Vincent SA-93 plus en SP-995 voor/eindversterker

Vincent SP-995 eindversterker

De twee overgebleven loodzware dozen bevatten de beide gewichtige (19,5 kg per stuk) eindversterkers. Deze zijn in het zwart, zoals ik al eerder vermeldde. Ook erg mooi om te zien, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar het tweekleurige zilver/titaan. Ook deze versterkers hebben weer die sublieme afwerking. Als je de versterkers ziet en voelt, weet je gewoon dat het geen dertien-in een dozijn versterkers zijn. Aan de achterkant zitten beide signaalingangen; een rca en een xlr ingang. Ik heb in de testperiode gebruik gemaakt van de xlr ingang en de bijgeleverde kabels bij de voorversterker. Vincent SA-995De versterkers zijn mono-balansversterkers met indrukwekkende specificaties. Volgens opgave levert deze versterker aan 2 Ohm: 350 Watt RMS, aan 4 Ohm, zo’n 200 Watt RMS en in klasse A stand maar liefst 100 Watt aan 8 Ohm! Wanneer we deze versterker aan een meting
onderwerpen blijkt dat Vincent zijn specificaties wel degelijk waar maakt. Deze versterker is zo stabiel als een huis en geeft zelfs bij moeilijke belasting geen krimp. Aan de voorkant bevinden zich een drietal drukknoppen. Uiteraard een netschakelaar en aan beide kanten een kleinere knop. De rechter om te kiezen voor xlr of rca input. De linker om een keuze te maken tussen klasse AB of klasse A versterking. Ik heb in eerste instantie gekozen voor de klasse A stand.
En dan weet je na een half uur dat de grote koelribben aan de zijkant van de versterker er niet voor niets zitten. Integendeel, deze worden echt warm, heet zeg maar.
Ik vraag me ook af of het verstandig is om altijd in klasse A te spelen. Ik heb in de test geschakeld tussen beiden en hoor zeer weinig verschil. Als je dan ook weet dat bij die hoge temperaturen ook alle inwendige componenten warm worden en sneller verouderen, met name de voedingscondensatoren, is het overwegen waard om gewoon in klasse AB te spelen. De versterker wordt dan beduidend minder warm. Wat uiteraard de gehele levensduur van de versterker ten goede komt.

Luisteren

Het inschakelen van de versterker is geheel relais gestuurd. Na enige controles worden de voorversterker en beide eindversterkers ingeschakeld. Alles wordt ook zichtbaar gemaakt met al dan niet knipperende mooie blauwe led verlichting. Erg mooi, vind ik persoonlijk. Blauwe verlichting geeft toch iets exclusiefs aan deze versterkers. De Vincent versterkers heeft even tijd nodig om goed op klank te komen. Eigenlijk geld dit voor alle apparatuur. Bij deze Vincent set is dit relatief kort. Binnen een half uur is de versterker goed op klank en kan ook de kachel een graadje lager… Dat laatste is natuurlijk gekheid, maar de optimale klankbalans is wel afhankelijk van de werktemperatuur van de versterker en in klasse A wordt er behoorlijk veel energie gedissipeerd in warmte. Wat direct opvalt is de controle van de versterker over de luidsprekers.
Nu zijn mijn eigen Klipsch luidsprekers niet echt moeilijk aan te sturen, dit mede vanwege het hoge rendement, maar het gaat met de Vincent set allemaal echt heel gemakkelijk. Het laag is prachtig vol en strak en het hoog/ midden zeer mooi gedetailleerd. Eigenlijk is de Vincent op deze hoogrendement luidsprekers letterlijk een overkill, maar het geheel laat zich echter heel goed inregelen. De voorversterker heeft een versterking van vier keer en is zeer nauwkeurig in te stellen wat maakt dat het prima te vertoeven is bij deze combinatie.

