LuidsprekersRecensie

Recensie Wharfedale Diamond 10.3 luidspreker

Van Briggs naar Hongkong

De geschiedenis van het merk Wharfedale gaat ver terug, het merk vierde recent nog het 75-jarig jubileum. Grondlegger Gilbert Briggs heeft vele bruggen gebouwd in wat we gerust de gouden jaren van de hifiweergave mogen noemen, de fifties, sixties en seventies van de vorige eeuw. Jaren waarin de ene na andere mooie uitvinding het daglicht zag. Het Wharfedale van vandaag is al lang niet meer in Britse handen, maar werd in 1996 overgenomen door de IAG Group uit Hongkong waarin ook het al even fameuze Quad valt. Voor sommigen misschien gezien als het zoveelste verlies van een audiopionier. Maar was dat niet gebeurd dan valt te betwijfelen of het merk zelfs nog zou bestaan. En je kunt je afvragen of het altijd slecht is dat een merk van eigenaar wisselt. Het is opvallend hoe goed en zuinig de huidige eigenaren met de erfenis van beide genoemde klassiekers omgaan.

Wharfedale Diamond 10.3 luidspreker

Diamond 10.3 helemaalDe 10.3 is een mooi afgewerkt zuiltje. Nummer vier in een rij van acht Diamond’s. De nummering begint bij 10.0 en eindigt bij 10.7. Naast deze speakersystemen bestaat de reeks nog uit een drietal centrespeakers, twee surroundspeakertjes en drie actieve subwoofers. De afmetingen van de Wharfdale Diamond 10.3 zijn 80 x 19 x 28 cm. Het is een tweeweg systeem met een 12,5 cm woofer en 25 mm dometweeter. De trompetvormige poort is op de achterkant van de kast te vinden. De speaker is afgewerkt met een kunststof fineer. In drie verschillende kleuren te koop. Echt houtfineer is absoluut mooier, maar mogen we dat verwachten bij een speaker van deze prijs?

Wharfedale Diamond 10.3 speakerterminalsDe afwerking op zich is in ieder geval voortreffelijk. Zelfs nette spikes zijn standaard bijgeleverd.

Wel een beetje overdadig en overbodig vind ik de bi-wiring mogelijkheid. Koop hier liever een fatsoenlijke enkele kabel dan een dubbele dropveterkwaliteit, zou ik willen zeggen. De aansluitingen zijn wel van een bijzonder nette kwaliteit moet ik zeggen. Haal wel die strips weg en vervang ze voor stukjes luidsprekerkabel. Dit soort veel voorkomende kortsluit strips geven nooit de beste luisterresultaten.

Speakerunits

Wharfedale Diamond 10.3 Woofer

De woofer/mid speaker heeft een chassis uit gegoten kunststof. De speakerunit voelt degelijk en stevig aan ondanks dat sommigen hier misschien liever aluminium gietwerk zien. De structuur van de conus lijkt op een geweven materiaal, maar dat is gezichtsbedrog. De tweeter heeft wel een mooie bescherming tegen mensjes die met de vingers kijken in plaats van met hun ogen.

Kastvorm

Wharfedale Diamond 10.3 BehuizingDe kastvorm zonder parallel lopende zijpanelen zal staande golven binnen in de behuizing weinig kans tot slagen geven. Er is ook maar relatief weinig dempingmateriaal gebruikt. Een enkel plaatje BAF blijkt voldoende, dat dubbel gevouwen achter de woofer is gelegd.

Dit soort complexere constructies was tot voor nog niet zo lang geleden het domein van speakersystemen uit de duurdere klasse. Moderne productielijnen met bijhorende tooling maken het bouwen van een dergelijke kastvorm veel gemakkelijker.

In de kast zelf is ook nog een verstevigingsraam gezet. Het maakt de behuizing, ondanks de niet extreem dikke kastwanden behoorlijk stijf. Aan de impedantiemeting verderop is ook mooi af te lezen dat er maar weinig kastresonanties te bekennen zijn.

Als de woofer uit de kast is gehaal valt ook de mooie afwerking aan de binnenkant op. Ik zie een combinatie van zowel MDF als spaanplaat. Opvallend is dat niet de hele kastinhoud als volume achter de wooWharfdale Diamond 10.3 cross over filterfer wordt gebruik. Ongeveer op de helft van de behuizing zit een tussenwand die de ruimte opdeelt. Het onderste deel doet dus akoestisch gezien niet mee. Mooi voorbeeld van een oog voor detail: de kartonnen reflexpijp is in de kast afgedekt met een gaasvormige stof zodat er geen ongewenste dingen in de kast kunnen worden gestopt. De ontwerper heeft bijna zeker kleine kinderen rondlopen thuis…

Het filter lijkt me weinig complex, met twee spoelen, twee bipolaire elco’s en een tweetal weerstanden.

Goed hoeft dus niet altijd duur te zijn…

Wharfedale Diamond 10.3 speakers close up

De Wharfdale Diamond 10.3 speakersystemen komen nagelnieuw uit de doos en mogen eerst eens fijn inspelen. Als alles een dag of wat speelt, gewoon van ‘s morgens tot ‘s avonds met de radio aan, sta ik toch regelmatig verbaasd merk ik, in positieve vorm. Het lijkt weer bijna onthutsend cliché voor een recensie (de beste, de witste, de mooiste die ik ooit hoorde, hallelujanogaantoe!), maar van een speaker van deze prijs krijg ik toch wel een heel fijn geluid, beter dan ik hoopte.

Hoe Warfedale het doet, geen idee, maar de Diamond 10.3 doet de beroemde naam eer aan. O nee, laat er geen twijfel over bestaan, er zijn zeker betere luidsprekers te koop, hallo zeg, we zijn wel enthousiast, maar niet onrealistisch…

Maar ik geef het je te doen om voor 400 euro een beter klinkend speakerpaar te vinden, dan moet je echt wel op zoek. De importeur ‘waarschuwde me van te voren al met een brede grijns’, ik gniffelde wat, maar ik moet ‘m gelijk geven, hoe graag ik dit soort uitspraken en zelfingenomenheid ook van de mat veeg.

Niks minder dan een knappe speaker, deze Warfedale, voor een knappe prijs. Het laat weer eens lekker zien dat je als muziekliefhebber beslist niet kapitaalkrachtig hoeft te zijn om toch op een goed kwaliteitsniveau van je muziek te mogen genieten. Dit is kwaliteit die voor een brede groep muziekliefhebbers haalbaar is. En het is voor mij als recensent erg leuk om dit te mogen ontdekken en verder te vertellen.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

3 thoughts on “Recensie Wharfedale Diamond 10.3 luidspreker

  • gaat de 10.3 nog mooier klinken met de C2 als mkp condensator i.p.v bipolair???

    alvast bedankt voor uw antwoord.

    dave.

    Beantwoorden
    • Dave, dat zou zomaar kunnen. ‘The proof of the pudding is in de the eating’. Probeer het eens en deel je ervaringen met ons!

      Beantwoorden
      • ik heb binnenkort wat meer tijd over en dan ga ik t proberen.
        nog bedankt .

        dave.

        Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.