Vincent SV-400 geïntegreerde versterker
De binnenzijde van de Vincent SV-400
Ook de opbouw van de versterker aan de binnenzijde is van een prima-de-luxe kwaliteit. Een kwaliteit die ik eigenlijk in alle Vincent versterkers terug vind. Mooie verzorgde printplaten, overzichtelijk opgebouwd en bestukt met kwalitatief hoogwaardige onderdelen. Op de printplaten zijn ook de componentnummers en typering gewoon netjes terug te vinden. Mocht er iets aan kapot gaan, is deze versterker prima te servicen.
Aan de linkerzijde is een forse ringkern trafo geplaatst, met daarop het bekende Vincent embleem. Ook in deze kleine versterker is hier niet bezuinigd op de stroomreserve.
Deze forse ringkern transformator zal door zijn overcapaciteit, zijn werk met twee vingers in z’n neus kunnen doen.
De vier eindtransitoren zijn gemonteerd op een groot koelprofiel die dwars over de gehele breedte van de kast is geplaatst. Door deze opbouw is ook de voedingstrafo ook mooi afgeschermd van de rest van de versterker, waardoor storende strooivelden in het gevoelige voorversterker gedeelte worden geminimaliseerd. Al zal dit bij een ringkerntrafo wel meevallen. Een blokkerntrafo heeft veel meer last van storende strooivelden.
Volumeregeling en bronkeuze
De volumeregeling is bij deze Vincent SV400 elektronisch geregeld. Achter het frontpaneel is de uitlezing en alle benodigde stuur-elektronica geplaatst. De bronkeuze wordt geregeld door middel van relais. Deze relais, hier op de foto als blauwe ‘kastjes’ te zien, zijn netjes dicht bij de uitgangsbussen aan de achterzijde van de versterker geplaatst om de lijntjes zo kort mogelijk te houden.
Een eigen DAC aan boord, maar….
Aan de achterzijde van de Vincent vinden we ook nog een USB aansluiting. De informatie over de specificaties van deze DAC is via de fabrikant erg moeilijk te ontfutselen en ook de bijgeleverde specificaties laten niets los over de gebruikte DAC chip.
Als we echter op de printplaat kijken zien we dat de DAC is opgebouwd rond een PCM2705 chip met een sample frequentie van 16 bit, 48 kHz Deze schakeling is één van de eerste generatie DA converters van. pak hem beet, een jaar of 10 geleden. Destijds werden deze kaartjes veelvuldig toegepast in computer sound-boards.
USB stick
Deze USB ingang is bedoeld voor het aansluiten van bijvoorbeeld een USB stick. Dat is zeker een leuke optie als je opgroeiende kinderen in huis hebt. Snel even een USB stick inprikken met een favoriete MP3 collectie en spelen maar. Het is dan wel weer jammer dat Vincent deze aan de achterzijde heeft geplaatst. Niet echt handig dus, of je moet met een los verlengkabeltje gaan werken.
Wil je echter serieus streaming muziek luisteren, wat de versterker zeker recht doet, gebruik dan een mooie externe DAC met asynchrone ingangsbus tussen de computer en versterker. Dan kun je direct vanaf de computer met een USB in de DAC en van de DAC met tulpstekers naar de versterker. Dat deze moderne DA converters inmiddels klankmatig erg goed en ook nog eens zeer betaalbaar zijn geworden, bewijzen de vele recensies van diverse DA converters die we inmiddels op de testbank hebben gehad. Bijvoorbeeld de uitermate goede en vriendelijk geprijsde Micromega MyDAc, die Dick onlangs heeft beschreven.