of er aangekoppeld waarop je geripte of gedownloade muziek is weggeschreven. Dit kan natuurlijk ook een NAS zijn. Om die te kunnen vinden moet er op die pc een softwareplayer staan die de DLNA norm ondersteund. Dat kan bijvoorbeeld een Twonkymediaspeler zijn, die door Yamaha wordt geadviseerd. Hiervoor moet normaal betaald worden maar de nieuwe eigenaar van de Yamaha speler vind een registratienummer in de verpakking. Installeer de Twonky player op de bewuste pc en volg de nette goed te volgen NP-S2000 handleiding.

Zelf heb mijn eigen dagelijks gebruikte en hooggewaardeerde JRiver Mediaplayergebruikt. Door mij en velen gezien als de beste player voor muziekweergave voor een Windows pc. De JRiver mediaplayer is heel gemakkelijk bitperfect in te stellen waarbij iedere ongewenste vorm van DSP manipulatie van de gespeelde muziek buitenspel blijft. Daarnaast is het gebruikscomfort ongekend.

De JRiver speler is ook via een paar simpele vinkjes in de juiste vakjes DLNA gereed te maken. De bronnen worden daarna meteen door de NP-S2000 opgepikt waarna er met de draaiknop door de muziek kan worden gebladerd. Dat werkt prima als je een niet al te grote muziekbib hebt, maar vreselijk draderig als je door een paar duizend albums wilt scrollen.

App

Dat weet Yamaha ook. Daarom is er meteen een App voor de Apple iPhono/iPod Touch/iPad gemaakt, die gratis is op te halen. Dat geeft heel veel lucht in de bediening. Het je geen iPod/Phone/Pad dan kan er ook gebrowset worden via een willekeurig aanwezige pc of laptop.

De besturings App is inmiddels bij versie 4.0, en ziet er beter uit dan voorheen, wat het gebruikscomfort alleen maar verder verhoogd. De App is ook verkrijgbaar voor Android besturing.

Yamaha App

Mediaplayer

Om die door de Yamaha player te kunnen laten vinden moet op die bewuste pc een softwareplayer geïnstalleerd zijn die de DLNA norm ondersteund. Dat kan bijvoorbeeld een Twonkymedia mediaspeler zijn, die Yamaha adviseert. Hier moet normaal voor betaald worden maar de gebruiker van de Yamaha speler vind het registratienummer in de verpakking. Installeer de Twonky player op de pc en volg de nette goed te volgen NP-S2000 handleiding. Zelf heb mijn al langer door mij gebruikte JRiver MediaCentreingezet. Die is via een paar simpele vinkjes in de juiste vakjes DLNA gereed te maken.

JRiver MediaCenterDe bron worden meteen na het inschakelen door de NP-S2000 opgezocht en opgepikt waarna er met de draaiknop door de muziek kan worden gebladerd. Dat werkt prima als je een niet al te grote muziekbib hebt, maar wordt wel vreselijk draderig als je door echt grote collecties wilt scrollen.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

7 thoughts on “Yamaha NP-S2000 netwerk muziekspeler

 • Hoi Dick ik ben een superfan van Spotify en gebruik dit op een Imac aangesloten met een Trents dacje op de Sander (coda) versterker die Quad QA 63 aanstuurt maar ik ben niet tevreden met de geluids kwaliteit zou Yamaha een duidelijke verbetering kunnen geven ???, ik heb niet zoveel verstand van bitrate en al dat digitale gedoe….maar Spotify is tot nu toe super wat muziek aanbod betreft en je hoeft zelf niks op te slaan wat je ook weer kwijt kan raken ik gebruik de Premium serie 9 € per maand .

