Vanderveen UL40-S2P en MCML05 eind- en voorversterker

De MCML05 voorversterker

Deze nieuwe voorversterker is ook zowel als bouwkit en compleet gebouwd verkrijgbaar. Het apparaat is qua vormgeving in lijn met de UL40-S2P. Het is een compact gebouwde behuizing van 30 x 30 x 8 cm, gemaakt van stevig 2 mm dik plaatstaal waarop een zwarte poedercoating is aangebracht. De frontplaat is van dik grijs kunststof gemaakt, net als bij de UL40 versterker. Het ziet er zeer verzorgd uit moet ik zeggen. Weinig blingbling, maar dat maakt het voor mij juist aantrekkelijk. Het doet me een beetje denken aan de tijdloze vormgeving van de oude Quad apparatuur. Van links naar rechts vind je de lichtnetschakelaar, hoofdtelefoonaansluiting, volume en balansregelaar en de ingangskeuzeknop. De volumeregelaar laat zich prettig regelen met een lekker grote draaiknop. De keuzeschakelaar is te klein om echt fijn te bedienen, het schakelen gaat daarvoor net te zwaar en het voelt wat klonkig. Er zijn vier lijningangen en een phonotrap. De laatste is zowel geschikt voor MD als MC elementen. Op de achterkant zijn daarvoor gescheiden cinchbussen te vinden. Met een tuimelschakelaartje kies je de gewenste ingang.

Schakeling

Bij het bekijken van het schema zijn er wel wat opvallende dingen te ontdekken. De phonotrap heeft als eerste buis een soort variatie op een SRPP schakeling rond een ECC82. Het vreemde is dat de weerstand die tussen de anode van de onderste buis en de kathode van de bovenste zit ontkoppelt is met een condensator. Menno van der Veen legt zijn ontwerpfilosofie uitgebreid uit in zijn laatst verschenen boek (High end buisversterkers 2). Na de eerste buis komt een passief RIAA correctienetwerkje. Deze wordt weer gevolgd door een meer reguliere SRPP trapje rond een ECC81 waarvan alleen de onderste kathodeweerstand met een condensator is ontkoppelt.

De lijnversterker gebruikt weer dezelfde in mijn ogen bizarre SRPP variatie met een ECC82 dubbeltriode. Ondanks de twee op elkaar gestapelde buizen is de voedingspanning relatief laag met 187 volt.

 Save as PDF

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.