WLM Diva Monitor en WLM Duo Subwoofer - Audio Creative, de site voor audio hifi zelfbouw

WLM Diva Monitor en WLM Duo Subwoofer

Een beetje kleuring mag

Als je in de audiowereld om je heen kijkt zie een heleboel muzieksystemen die zeer minimalistisch zijn opgebouwd en waar elke toonregeling taboe is, de luidsprekerkast is vaak volledig ‘dood’. Maar des te vaak zijn dit de minst boeiende systemen die al snel gaan vervelen, uitzonderingen daargelaten.
Kijk maar eens hoe vaak de verwende audiofiel van apparatuur wisselt. Men heeft een nieuwe set, werkelijk een fantastisch geluid, maar na een week begint het weer te knagen en na drie maanden staat er weer iets anders, weer iets beters.
Nee, een beetje kleuring in het systeem mag soms best wel. Ik heb zelf de Klipschorn. Deze luidsprekerkast laat een behoorlijke (hoorbare) resonantie zien. Dit hoef je niet eens te meten, door even op de kast te kloppen weet je genoeg. Dat kan niet goed klinken, toch? Maar ze maken wel verschrikkelijk veel muziek en je voelt de betrokkenheid en de energie van de muzikanten. Je ervaart het live gevoel, de aanwezigheid. En daar gaat voor mij om.

De synergie der componenten

Het is de synergie van bepaalde variabelen die net dat beetje extra geven: al dan niet kastresonantie, huiskamerakoestiek, gebruikte componenten enz. En dat maakt de zoektocht naar een goed luistersysteem juist zo boeiend.

Zo, dat moest er toch even uit. Nu weer verder met de Diva’s!

De WLM Diva Control

WLM_diva_control

De Diva Control is zo’n filter die speciaal voor de Diva Monitor is ontwikkeld. Het is een klein aluminium kastje met daarin een actief laagfilter. Anders gezegd; een equalizer voor de lage frequenties. En nu hoor ik vele audiofielen schrikken. Want een equalizer is echt ‘not done’ in Hi-End land. Maar vergeet niet dat WLM hier een totaal concept aanbied. Dit concept is geheel ontstaan uit oogpunt van muzikaliteit en realiteitsweergave. En dat moet ik de mensen van WLM nageven, er is een duidelijke filosofie over de producten en hoe het moet klinken en er wordt zeker niet over een nacht ijs gegaan.

Wat er eigenlijk gebeurt is dat de Diva Control is gefixeerd op een 150 Hz en van daaruit kan de signaalspanning verlaagd worden door een draaiknop aan de voorzijde van het apparaat waardoor het laagsignaal versterkt wordt.. Een groot nadeel van deze methode is dat bij elke 3 dB  ‘bass boost’, een dubbel uitgangsvermogen van de versterker wordt gevraagd. En deze ‘bass boost’ gaat maar liefst  door tot 12 dB bij 27 Hz! Wie een beetje kan rekenen weet dan ook dat er heel veel versterkers dit gewoon niet kunnen trekken en dat alleen de grote stroomleverende versterkers een kans maken. En dat is nu zo jammer omdat de Diva Monitor nu zo uitermate geschikt is voor een mooie kleine buizenversterker. Terugregelen tot 2-3 dB gaat in de regel prima en is vaak ook voldoende. Meer inregelen gaat erg veel vergen van de gebruikte versterker.

Het aansluiten van de Diva Control is echter kinderlijk eenvoudig. Gewoon tussen voor en eindversterker, of tussen muziekbron en voorversterker. Boven de 150 Hz gedraagt de Diva Control zich overigens neutraal en dus passief.

