WLM Diva Monitor en WLM Duo Subwoofer - Audio Creative, de site voor audio hifi zelfbouw

WLM Diva Monitor en WLM Duo Subwoofer

WLM Diva Monitor meetrapport

Dick van de Merwe
De WLM Diva Monitor laat zich als een bovengemiddeld vriendelijke belasting voor een versterker zien als we de impedantie meten. Helemaal als het hoge rendement van dit speakersysteem er ook bij wordt gehaald. Rond 180 Hz is het laagste punt te vinden en dat komt niet lager dan ongeveer 7 Ohm. De even zo belangrijke fasehoek zit dan rond 0 graden, wat een bijna Ohmse belasting op dit punt oplevert. De grootste inductieve fasehoek, de normaal toch wel kritische -60 graden, ligt rond 2100 Hz, maar daar is de impedantie weer hoog met waardes tussen 15 tot 20 Ohm. impedantie en fasemetingTussen 200 en 800 Hz zijn er meerder rimpels in de impedantielijn te vinden die duiden op kastresonanties van de niet superzwaar gebouwde behuizing. Dat zal ongetwijfeld voor wat kastkleuring zorgen. De Diva heeft een flinke reflexpoort en je zou het daarmee een basreflexkast kunnen noemen. Maar de curve laat zien dat de WLM geen klassieke reflexafstemming heeft. Als je de onderste bult in gedachten doortrekt komt de top ruim beneden 20 Hz uit. Het flauwe dal tussen beide bulten ligt op pakweg 40 Hz. Dat kunnen we aannemen als de afstemfrequentie van de poort.

Zelfs een klein vermogende versterker zal weinig moeite hebben om de WLM tot leven te brengen. Dat maakt de keus van de te gebruiken versterker breed. Maar let op: de hoge impedantiepiek van maar liefst 57 Ohm, die zijn top bij 3800 Hz vind, kan wel voor een hoorbare oplopende frequentiecurve zorgen bij versterkers die geen of weinig tegenkoppeling gebruiken. Anders gezegd: versterkers met een lage dempingfactor. Dat maakt een bewuste keus van een gebruikte versterker toch weer kritischer.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.