Witte ruis

Wat ook een opvallend punt is dat de eindversterker nagenoeg niet ruist op deze hoogrendement luidsprekers. Deze ‘witte’ ruis is een eigenschap van veel hoog vermogen solid state versterkers. In rust is er dan een ‘witte ruis’ aanwezig en dat vind ik zelf erg irritant. Met mijn eigen Exposure eindversterkers is het gewoon niet te behappen, door het aandeel ‘witte’ ruis. Bij de Vincent SP-995 is deze echter verwaarloosbaar. Een uitzondering op de regel dus.

Controle, kracht, rust en stabiliteit

Ook de Von Schweikert VR-4SR MK2 luidsprekers die bij mij, ten tijde van recensie, ook bij mij logeren moeten er aan geloven. Deze luidsprekers zijn volgens de importeur makkelijk aanstuurbaar. Met een rendement van 92 Db/m. en een gemiddelde impedantie van 6 Ohm is deze luidspreker qua specificaties een mooie gemiddelde luidspreker. De Vincent heeft hier dan ook geen enkel probleem mee. Het laag is zeer gecontroleerd en krachtig aanwezig en ook het midden en hoog is erg mooi en in verhouding. Eigenlijk is alles aanwezig wat je van een grote zware klasse A versterker mag verwachten; controle, kracht, rust en stabiliteit. Uiteraard is er nog wel iets te verbeteren.
Met name levendigheid en betrokkenheid zou ik iets meer willen horen of liever willen ervaren. Ik mis een beetje gevoel aanwezig te zijn, zeg maar; het kippenvelgevoel wat je krijgt als je de energie voelt die de muzikant zijn muziek heeft meegegeven.
Dit zijn natuurlijk allemaal wel subjectieve waarnemingen, dat begrijp ik ook wel. Maar toch, in mijn muziekbeleving een van de belangrijkste zaken. En let wel, dit is niet iets wat alleen maar met nog grotere (lees: veel duurdere) versterkers is te bereiken. Natuurlijk, er zijn zware solid state versterkers die net dat beetje meer geven, maar ook met een relatief kleine versterker is een mooie muziekbeleving te bereiken. En natuurlijk moet ook in beschouwing worden genomen dat al deze ervaringen mede afhangen van gebruikte luidsprekers en akoestiek en persoonlijke voorkeur.

Conclusie

Vincent stereo setVincent zet met deze combinatie een prachtige versterkerset in de markt met een erg goede prijs/kwaliteit verhouding. De eindversterkers zijn super stabiel en in staat om echt alle luidsprekers aan te sturen. Krachtig en gecontroleerd laag is echt het visitekaartje van deze versterker. Een echte alleskunner. Als we kijken wat er te koop is in dergelijke zware, stabiele klasse A eindversterkers, kom je voor deze kwaliteit en vermogen toch bij de grote merken als Krell, Mark Levinson, Classé Audio terecht. En daar hangt echt een heel ander prijskaartje aan.

En dan de voorversterker; tja, wat moet ik daar nu van zeggen. Ik ben er een beetje verliefd op geworden. Eigenlijk was het al liefde op het eerste gezicht, maar ook naar mate ik deze versterker langer heb mogen ervaren en beluisteren is dat gevoel gebleven. Een erg goede afwerking, gebruik van goede componenten, een prachtig discreet opgebouwde binnenkant. Misschien in de toekomst nog een plekje voor een mooie DA converter. maar dan is het ook echt af. Inmiddels is de Vincent SA-93 plus vervangen door de Vincent SA-94. Klankmatig kan ik niet beoordelen wat het verschil is. Ik ga de importeur vragen een exemplaar bij mij achter de deur te zetten. Daarover binnenkort meer.
De naam Vincent betekent: overwinnaar. Een opportunistisch streven en wat betreft prijs/kwaliteit maakt dit merk dit zeker iedere keer weer waar.

Prijzen: Vincent SA-93 2299.00 euro, Vincent SA-995 1599,00 euro per stuk
Dealer/Distributeur: Audipulse

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.