Vincent SA-93 plus en SP-995 voor/eindversterker

Technisch rapport

Auteur: Dick van de Merwe

SP-995 eindversterker

De SP-995 is een zogenaamde in brug geschakelde eindversterker waarbij de minpool van de luidsprekerterminals onder geen beding contact mag maken met massa of randaarde. Dat zal een helft van de eindversterker kort sluiten. Ondanks de goede beveiligingen die de eindversterker aan boord heeft, niet doen….
Vincent SP-995 DempingfactorVincent SP-995 FrequentieresponsDe forse eindversterker is een echte powerhouse. Bij 8 Ohm staat er 33,8 volt over de luidsprekerklemmen, goed voor 142 Watt. Bij een 4 en 2 Ohm belasting wordt het uitgangsvermogen resp. 266 en 468 Watt. Bij dat laatste loopt er een continu stroom van 15,3 Ampère. Typisch een versterker die ook wel raad weet met moeilijker aanstuurbare luidsprekersystemen. De ingangsgevoeligheid om tot vol vermogen te komen is 700 mV.
Vincent SP-995 FFT 1 khz residu log schaalVincent SP-995 THD vs frequentie in 8 ohm 10 wattEn dat is vrij gevoelig en vraagt om een voorversterker die zelf niet veel gain meer toevoegt aan de keten.
De ingangsweerstand van de eindversterker is een gezonde 47 kOhm bij cinch in. Van de frequentiecurve kan ik de -3 dB punten niet bepalen op de Audio Precision meetbank. De weergegeven lijn is nagenoeg strak als een liniaal tussen 10 tot 200 kHz. Ik heb het vaker verteld, bij hoog vermogende eindversterkers is de signaal/ruisverhouding meestal niet het sterkste punt. De Vincent scoort op deze discipline zeker niet verkeerd. Ik meet ongewogen 69,031 dB bij 1 Watt in 8 Ohm uitgestuurd. Vincent SP-995 THD vs uitgangsvermogen in 8 Ohm
De vervormingplaatjes zien er prima uit. Bij 10 Watt uitsturen is de THD+n tegen 0,03%, over het hele gemeten frequentiebereik van 20 tot 20 kHz. Ook bij verder uitsturen blijft de vervorming zo laag. Deze wordt dan ook nog hoofdzakelijk bepaald door stoorresten uit de voedingschakeling. Daar is de 50 Hz piek op een overigens nog onschuldig lage -88 dB te zien, 100 Hz op -89 dB, weer gerelativeerd aan 1 Watt in een 8 Ohm weerstand aan de speakerklemmen. De dempingfactor is tot 1 kHz enorm hoog met getallen rond de 800 lijn, om daarna langzaam af te zakken tot een df van 130 bij 20 kHz.

SP-93 plus lijnversterker

De regelversterker zal geen beperkende factor zijn als het op het frequentiebereik aankomt. SA-93 plus THD vs uitgangspanning in 100 kOhmSA-93 plus THD n vs frequentieDe meting laat 200 kHz op -0,2 dB zien. De maximale versterking van de schakeling is 11,85 dBV, ofwel een versterking van 4,17 keer. Een mooie praktische waarde als de SA-93 samen met de SP-995 eindversterker wordt gebruikt. De maximale uitgangspanning is bij het 1 % THD+n punt 3,6 volt. Ook hier weer uitstekende erg lage vervormingcijfers. 1 volt uitgangspanning in 100 kOhm laat over het hele frequentiebereik tussen 20 en 20 kHz waardes zien die om de 0,004 % lijn bewegen.SA-93 plus FrequentieresponsSA-93 plus FFT n residu 1 volt uit in 100 kOhm Het FFT plaatje met een logaritmische schaalverdeling laat een 50 Hz bult zien op -88 dB. Een 50 Hz stoorsignaal duidt meestal op wat instraling vanuit de voedingtrafo op de gevoelige ingangstrapjes van de versterkerschakeling. Hoewel het wel lager kan, nog steeds onschuldig laag. Van 100 Hz is overigens niks weer te vinden. De eerste harmonische ligt op -102 dB. De uitgangsweerstand van de voorversterker meet lager dan 100 Ohm. Laag genoeg om lange bekabeling naar de eindversterkers toe zonder beperkingen aan te kunnen sturen.
Deze Vincent voor en eindversterkers tonen zich op de meetbank van hun beste kant.

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.