WLM Diva Monitor en WLM Duo Subwoofer - Audio Creative, de site voor audio hifi zelfbouw

WLM Diva Monitor en WLM Duo Subwoofer

Een mooie buizenversterker is verplicht

Tijdens de recensie van de Diva’s logeert er ook een stevige Hegel H4A versterker bij mij thuis. Een hele grote klasse AB versterker met veel reserve (2 x 300 watt aan 8 Ohm). Ook deze gaat natuurlijk even aan de Diva’s  met Control. En hier gaat het wel een stuk beter. De Hegel versterker heeft geen problemen met het actieve laagfilter, ook al draai ik hem naar maximaal.
En inderdaad heb ik er zo’n 10 Hz laag bij, maar de sprankelijkheid en levendigheid is er een beetje uit. Dit ligt waarschijnlijk niet aan de versterker maar meer aan de combinatie van luidspreker en versterker. Deze Diva’s moeten gewoon aan een mooie buizenversterker. Punt.
De Diva Control is een aardig apparaatje en doet wat hij moet doen, maar het blijft toch marginaal. Ik ga veel liever naar de volgende optie of liever gezegd uitbreiding en dat is het inpassen van de Duo12 subwoofer.
Zoals al eerder gezegd is het inregelen van de Duo Amp kinderlijk eenvoudig. Aangezien we hier verder geen mogelijkheden hebben met fase-instellingen en kantelfrequenties behoeft alleen het volume van beide kanalen te worden ingesteld.

Mark Knopfler SahngrilaHerman van Veen SarahIk neem dan in ieder geval een stuk muziek met een behoorlijk laagniveau, zoals bijvoorbeeld Shangrila van Mark Knopfler of een rustig stuk van Herman van Veen. Het volume schroef ik dan op tot ik duidelijk de subwoofer mee hoor gaan spelen. Dan regel ik hem terug tot ik hem net niet meer hoor. Dat is ook de truc. Vaak worden de subwoofers te hard afgesteld waardoor er altijd teveel laagenergie is en dat is erg vermoeiend. Wel leuk voor films, maar niet voor audio.
De hoeveelheid laagenergie kan worden ingeregeld middels de grote potmeter aan de rechterkant van de versterker. In mijn systeem maar heel iets, anders wordt het te overheersend.
Al snel blijkt dat we hier te maken hebben met een kwaliteit subwoofer. Niet goedkoop, maar hij past naadloos in het Diva systeem. Wat klinkt dat snel en strak, nooit teveel aanwezig of boemerig. Pink Floyd the Wall MFSLDaar zijn de beide hoogwaardige 12 inch woofers debet aan. Strak opgehangen, grote magneten en dus een hoge efficiëntie: gewoon professionele kwaliteit zonder concessies.
Nu gaat de geluidskwaliteit nog een stap verder. Het plaatje klopt. Als er laag in de opname is, dan hoor en voel je het ook.

Wat denk je van Pink Floyd, The Wall op het Mobile Fidelity label. Gewoon indrukwekkend.
Wat vaker opvalt is dat een subwoofer niet alleen de lage frequenties aanvult maar ook de midden en hoog weergave beïnvloed. Er komt een extra ruimte dimensie bij als het ware. Echt genieten dus.

Kan het nog beter?

Uiteraard kon ik het niet laten om mijn eigen REL Strata 5 subwoofer er ook bij te zetten. Samen met de Duo12 maar dan beide aan een andere kant van de luisterruimte, achter de luisterplaats. Een eigen subwoofer voor elk kanaal. Wat een luxe.
Er zijn al meer theorieën over de voordelen van het gebruik van 2 – 3 subwoofers in een systeem. Het lijkt wel of met deze combinatie er een zaal bij komt. Het geluid is overal, niet zozeer het geluid, maar het gevoel dat er overal muziek is. Als je door de ruimte loopt blijft het hele geluidsbeeld staan alsof je in een concertzaal loopt. Alsof je naar een live optreden luistert. Koppel je dan de subwoofers weer af, dan blijft er niets meer over, lijkt het wel. De invloed van de lage frequenties zijn veel belangrijker dan we vaak denken en hebben een grote bijdrage in de muziekbeleving. Niet alleen zijn we als mens gevoelig voor de frequenties, maar ze dragen letterlijk de midden en hoogfrequenties. Er ontstaat een heel stabiel geluidsbeeld. En dan weet je dat je eigenlijk niet meer zonder kunt…..
Ik kan het iedereen aanraden om eens te gaan stoeien met een goede subwoofer. Er zijn echt veel goede en betaalbare subwoofers te koop. En het mooie is dat ze niet echt plaatsgebonden zijn en dus altijd wel een plekje kunnen krijgen in het interieur.

Conclusie

WLM Diva en WLM DuoNu na drie weken ben ik nog niet uitgeluisterd en het gaat echt aan mijn hart dat de Diva’s weer terugmoeten naar de importeur. Maar goed, je kunt niet alles hebben. Wat is dit een leuke en bijzondere ervaring geweest. De Diva Monitoren staan hoog in mijn ranglijst van muzikaliteit en kwaliteit. De prijs voor deze kwaliteit is haast een lachertje.
Kies er wel een mooie buizenversterker of goed ontworpen transistorversterker bij. Gezien het grote aanbod van goed klinkende buizenversterkers moet het vinden van een muzikale partner voor de Diva’s geen probleem zijn. Ga dan wel voor het concept van WLM. Ondanks de afwijkende filosofie van de actieve filtering hebben de mensen van WLM een bijzonder muzikaal luidsprekersysteem ontworpen die zich kan meten met veel duurdere systemen. Mij hebben ze in ieder geval overtuigt.
Wil je het echt compleet maken koop je de Duo 12 + Duo Amp erbij (of twee). Maar dan ben je ook echt klaar. En ik kan u verzekeren dat de audiofiele onrust en de altijd maar durende zoektocht naar iets beters dan verleden tijd is. Naar een dergelijk systeem kan ik in ieder geval heel lang luisteren en van genieten.

De importeur van WLM, Beta Audio, heeft overigens de mogelijkheid om in eigen studio en luisterruimte de verschillende systemen te laten horen. Ik zou u zeker een keer laten verrassen!

Technische gegevens

WLM Diva Monitor
Driver: 25,4 cm papieren conus
2 weg coaxiaal principe
Frequentiebereik: 32 Hz.– 25 KHz. ( met Diva Control)
Gevoeligheid: 97 dB – 1 mtr./ 1 Watt
Afmetingen: 470 x 265 x 330 mm. (H x W x D)
Gewicht: 14 kg.
Prijs per set (zebrano, esdoorn, kersen): euro 3230,00
WLM Diva Control
Actief laagfilter voor de Diva Monitor
Prijs: euro 590,00
WLM Duo 12
Passieve subwoofer met dubbele 12 inch driver
Frequentiebereik: ong. 20 Hz – 90 Hz
Prijs: euro 2390,00
WLM Duo Bass Control
Klasse D versterker voor de Duo 12 subwoofer
2 x 480 Watt bij 4 Ohm (EIAJ)
2 x 260 Watt bij 8 Ohm ( EIAJ)
2 x 245 Watt bij 4 Ohm (RMS)
prijs: euro 1090,00

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.