Vanderveen UL40-S2P en MCML05 eind- en voorversterker

UL40-S2 op de meetbank

UL40-s2p frequentierespons 1 watt uit in 8 OhmDe UL40-S2P laat bij het meten van de frequentiecurve het -3 dB punt in het hoog zien op 25 kHz zien. De reden is eerder in dit verhaal al uit de doeken gedaan.

 

 

De vervorming is voor een buisversterker netjes: 0,13 en 0,18 % bij 1 watt in resp. 8 en 4 Ohm belastingen. UL40-s2p FFT THD n 1 watt in 8 Ohm 1kHzBekijken we het FFT plaatje dan toont dat wat grillig. Hieraan is te zien dat er geen smoorspoel in de voeding gebruikt wordt. De nu verkrijgbare optionele e-chokes waren het moment dat deze versterker bij mij in huis was nog niet voor handen. De 50 en 100 Hz pieken liggen op resp. -89 en -72 dB, wat overigens nog niet eens zo gek is. De vele harmonischen die te zien zijn worden deels door deze twee pieken veroorzaakt. De waardes zijn echter laag genoeg om de versterker voldoende bromarm te mogen noemen. Ook het harmonisch spectrum boven 1 kHz is wat grilliger door de onrustige ruisvloer. De tweede, derde en vierde harmonischen van het 1 kHz meetsignaal zijn te zien op -61, -79 en -90 dB, gemeten bij 1 watt in een 8 Ohm belastingweerstand. Een mooie aflopende reeks.

Vaak zie je dat bij push pull versterkers de even harmonischen veel verder onderdrukt worden dan de oneven. Wat we hier zien is met recht harmonieuzer te noemen en dat komt in de regel het uiteindelijke geluid weer ten goede. En waar draait het uiteindelijk allemaal om?

THD n vs uitgangsvermogen in 8 OhmDat een vaste 5 Ohm tap op de uitgangstrafo best een slimme keus is laat de vermogensmeting zien. Het uitgangsvermogen met 8 en 4 Ohm aan de speakerklemmen is 22,30 en 33,52 watt. In de praktijk toont zich bijna geen enkel als 8 Ohm genoemd luidsprekersysteem zich als rechte 8 Ohm belasting en dipt niet zelden toch richting 4 Ohm, en bij pech nog iets lager. Dan vangt de 5 Ohm aansluiting het hele gebied goed af.

De ingangsgevoeligheid voor vol vermogen is 1,5 volt en de ingangsimpedantie van de eindversterker is 60 kOhm.

UL40-s2p DempingfactorDe dempingfactor ligt rond 4,1 en blijft nagenoeg constant over het hele frequentiebereik. Een nette waarde voor een versterker die geen overall tegenkoppeling gebruikt. Zonder de Super-Triode schakeling zou deze door een hogere inwendige weerstand van de eindbuizen waarschijnlijk een factor 2, 3 lager uitvallen. Solid state versterkers lachen zich een bult om deze getallen, maar als ik de mooie, zeker niet ongecontroleerde, laagweergave van deze versterker hoor mogen ze van mij. Een buizenbak is nu eenmaal een ander beestje met andere kwaliteiten die ik bij solid state versterker weer zelden vind.

De MCML05

MCML05 FrequentieresponsDe frequentiecurve laat het -3 dB punt in het hoog bij 67 kHz zien. De stand van de volumeregelaar heeft nihil effect op de bandbreedte. Heel mooi.

 

 

 

MCML05 THD n vs uitgangspanningDe lijnversterker heeft bij 1 volt ingangspanning in 100 kOhm een THD+n van 0,41%. 2 volt geeft 0,8% en 4 volt 1,63%. Het 3% THD+n punt wordt bij 7,36 volt genoteerd. Het houdt niet over moet ik zeggen. De headroom is voor een buisversterker zelfs mager te noemen. Het is wel voldoende in combinatie met de UL40 eindversterker, die maar 1,5 volt vraagt voor vol vermogen.

 

MCML05 FFT THD n 1 volt uit in 100 kOhmHet FFT plaatje laat zien dat de THD+n voor een groot deel wordt bepaald door de tweede harmonische. Die ligt op -48 dB bij 1 volt uitgangspanning. De derde en vierde harmonischen zijn te vinden op -83 en -98 dB. De voeding is schoon, 50 en 100 Hz liggen diep weg op resp. -98 en -102 dB.

 

De balansregeling geeft naar beide kanten maximaal 5,5 dB correctiemogelijkheden. Weer slim gekozen. De uitgangsimpedantie van de lijnuitgang ligt bij 1 kHz op een niet bepaald lage waarde van 4 kOhm. Bij 20 kHz is dat 3,6 kOhm en bij 20 Hz 6,8 kOhm.

MCML05 RIAA curve MM ingangDe geclaimde afwijking van +/- 0,1 dB van de RIAA curve wordt niet gehaald. Strikt genomen kun je spreken dat de curve binnen +/-0,48 dB ligt, met de grootste afwijking bij 20 Hz. Nog steeds prima overigens. Minder mooi is het 1,2 dB verschil in versterking tussen beide kanalen.

De MM ingang heeft een versterking van bijna 42 dBV. De ingebouwde MC step up transformator geeft nog eens een extra versterking van 10x. Met mijn Ortofon MC30 element, met een gemiddelde uitgangspanning van 0,25 volt, bleek de totale versterking te laag. De volumeregelaar moest heel ver open. Een MC element met een minimale uitgangspanning van gemiddeld 0,5 volt of nog iets hoger zal aangenamer werken.

De UL40-S2P laat zich ook op de meetbank van zijn goede kant zien. De MCML05 voorversterker doet het op bijna alle fronten een stuk minder goed.

(klik op de meetplaatjes voor een grotere afbeelding)

 Save as PDF

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.