WLM Diva Monitor en WLM Duo Subwoofer
WLM is een kleine luidspreker en elektronica fabrikant gevestigd in het Oostenrijkse Sulz. Het leidende team bestaat uit een drietal heren met elk een eigen muzikale passie en specialistische achtergrond. De heer Hannes Frick was meubelmaker en beeldhouwer en speelt klarinet als hobby. Hannes Frick is verantwoordelijk voor de marketing, productie, management en industriële vormgeving van de WLM producten. Zijn collega, Martin Schützenauer, is de verantwoordelijke man voor de ontwerpen van de elektronica; de passieve en actieve componenten. Als laatste van het drietal is de heer Thomas Gröfler.
Ooit was Gröfler leerling fijnmeubelmaker in het bedrijf van Frick, nu is hij verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking van alle WLM luidsprekers. Dat wil zeggen van fineerkwaliteit en kleurcontrole tot aflakken en spuiten.Alle drie de heren hebben grote affiniteit met analoge audio-opname en reproductie en staan zeer dicht bij de opname/weergave techniek. De luidsprekers worden dan ook ontwikkeld om zo veel mogelijk te laten horen van de originele opname. Sinds 2002 worden er bij WLM luidsprekers van hoge kwaliteit vervaardigd.
Een gouden combinatie
En gouden combinatie blijkt het te zijn want WLM sleept de ene na de andere award binnen op het gebied van muzikaliteit, kwaliteit en innovatie. De lijn bestaat uit een Basic serie met daarin de WLM Diva (vloerstaander) en de WLM Diva Monitor.
De Reference serie met een drietal luidsprekers (Lyra,Aura en Viola) en de Signature lijn met daarin de top of the bill luidspreker; de Gran Viola. Naast de stereo luidsprekers zijn er ook nog een drietal hele fraaie subwoofers beschikbaar om de laagste frequenties aan te vullen. Alle luidspreker systemen kunnen worden afgestemd en afgeregeld door in eigen huis ontwikkelde passieve en actieve elektronica. Zo kan elk luidsprekersysteem volledig worden uitgebreid naar een compleet high-end systeem en volledig aan de akoestiek van de luisterruimte worden aangepast. Hierover straks wat meer.
In Nederland wordt WLM vertegenwoordigd door Beta Audio. Een klein professioneel bedrijf welke naast high-end audio ook veel connecties heeft met de pro-audio wereld. Men heeft de kennis in huis om analoge opnamestudio’s en de daarbij behorende apparatuur als opnamerecorders te onderhouden en te restaureren. En dat is een zeer specialistisch vak en vraagt enorme vaktechnische kennis. Een uitstervend beroep (helaas) in deze wereld waar de digitale grootmachten de scepter zwaaien en alles draait om digitale techniek en spijtig genoeg steeds minder om muziek.
De luidspreker die ik ter recensie heb gekregen is de WLM Diva Monitor met als aanvulling de Diva Control en om het helemaal compleet te maken de WLM Duo 12 subwoofer met eigen versterker.
De Diva Monitor
De Diva Monitor is een afgeleide van de Diva, een vloerstaande luidspreker uit de basic serie. Een niet al te groot formaat monitor met een aantal bijzonderheden. Allereerst valt de kast op. Buiten het mooie fineer heeft de kast een eenvoudige vormgeving. Eigenlijk ziet het er in eerste instantie wat gedateerd uit. Tenminste als je het vergelijkt met de vaak zeer complex uitgevoerde kasten die uit het verre oosten verschijnen, waar met zeer kostbare cnc freesapparatuur de meest exotische vormen worden bedacht en gerealiseerd. Nee, deze monitor is eigenlijk niet meer dan een rechthoekige kubus, een grote luidspreker met een baspoort in het voorfront en aan de achterzijde een tweetal luidspreker aansluitingen. Simpeler kan het niet, toch? Maar schijn bedriegt in deze.
Achter deze eenvoud schuilt ongelofelijk veel ontwikkeling, luisteren, tweaken en fijn-afstemming. Misschien heeft u zelf wel eens luidsprekers gebouwd of vraagt u maar eens aan iemand die luidsprekers bouwt wat zijn ervaring hier mee is. Ik kan u verzekeren dat het allemaal niet zo eenvoudig is om een vierkant doosje muziek te laten maken.
De gebruikte luidspreker is een 25 cm luidspreker met papieren conus en wordt gemaakt bij de firma Eminence in Amerika. In dit ontwerp is gebruik gemaakt van een zogenaamd Dual Concentric principe. Dit wil zeggen dat de tweeter op de zelfde as is ondergebracht als de woofer waardoor een soort puntbron ontstaat waardoor alle geluid uit één punt komt zonder fasefouten. De conus van de woofer fungeert als het ware als hoorn. Dit dual concentric systeem zien we wel bij meer luidsprekerfabrikanten. Kijk maar eens bij Tannoy en Kef.
In deze luidspreker is de tweeter niet zichtbaar aangezien hij zich achter het stofkapje van de woofer bevind. Het geheel is zeer star opgehangen. Tikken op de papieren conus geeft dan ook een kort, droog geluid.