RecensieVersterker

Vincent SV-400 geïntegreerde versterker

Luisteren

De Vincent SV-400 laat zich uitermate vriendelijk en eenvoudig bedienen. Met de bijgeleverde afstandsbediening commandeer je de Vincent SV-400 lekker lui op de luisterplaats en zijn alle functies met een druk op een knop voorhanden. De bediening is vlot en ook de volumeregeling werkt precies en direct. Dat laatste wil nog wel eens schorten aan sommige versterkers. Ik heb een vrij prijzige NAD surroundversterker staan waarbij de afstandsbediening op het volume met ‘ vertraging ‘ werkt. Niets is zo irritant als volumeregeling ‘na-ijlt’ waardoor je altijd het volume weer moet terugregelen. Dat is gelukkig niet het geval bij deze Vincent SV-400.

De Vincent SV-400 is een alleseter wat betreft luidsprekers. Op de gevoelige Klipschorn speelt de SV-400 prima, al is door het hoge rendement van de Klipschorn (108 dB/mtr), de versterker maar minimaal open te draaien. Hierdoor kun je niet de volle potentie van de versterker benutten. Het mooiste is als je een versterker op de helft van het vermogen kunt opendraaien, tot een aangenaam luisterniveau. Op de klipschorn gebruik ik dan veel liever een laag vermogen buizenversterker, zoals de Triodedick Ceasar II. Met een 2 x 7 Watt is dat ruim voldoende. Veel beter gaat het met de Vincent SV-400 op een set Heil AMT monitoren, die gelijktijdig ter logeren staan. Een prima match. De Vincent heeft deze luidspreker prima onder controle. De Heil AMT is niet al te moeilijk, maar vraagt wel voldoende vermogen van de versterker en daarin voldoet de Vincent SV-400 probleemloos.

Allround versterker

Het laag is mooi en vol en het midden/hoog prima in balans. Dat merk je voornamelijk bij het luisteren van de prachtige Queen remasters, die ik onlangs heb aangeschaft. Deze albums klinken zo ontzettend fris en schoon, alsof ze gisteren zijn opgenomen. En dat laat de Vincent dan ook prima horen. Queen remastersDe grote dynamiek van de remaster albums ‘spettert’ op een heel plezierige manier uit de luidsprekers zonder ook maar enigszins vervelend te worden. Naar deze set kun je uren luisteren zonder moe te worden en daar is de Vincent SV-400 natuurlijk voor een groot deel schuldig aan.
Ik ga niet uitgebreid in op de hoorbare tingeltjes en tangeltjes, of het hoog te ‘fris’ is en of het laag misschien wat te wollig is. Dat is eigenlijk onzinnig geneuzel waar je als lezer gewoon niets aan hebt. Dat wordt meer bepaald door de gehele combinatie van de set.

Ongecompliceerd luisteren

Met de Vincent  SV-400 in het hart van deze set is het gewoon ongecompliceerd muziek luisteren. Dat is wat ik dan ook een aantal weken heb gedaan, zonder de behoefte te hebben gehad om weer te wisselen van set.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.