WLM Diva Monitor en WLM Duo Subwoofer - Audio Creative, de site voor audio hifi zelfbouw

WLM Diva Monitor en WLM Duo Subwoofer

Luisteren

De Diva Monitoren worden als losse set aangeboden, dus zonder de Diva Control. Al wordt deze laatste aanbevolen door de leverancier. Het kastje kost zo’n 500 euro dus dat is zeker te overwegen. Maar ik ga in eerste instantie beginnen zonder de Diva Control en de Diva’s lekker alleen laten spelen. Allereerst met één van mijn eigen buizenversterkers, een single-ended versterker gebaseerd op een 211 buis;  de Triodedick Goliath. Een stevige buizenversterker op basis van een 211 buis. De versterker levert zo’n 20 watt per kanaal.
Als de eerste klanken de huiskamer inrollen vallen er toch wel een aantal dingen op. Allereerst moet ik zeer wennen aan het geluid wat totaal anders is dan ik van de Klipschorn gewend ben. Als je met je vingers op de strak opgehangen papieren conus tikt klinkt het snel en droog. Dit is ook hoe de muziek in de huiskamer komt. Snel, droog en aanwezig met heel veel detail. Het is een luidspreker waar ik meteen even voor moet gaan zitten. Het laag houdt inderdaad niet echt over, maar dat is te verwachten. Het is wel ongelofelijk strak en snel. Je ervaart dan vaak geen laagweergave maar het is er wel degelijk. Heel schoon en zonder enige resonantie. Het wennen aan de luidsprekers gaat erg snel en de buizenversterker heeft een makkie aan deze Diva’s. Als we kijken naar de meting zien we dat de Diva’s inderdaad een makkelijk aanstuurbaar luidsprekersysteem is. Een mooie gelijkmatige impedantie en geen gekke sprongen is deze Diva eigen.

Het domein van liefhebbers

De WLM Diva is prima geschikt voor een mooie buizenversterker. Dat kan ook niet eigenlijk als we kijken naar de interesse van de mannen van WLM. Allemaal hebben ze een zwak voor mooie klassieke analoge apparatuur.
studio1Kijk even op de site op de site van  www.6moons.com. Daar staat een zeer uitgebreid verhaal over de WLM Diva’s. Ook zien we het bedrijf van WLM met een prachtige luisterstudio met de meest begerenswaardige klassieke audioapparatuur. Van Garrard draaitafels, Studer recorders en Marantz versterkers tot klassieke Tannoy luidsprekers. Allemaal zeer deskundig onderhouden en in topconditie. Dit is het domein van echte liefhebbers.

WLM Diva MonitorVerder met de Diva’s, want hier gebeurt iets bijzonders. Het gaat allemaal zo natuurlijk en makkelijk dat je binnen korte tijd de luidsprekers vergeten bent. En dat is niet makkelijk met een opvallende zebrano look, kan ik u vertellen. Nee, zonder gekheid, best mooi die zebrano maar niet mijn ding en wat klank betreft maakt dat niets uit natuurlijk.
Ik heb het hoog van de luidsprekers een 3 dB teruggeregeld met de knop achterop. Dit geeft een iets rustiger en homogener geluidsbeeld. Deze luidsprekers maken echt muziek en het is soms gewoon verslavend. Wanneer ik het ene muziekstuk op zet kan ik niet wachten om het volgende weer in te starten. Een van de mooiste eigenschappen van de Diva is de ruimtelijkheid. Ik heb de luidsprekers vrij ver naar binnengedraaid met een onderlinge afstand van zo’n 2 meter en ik zit dan zelf ongeveer een 2 meter van de luidsprekers. Met deze opstelling zit je dan echt midden in de muziek. En dan is de plaatsing van de instrumenten en stemmen echt fenomenaal. Alles staat los van de luidsprekers. Dit hoor ik niet echt vaak zo precies en goed. Nee, dit is voor deze prijs een bijzondere eigenschap.

Aansluiten van de WLM Diva Control

duo_subNa een lekkere luisteravond heb ik de Diva Control in het systeem gebracht. In mijn geval tussen de DAC en de voorversterker. Aansluiten gaat zonder problemen, gewoon via RCA interlinks. Via de DAC in de Diva Control en van de Diva Control naar de voorversterker. In dit geval speelt natuurlijk alleen de Squeezebox bron met de Diva Control. Als u meerdere bronnen hebt kan de Control ook tussen voor en eindversterker geplaatst worden. Zo bent u onafhankelijk van de bron. Het inregelen van de Control gaat heel subtiel.

Het is dus geen loudness-knop waar ik een beetje bang voor was. Nee, als ik bij de Control sta is het nauwelijks hoorbaar. Echter wanner je weer gaat luisteren komt er inderdaad wat laag bij. Heel subtiel en alles blijft gewoon heel strak klinken. Het is natuurlijk maar relatief wat de winst in de laagfrequentie is. De Diva Control kan tot 12 dB en 27 Hz worden teruggedraaid, maar dat is niet echt reëel. Mijn Triodedick Gloliath versterker houdt het bij terugschroeven van een 3 dB wel voor gezien en dan kom je uit op pak hem beet zo’n 45 Hz.  Verder terugdraaien gaat teveel vermogen van de versterker vragen.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.