Vanderveen UL40-S2P en MCML05 eind- en voorversterker

Voeding

De 200 volt wisselspanning van de ringkern voedingtransformator wordt met een viertal 1N4007 diodes gelijkgericht. Twee folie condensatoren zijn als zogenaamde snubber over deze diodebrug gesoldeerd om schakelpieken te dempen. Dan volgt een 220 uF elco met een daaraan parallel geschakelde 100 kOhm bleederweerstand, en een gestabiliseerde voeding die rond een BUZ80 Mosfet is geconfigureerd. De gloeispanningen hebben een eigen gestabiliseerde voeding, die gelijk maar met een elegante soft start is uitgerust. Het ziet er allemaal weer prima verzorgd uit.

Bijna overal in de versterkerschakeling worden de elco’s, een afkorting voor een ‘elektrolytische condensator’, overbrugt met een kleine foliecondensator. Dat is een beetje een ‘old school’ methode. Ik zie het, een opvallende kreet, we hebben het nota bene over buizentechniek… Dat by-passen van elco’s zagen we vijfentwintig jaar geleden veel gebruikt. In zowel buis als solid state apparatuur. De huidige generatie elco’s hebben echter veel betere eigenschappen dan die van enkele tientallen jaren terug. Een ontwikkeling die hard nodig was door onder andere de opkomst van computers een schakelende voedingen.

De fabrikant lijkt me daarmee toch erg kien op de eigenschappen van condensatoren te zijn, maar waarom vind ik dan klankmatig zeer povere goedkope Polyester koppelcondensatoren tussen iedere versterkertrap en aan de uitgang? We hebben vandaag keus uit prachtige condensatoren, daar zal het niet aan liggen.

Muziek

Is de MCML05 voorversterker in combinatie met de UL40-S2P eindversterker een verrijking vergeleken met de geïntegreerde UL40-S2? Daar zet ik wat vraagtekens bij. Juist de klankmatige kwaliteiten van de nieuwe preamp overtuigen me niet 100%, waar de UL40 dat wel doet. Als ik van mijn normaal gebruikte voorversterker omschakel lever ik direct aan transparantie in. Het midden wordt massiever van karakter. De diepteweergave wordt ook beduidend minder. Alles lijkt in orde tot een meter of wat achter de luidsprekerlijn, daarachter lijkt er een duister gat te zijn, of een zwarte muur waarachter niet veel meer gebeurd. De woorden: zakelijk, wat kil zelfs, komen in me op.

Hoe kan dat nou?

Waarom valt me het totaalgeluid zo tegen? De niet alledaagse schakeling van de MCML05? De met solid state gestabiliseerde voedingspanning? De matige kwaliteit van de koppelcondensatoren? Als het puur in de lijnversterker zit lijdt ook het geluid van de vinylweergave er onder. En dat doet het ook. Als ik het eerste album van Level 42 op de draaitafel leg is het geluid koeler, dunner en smaller dan ik normaal ben van dit fantastische album.

Mijn oude vertrouwde Audio Research LS7 voorversterker wordt van stal gehaald. Die had destijds ongeveer dezelfde aanschafprijs als een kant en klaar gebouwde Vanderveen MCML05 voorversterker, hoewel de LS7 alleen een lijnversterker is. Ook deze AR preamp gebruikt solid state stabilisatie in de voeding. Ik heb ‘m licht gemodificeerd met moderne Auricap koppelcondensatoren, snellere Schottky diodes en een IEC netaansluiting, die het vast aangebouwde netkabel verving. En er zijn mooie NOS Philips E88CC buisjes ingeprikt. Geen schokkende over de top mods, gewoon fijnslijpen en bij de tijd brengen.

De Audio Research brengt me meteen weer de gewenste transparantie, een meer vloeiende weergave en een veel royaler stereobeeld. Deze toch al weer 13 jaar oude Amerikaan blijkt een prachtig koppel te vormen met de UL40 eindbak en laat de MCML05 opvallend ver achter zich.

Mmm, wordt het toch nog een moeilijk verhaal, terwijl het zo positief begon. Ik denk echt dat er uit de MCML05 veel meer te halen moet zijn als er hier en daar wat dingen geëvalueerd zouden worden.

 Save as PDF

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.