KabelsRecensie

Vovox, audiokabels uit Zwitserland

Vovox is een Zwitsers bedrijf en is opgericht in 2002 door Jürg Vogt. Zoals bij elke kabelboer ligt het geheim van de van de kwaliteit van de kabel in de constructie en de materiaalkeuze van de geleiders. Dat is bij Vovox niet anders. Vovox werkplaats
In veel gevallen is een geleider uitgevoerd als ‘ stranded wire’. Dat wil zeggen dat de kabel bestaat uit meerdere dunne draden. Bij Vovox is gekozen voor een solid core constructie, waarbij de geleiders dus niet uit meerdere draden bestaat, maar uit een massieve  geleider. Vovox gebruikt hiervoor 99,9 % OFC koper, al dan niet verzilverd.

Een lesje over kabels vooraf…..

Onder de audiofanaten onder ons, zijn kabels meestal aanleiding voor een stevige discussie. De één zweert bij kostbare, special gemodificeerde of zelfs met een edelmetaal geïnjecteerde kabels, die niet zelden, voor de prijs van een aardige auto over de toonbank gaan.
De ander houdt het bij een simpel koperen draadje van enkele euro’s per strekkende meter en vindt elke cent meer, volledig onzinnig en geldklopperij. Wat is nu de harde waarheid. Heel simpel, die is er niet. Ik wil met deze test ook geen welles nietes discussie voeren of uitlokken en ook geen keiharde uitspraken doen als: beste kabel of andere superlatieven roepen. Ik denk dat dat  volkomen zinloos is.

Wat ik wel kan zeggen is dat een kabel wel degelijk invloed heeft op het geluidsignaal, of beter gezegd mijn muziekbeleving. Ik heb al genoeg kabels beluisterd om daar een bevestigend antwoord op te geven.  Maar wat klinkt nu goed en wat klinkt nu ‘slecht’. Er spelen hier zoveel factoren een rol in mee. Het is bijna een wetenschap op zich. Ik noem er een paar:  de gebruikte componenten in de set, de ruimteakoestiek en wat dacht je van het menselijk gehoor. Ik ben er van overtuigd dat ieder mens geluid anders hoort en ervaart. Vooral met dat laatste gegeven is en blijft een kabeltest uiteindelijk gewoon een subjectieve beoordeling.Vovox kabels

Maar ja, is dat niet zo met alle componenten in de audioset? Tja, daar heb je natuurlijk wel gelijk in. Audio luisteren is heel persoonlijk. Gelukkig maar, anders hadden we allemaal dezelfde audioapparatuur en werd het allemaal wel heel erg saai. Ik denk echter wel dat, bij het vergelijken van  componenten als versterkers, luidsprekers of DA converters, de verschillen groter zijn dan het onderlinge verschil in kabels is en kun je aan bijvoorbeeld een versterker, een meer duidelijke kwalificatie toekennen dan aan een kabel.

Waarom een goede audiokabel?

Met een goede audiokabel, kan de muziekbeleving  net wat mooier, muzikaler en intenser worden. De kabel is dan de kers op de taart, zeg maar. Andersom geldt ook dat een ‘slecht’ klinkende set, nooit goed zal gaan klinken door het aansluiten van een kostbare interlink of een ‘speciale’ en vaak prijzige luidsprekerkabel.  Als je een set hebt die niet goed klinkt, kijk dan eerst naar de combinatie van de basis componenten als versterker en luidsprekers en ga daar eerst mee experimenteren. Pas daarna kun je gaan stoeien met kabels. Maar misschien trap ik nu wel wat mensen tegen het zere been. Ben je een andere menig toegedaan, laat het maar horen.

Luisteren naar de Vovox kabels

Wat ik heb gedaan is de kabels één voor één uitgewisseld met mijn eigen kabels en het verschil in klankervaring beschreven. Mijn eigen kabels, zowel de luidsprekerkabel en de interlinks,  zijn solid core zilverkabels van eigen makelij. In mijn project ‘Solid Core zilveren luidsprekerkabels’ , kun je precies nalezen hoe deze zilveren luidsprekerkabels zijn gebouwd. Als ik mijn eigen kabels in mijn eigen set moet omschrijven, dan vind ik dat het kabels zijn die veel ruimte en detail laten horen. Daarnaast heeft massieve zilver een prachtige klankbalans. Vergeleken met standaard (stranded) koperen luidsprekerskabels geven deze kabels meer precisie, meer openheid en veel meer diepte, aan het geluidsbeeld. De pinpoint is erg goed en het muzikale 3d beeld prachtig gedefinieerd.
Als aftelpunt voor de Vovox kabels is dit een klein houvast.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Vovox, audiokabels uit Zwitserland

  • Ben het volledig met je eens wat betreft je betoog over kabelkeuze…dit op basis van mijn eigen jarenlange ervaringen ,heb ook flink wat afgeexperimenteerd,en kom tot dezelfde slotsom !Had het zelf niet beter kunnen verwoorden ! Prettig gevoel dat er nog gelijkgestemde zielen bestaan…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.