WLM Diva Monitor en WLM Duo Subwoofer - Audio Creative, de site voor audio hifi zelfbouw

WLM Diva Monitor en WLM Duo Subwoofer

Het wisselfilter

Het filter is bevestigd aan de achterplaat waar ook de luidspreker terminals zitten. Deze aansluitklemmen zijn overigens zeer fraaie WBT aansluit terminals. Het filter is de eenvoud zelve. Een condensator, een weerstand en een spoel is voldoende om het geheel naar specificatie af te filteren. Dit draagt mede bij aan de hoge efficiëntie van de luidspreker van 97 dB mtr/1 W. Over de spoel zit overigens nog een grote draadgewonden weerstand om de hoeveelheid hoog eventueel kunnen terug te regelen (tot –6 dB). Dit is een zogenaamde L-pad. WLM filter
Door gebruik te maken van een geleiderail over een dubbele weerstand blijft de versterker altijd dezelfde impedantie zien en kan dus zonder belasting voor de versterker het hoog worden terug geregeld.
Aan de voorzijde bevind zich nog een grote poort. In eerste instantie lijkt het op een baspoort. Echter wanneer we de luidspreker doormeten blijkt deze poort nauwelijks van invloed te zijn op de klankkarakteristiek. Het is dus geen echt bas reflex systeem maar meer een geventileerd systeem waar de luidspreker gewoon kan ademen en geen druk opbouwt vanuit de baspoort.

Schermafbeelding 2012-08-05 om 10.43.16Voor de Diva’s zijn een tweetal zwarte zware standaarden meegeleverd van de firma Liedtke Metalldesign welke eventueel op spikes geplaatst kunnen worden. Deze firma levert ook de standaarden voor o.a. de Audio Note luidsprekers.
Voor de uitvoering kan standaard gekozen worden uit een drietal fineersoorten te weten: kersen, esdoorn en zebrano. Tegen meerprijs kan worden gekozen uit: makassar, tineo en santos. Deze laatste drie zijn erg fraaie exotische hardhoutsoorten met elk hun eigen charme.

Zebrano fineer

De Diva’s die ik heb staan zijn afgewerkt in zebrano fineer. Als ik zelf mocht kiezen zou het echt een ander fineer geworden zijn. De zebrano is erg aanwezig en druk. Daarbij komt ook nog eens dat er geen frontjes voor de luidspreker is. Alles maakt het dan wel een erg aanwezig geheel. In ieder geval is er genoeg keuze in verschillende houtfineren om een fraaie set Diva’s te bestellen.

De Diva Monitor is uiteraard een volwaardig luidspreker systeem maar komt, net als veel monitoren in de lage frequenties te kort. Als standaard systeem wordt een frequentie bereik van 32 Hz – 25 kHz opgegeven. Echter is dit wel in combinatie met de Diva Control. Zonder dit filter haal je net zo’n 50 tot 60 Hz is mijn inschatting. Een beetje vergelijkbaar met mijn eigen Klipschorn. Maar wanneer je als luisteraar eenmaal gewend bent geraakt aan het luisteren van een systeem welke het hele frequentiespectrum vanaf pak hem beet 20 Hz. bediend, wil je eigenlijk niets anders. WLM biedt daarom de luisteraar de mogelijkheid om het systeem te upgraden naar een volwaardig high-end systeem welke door aanvulling van wat elektronica en een bijpassende subwoofer een groot frequentiegebied bestrijkt. Ik heb de mogelijkheid om alle stappen in korte tijd uit te proberen en te ervaren.

De WLM toonregelingen

De mensen bij WLM hebben goed gekeken naar de retro versterkers van bijvoorbeeld Marantz. De grote man van Marantz, Saul Marantz, heeft in de zeventiger jaren van de vorige eeuw in zijn ontwerpen veelvuldig gebruik gemaakt van toonregelingen en filtering.WLM toonregeling En niet zonder verdienste. Kijk maar eens naar de inmiddels legendarische Marantz 7c voorversterker welke nog steeds, na 45 jaar, bij de absolute top hoort en bestukt is met vele hoogwaardige toonregelingen.
Ook bij WLM hebben ze geen afkeer van dit soort regelingen, in tegenstelling zelfs. Nee, het hele concept van WLM is eigenlijk gebaseerd op dergelijke filters. Belangrijk is het uiteindelijke resultaat, de weg er naar toe is dan van ondergeschikt belang. En ik kan mij daar de laatste jaren steeds meer in vinden.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.