De Duo 12 subwoofer

WLM basic duoOm de Diva Monitoren volledig aan te vullen heb ik een fraaie Duo 12 subwoofer meegeleverd gekregen.
In het pakket van WLM zijn een drietal subwoofers (Duo 12, Duo 15 en Duo 18) waarvan ik de ‘kleinste’mag inpassen in de Diva Monitor set. De 12 staat voor 12 inch, de afmeting van de drivers. Jawel, er zitten twee units van 12 inch gemonteerd in de langwerpige zuil. De ene zit onderin vlak bij de grond en de andere bovenin en is afgeschermd met een speakerdoek. Niet zomaar, de filosofie is dat er geen interactie van beide woofers kan ontstaan doordat de afstand van de harde vlakken (vloer en plafond altijd duidelijk verschillen. Overigens begint het subwoofer ontwerp bij WLM bij 12 inch en loopt door tot een grote sub met een woofer van maar liefst 18 inch.

Passieve subwoofer

WLM basic duoDe sub is een passieve sub welke actief wordt aangestuurd met meegeleverde klasse D versterker welke speciaal voor de Duo subwoofers is ontwikkeld. De klasse D versterker levert veel vermogen (2 x 260 Wat aan 4 Ohm en 2 x  480 Watt aan 4 Ohm). De versterker is gebouwd in een relatief kleine behuizing en wordt nauwelijks warm. Geen supermooi design maar wel allemaal zeer functioneel en van goede kwaliteit. Dit soort versterkers is eigenlijk ontwikkeld voor de Pro-audio wereld en wordt daar dan ook veel toegepast.

Gewoon goede kwaliteit en superdegelijk. De versterker heeft beide kanalen gescheiden met elk hun eigen transformator, voeding en beveiliging.  Aansluitingen kom je hier ook niet tekort. Voor de ingangen kun je kiezen uit een combi aansluiting voor gebalanceerde Neutrik stekers  of jack pluggen met een RCA interlink verloop.
WLM Duo amplifierVoor de uitgangen wordt een custom made kabel meegeleverd met dubbele mooie stevige Neutrik stekers aan de versterkerkant en een Neutrik plug aan de subwoofer kant. De kabel is een slordige 5 meter lang en geeft dus veel plaatsingsmogelijkheden voor de subwoofer. Plaatsing van de subwoofer is niet echt kritisch. Ikzelf heb hem in mijn luisterruimte rechts achter de luisterplek gezet. Dan zit ik zelf ongeveer tussen de monitoren en de sub in. Maar ook daar bent u natuurlijk vrij in.

De versterker kan aangesloten worden op de voorversterker uitgang (low level input) of gewoon op de luidspreker klemmen (high level input). In mijn geval heb ik de low level input gebruikt op de tweede uitgang van de voorversterker. Instellen van de versterker gaat erg eenvoudig. Ik heb de sub aangesloten via meegeleverde jack plugs (van jack naar RCA) die gewoon op de combi-Neutrik aansluiting passen. Via een dubbele uitgang op de voorversterker wordt het stereo signaal in de versterker gevoerd en vandaar uit naar de subwoofer. Beide kanalen kunnen apart op volume worden ingesteld. De twee volumeknoppen zijn wel erg klein en het is een beetje gepriegel om ze nauwkeurig te draaien. Maar eenmaal ingesteld behoeft dit ook geen aandacht meer.

Dan zit er aan de rechterkant nog een draaiknop welke de basintensiteit regelt. Eigenlijk een zelfde actieve filtering als in de Diva Control. Deze versterker heeft echter zoveel spierballen over dat het vermogensverlies door het opschroeven van de bas energie geen enkel probleem is. Daarbij is de versterker nog eens prima gezekerd dat er geen sprake kan zijn van overbelasting van de versterker. Opmerkelijk is wel dat de subwoofer is afgesteld met een kantelfrequentie van 80 – 90 Hz. Deze kantelfrequentie is vast en kan ook niet op de versterker worden ingeregeld. Wat er dan gebeurd is dat er een overlap is tussen 30-80 Hz. met de laagweergave van de Diva Monitoren zelf. Volgens WLM is dit geen probleem. Ik ben benieuwd.
In de duurdere systemen wordt wel gebruik gemaakt van actieve filtering waarbij de sub alle frequenties onder de 80 Hz krijgt toebedeeld en de luidsprekers pas beginnen bij deze 80 Hz.
Na deze lange inleiding wordt het toch echt tijd om eens wat te gaan luisteren.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.