  Ik heb deze site nog maar net ontdekt maar vind het helemaal TOP!!! ga zo door

  Vriendelijke Groet Peter de Jager

  Beantwoorden
  • Ha Peter,

   Spotify is ongetwijfeld een rijke bron voor het ontdekken van muziek, maar de muziek is wel in mp3 kwaliteit. Als je dan een betere geluidskwaliteit wilt moet je dat natuurlijk niet op willen lossen door een andere versterker aan te schaffen. Dat heeft weinig zin. Zonder Spotify tot ondermaats te willen betitelen, daarvoor geeft het te veel mensen dagelijks veel luisterplezier en het is de muziek die voorop staat, altijd het belangrijkste, zul je toch naar het luisteren van lossless opslag van muziekfiles toe moeten. En het ‘gedoe’ daarvan valt overigens reuze mee, als je er mee bezig gaat. Oefening baart hier snel kunst…:-)

   Beantwoorden
 • Bedankt voor je snelle reactie, maar de hierboven beschreven test is van een streamer en niet van een versterker toch?? ik dacht als ik die MP3 nu gelijk in die streamer spuit en niet eerst door de Imac en dan nog een dac is volgens mij allemaal veel korter…….volgens berichten klinkt internet radio ook veel beter dus vandaar…..de verschillen tussen MP3 en Flag en Wav ken ik vrij goed ben met PC en Apple bezig geweest en ik wordt er een beetje moe van luisteren en luisteren naar wat beter is ik wil gewoon van muziek genieten en dat is op Spotify geweldig natuurlijk en in de toekomst met nog een beter netwerk in de straat zal ook die kwaliteit wel veel beter worden denk ik………ik ga eens proberen om de Yamaha voor proef in huis te krijgen dan kan ik het zelf eens uit testen……ik heb ooit de dure Zodiac Dac in huis gehad ook op proef en weer terug gebracht en kwam tuis met een kabeltje van 150 € van Audiquest wat ik echt een grote verbetering vond………dat vind ik met digitaal zo moeilijk……nou als het me lukt hou ik je op de hoogte wat mijn bevindingen zijn .

  Groet Peter

  Beantwoorden
  • Ha Peter,

   Je hebt gelijk… ik zat met mijn gedachten bij de versterker van Yamaha… Mijn goede vriend en gastauteur bij Audio-Creative Sjef van Swaaij is een enthousiast Spotify gebruiker op zijn Sonos systeem. Aangesloten op zijn Micromega MyDac kan ik niet anders zeggen dat het zeker niet onverdienstelijk klinkt bij hem. Je moet jezelf echt uit de constant actieve ‘vergelijkende mode’ zien te ontrukken. De muziek moet voorop staan.

   Als ’s morgens de wekkerradio ontwaakt en er klinkt toevallig een mooi stukje muziek laat ik ‘m ook lekker even langer doorlopen. In de auto precies hetzelfde. Dan denk ik ook niet: dat klinkt toch wel een stukje minder…’ Integendeel, dan zijn mijn gedachten alleen maar bij de muziek die dat moment klinkt. Heerlijk! Een goede installatie is in principe alleen voor de extra kick, het extra strelen van de oortjes. Zonder muziek is het echter een overbodig ‘altaartje’ in de huiskamer.

   Beantwoorden
 • Beste dick
  Ik ben in het bezit van een mooie buizenversterker eeen goede dac ook met buizen en zoek nog een goede streamer maar zie door de bomen het bos niet meer en wil het liefst geen computer gebruiken wat raad jij me aan?

  Beantwoorden
  • Hallo Menno,

   Ik speel mijn muziek van de harde schijf zelf via een Mac PC. Ik heb daarnaast nog een Sonos ZP90 in huis, een systeem dat totaal foolproof werkt, maar Sonos is wel beperkt tot maximaal 16 bit/48 kHz muziekfiles. Maar misschien kunnen andere lezers nog tips geven…

   Beantwoorden
 • Spotify Premium is OGG Vobis en geen Frauhofer MP3!
  OGG 320 kbps is niet hetzelfde als MP3 320 kbps.
  Zo komen de verwarringen de wereld in.
  Veel mensen horen het verschil niet tussen verschillende codecs bij bitrates boven de 192 kbps, maar wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Dit is afhankelijk van vele factoren in de hele muziek keten van opname tot weergave.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.