Vovox, audiokabels uit Zwitserland

Vovox Vocalis LS Single Wiring luidsprekerkabel

Vovox Vocalis luidsprekerkabel We beginnen met de luidsprekerkabel. Dit is een fraai ogende, tweeaderige kabel. De kabel is omgeven door een stevige geweven materiaal en zit er strak omheen. Het middenstuk is plat. Het vergt een speciale techniek om op deze manier de kabels te ommantelen. Erg fraai. De kabels zijn afgewerkt met eenvoudige, doch stevige, vergulde banaanstekers. De geleiders van deze luidsprekerkabel zijn gemaakt van solid core 99,95 % OFC koper. Ondanks dat de geleiders massief koper zijn, is de Vovox Vocalis geenszins  een stugge kabel. Door de geweven mantel blijft alles soepel en is de kans op knikken gering.

Hoe klinkt deze Vovox Vocalis luidsprekerkabel

Vovox VocalisAls ik deze kabel in mijn Klipschorn prik, valt mij direct een verschil op in het midden van het frequentiegebied. Het middengebied is net wat meer aanwezig en present dan mijn eigen DIY zilveren luidsprekerkabels. Het geeft het geluidsbeeld wat meer body en stevigheid en ik moet zeggen dat ik dat wel heel prettig vind. Als ik dan toch in termen mag spreken: deze Vovox Vocalis luidsprekerkabel klinkt wat warmer en voller als mijn zilverkabels zonder aan ruimtelijkheid in te boeten. Ook het laag is wat anders en lijkt wel iets verder door te lopen. Het hoog is rustig en uitgebalanceerd en geeft eigenlijk geen verschil met mijn eigen zilverkabels. Dat laatste is een compliment, want veel (solid core) koperen kabels, neigen een beetje naar een wat wollig geluid, is mijn ervaring. Deze Vovox Vocalis heeft deze eigenschap zeker niet. Overall is dit een erg fijn klinkende luidsprekerkabel.

Vovox Vocalis IC direct

Vovox Vocalis IC Direct interlinkIn de Vocalis lijn is ook een interlink opgenomen. Deze interlink heeft de naam Vocalis IC Direct meegekregen. Aan de buitenkant is deze net zo afgewerkt als de Vovox  Vocalis luidsprekerkabel. Een stevig geweven mantel omvat de massief koperen geleiders. Met de uitvoering van deze kabel is ook niet bezuinigd op aansluit connectoren en zijn mooie Bullet pluggen gebruikt.

De bulletplug is een robuuste aansluitplug die ook voor de zelfbouwer te koop is. Zeer degelijk gebouwd en voorzien van een stevig contactvlak.  Ik wil dit nog even benadrukken, want je wilt niet weten hoeveel muzikaal ‘verlies’ zit in slechte kabelverbindingen. Het is de moeite waard om de kabels in je set eens na te lopen en te controleren op contact verlies. Het is sowieso niet verkeerd om af en toe de kabels er eens in en uit te treken.

BulletPlug Het geluid van deze kabel is vergeleken met de Vovox Initio silver plated kabel en de DIY solid core zilverkabels, wat minder precies en ook wat ‘terughoudender’. Ik heb in mijn notitieboekje opgeschreven: minder precies, minder goede pinpoint en minder spannend… Dat is denk ik precies hoe deze kabel presteert in mijn set. Maar besef wel dat ik speel met een volbuizen opstelling in de voor- en eindversterking op een set Klipschorn’s. Deze audioset typeert zich als set met een wat ‘warme’, beetje Engelse sound. De combinatie met een wat terughoudende kabel, als deze Vocalis IC Direct, kan dit versterken. In een ander setting met een wat scherpere en hardere versterking en/of luidsprekers, zou deze kabel net dat beetje rust en evenwicht kunnen brengen. Het proberen waard dus.

Vovox Initio IC direct

Vovox Initio IC Direct interlinkOok deze interlink heeft solid core geleiders. De kabel is gemaakt van solid core verzilverd OFC koper. Ook bij deze interlink is gekozen voor de fraaie Bullet pluggen. Het geheel ziet er erg verzorgd en degelijk uit. Deze interlink heeft een plastic mantel waarin de geleiders zijn gevat.
De klank van deze interlink is wat meer open dan de Vocalis IC Direct. Vergeleken met mijn eigen massief zilverkabels, mis ik een beetje de verfijning die ik wel met mijn eigen kabels ervaar. Het laag is wel mooi in balans en het hoog mooi open en precies. De kabel geeft wel de openheid en het detail wat ik herken van mijn eigen zilverkabels. Het middengebied is net wat ‘wolliger’. Wel lastig te omschrijven. Dit wollige karakter wijt ik toch een beetje aan de solid core koperen geleider.

Conclusie

Interlinks Vocalis IC Direct en Initio IC Direct

Elke kabel heeft zijn eigen kwaliteiten en toepassingsgebied. Wel kun je een richting geven waar je welke kabel zou kunnen inzetten. Met de Vovox Initio IC direct haal je het meeste detail en precisie uit je set. Het verhaal dat zilver te scherp zou zijn is flauwekul en ligt altijd aan de combinatie van de andere componenten. Het kan natuurlijk wel niet jouw ‘cup of tea’ zijn.
Hou je meer van een wat warmere sound of heb je een audio set die wat scherper of ‘actiever’ is, kies dan voor een combinatie met de Vovox Vocalis IC Direct. Door de wat ‘laid back’ sound van deze kabel kan dit net de goede match zijn.

Luidsprekerkabel Vovox Vocalis LS Single Wiring

Vovox Vocalis luidsprekerkabel Tja, dit is gewoon een erg fraaie kabel, die ik vele uren in mijn set heb laten spelen. Een kabel met een mooie volle sound en veel detail. Ook qua opbouw is het een zeer degelijk gebouwde kabel, die ook met veel wisselen van luidsprekers,  in fatsoen zal blijven. Ideaal voor een recensent dus….
Ik kan ook niet echt een voorkeur uitspreken. Mijn eigen zilverkabel is mooi, maar deze Vovox Vocalis doet alles wat mijn zilverkabel ook doet en misschien net een beetje meer.
De constructiekwaliteit van alle Vovox kabels is bovenmatig goed. De kabels zijn stevig en robuust en gebouwd voor een lange levensduur.

website importeur: AV4u.be
website fabrikant:  Vovox kabels

Prijzen van de kabels:

Vovox Vocalis luidsprekerkabel 2 x 250 cm :  500 euro
Vovox Vocalis IC Direct 2 x 100 cm:  400 euro
Vovox Initio IC Direct 2 x 100 cm:   250 euro

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Vovox, audiokabels uit Zwitserland

  • 18 april 2013 om 04:05
    Permalink

    Ben het volledig met je eens wat betreft je betoog over kabelkeuze…dit op basis van mijn eigen jarenlange ervaringen ,heb ook flink wat afgeexperimenteerd,en kom tot dezelfde slotsom !Had het zelf niet beter kunnen verwoorden ! Prettig gevoel dat er nog gelijkgestemde zielen bestaan…

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.