RecensieVersterker

Vincent SA-93 plus en SP-995 voor/eindversterker

Eigenlijk is Vincent een relatief jong merk in audioland. Drijvende kracht achter het merk is Uwe Bartel, een Duitser met een heel eigen visie in audioapparatuur en ontwikkeling. Zo’n zestien jaar geleden rees bij hem de behoefte om een betaalbaar audioproduct in de markt te zetten met serieuze High End potenties. Omdat dit in Europa en Amerika bijna niet mogelijk is, mede vanwege hoge arbeids- en materiaalkosten is Uwe Bartel destijds uitgeweken naar het verre Oosten: China. Daar werd een audiomerk gevonden waarvoor Bartel een nieuwe naam bedacht en daarvan de wereldwijde rechten vastlegde: het merk Vincent was geboren.

Robuust

vincent-D-150In eerste instantie bestond de lijn uit een oerversie voor- en eindversterker de SA-1 en de
D-150. Dit was een robuust uitziende set, met meer een PA voorkomen dan een High End uitstraling. Veel vermogen was hierbij het motto. Ook in de latere ontwikkeling is vermogen altijd een belangrijk punt geweest bij Vincent, mede gezien de huidige zware klasse A versterkers in het assortiment.
Deze eerste set was een hybride set met een buis, vroeg in de signaalweg, van de voor- en de eindversterker. Na deze introductie is de samenwerking op Europees niveau geïntensiveerd, waarbij ontwikkelaars uit onder andere Duitsland Nederland mede bepalend zijn geweest (en nu nog steeds zijn) voor de ontwerpen van de Vincent apparaten en kunnen we anno 2012 eigenlijk beter spreken van een Duits/Europees product dat in China wordt geproduceerd.

De eerste serieuze Vincent set

vincent SA-31 en Vincent SP-331Uit deze samenwerking is destijds de eerste lijn serieuze versterkers ontstaan: de Vincent SA-31 voorversterker, de Vincent SP-331 eindversterker en de Vincent SV 226 geïntegreerde versterker, alle drie in hybride opbouw. Een zeer betaalbare en zeer fraai ogende versterkerlijn. Ik heb zo’n veertien jaar geleden een geruime tijd de SA-31 en SP- 331 combinatie thuis gehad. Een niet onplezierige ervaring,verre van dat! Dit is een onverwoestbare en een zeer muzikale versterkerset met behoorlijk vermogen. En in die tijd een absoluut goede prijs/kwaliteit verhouding. Er waren eigenlijk geen betaalbare voor- en eindversterkers voor de man met de kleine beurs. En zeker als er dan ook nog een buis in zat, werd het echt exclusief en onbetaalbaar. En wat schetst mijn verbazing: deze versterkers worden, anno 2012, 16 jaar na lancering, nu nog steeds gemaakt en verkocht! En helemaal identiek aan de eerste serie!

Vincent kabels, audioracks en speakers

Vandaag de dag is het programma behoorlijk uitgebreid: naast een complete lijn audioproducten als de Premium line, Solid lijn, Tube line, Power en Surround line,heeft Vincent nu ook kabels, audioracks en speakers in het assortiment. Men heeft duidelijk niet stilgezeten. Ik ben Vincent al die jaren blijven volgen en wat mij opvalt is altijd weer die hoge kwaliteit afwerking, fraai design en last but not least, een hele goede prijs/kwaliteitsverhouding. Deze set bestaat uit een tweetal zware monoblokken; de Vincent SP-995’s en de voorversterker Vincent SA-93 plus. Op het moment van deze publicatie is/wordt de Vincent SA-93 plus vervangen door de Vincent SA-94. Hier en daar vind je hem nog wel als uitlopend model tegen een aantrekkelijke prijs.

Vincent SA-93 plus stereo regelversterker

Na het uitpakken blijkt dat de voorversterker in zilver/titaangrijs is uitgevoerd en beide eindversterkers in zwart. Het mooie zachte zilvergrijs geeft deze voorversterker een bepaalde luxe en ‘feel’ mee. Erg geslaagd moet ik zeggen. Met zijn elf kilo voelt het apparaat zwaar en massief aan en geeft al direct een goed gevoel. Vincent SA-93 plusOp de voorkant is een viertal grotere knoppen aanwezig. Aan de linkerkant de on/off en de mute knop. Aan de rechterkant de digitale volumeregeling. In het midden is ruimte gemaakt voor de keuzeknoppen voor de kanaalkeuze en wel of niet gebalanceerde ingangen. Qua design erg mooi en overzichtelijk.Vincent SA93 plus achterzijde

vincent SA93 afstandsbedieningAan de achterkant zijn er de volgende aansluitmogelijkheden: de normale rca lijningangen en een gebalanceerde xlr ingang. Ook de uitgangen zijn verdeeld in een rca en een xlr uitgang, de benodigde xlr kabels worden meegeleverd. Verder is er een rca record uitgang aanwezig. Het is jammer dat er geen d/a converter aanwezig is. Met het oog op de steeds belangrijker wordende nieuwe media zoals streaming audiospelers zoals de Squeezebox, Sonos of de mooie Apple/Amarra combinatie bijvoorbeeld, zie je een d/a converter steeds meer verschijnen in versterkers als standaard feature. Het grote voordeel is dat er geen aparte losse d/a converter aangeschaft hoeft te worden en je de apparaten direct in de versterker kunt pluggen en in hoge kwaliteit kunt afspelen. Zeker in deze prijsklasse zou deze uitbreiding niet misstaan en een pre kunnen zijn voor aanschaf van een dergelijke versterker.

Bij de voorversterker wordt een stevige aluminium afstandsbediening geleverd. Erg degelijk en ook zeer goed bedienbaar. De volumeregeling en ingangskeuze werkt snel en feilloos en heeft naast de normale ingangskeuze een volumeregeling de mogelijkheid om de links-rechts balans te regelen. Ook is er een ‘gain’ knop aanwezig waarmee beide kanalen met 8 dB verzwakt kunnen worden. Vincent SA-93 plus binnenkantZodra ik het deksel eraf schroefde, was ik helemaal om. Een echt ‘wow’ gevoel. Ik heb zelden zo’n mooi opgebouwde voorversterker gezien. Beide kanalen zijn vanaf de ingang volledig gescheiden opgebouwd met allebei hun eigen voeding middels een ringkerntransformator. Het geheel is zeer overzichtelijk en er wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige audio grade componenten. De gevoelige versterkertrapjes worden allemaal zorgvuldig afgeschermd door metalen kapjes. Als er een televisie programma zou bestaan voor audioapparatuur dan heeft deze voorversterker zeker de X-factor!

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.