RecensieVersterker

Tubeguru 6C33C SE Dual Mono versterker

Meten

We gaan eens kijken hoe de Tubeguru versterker het op op de meetbank doet. Het eerste wat daarbij opvalt is dat het uitgangsvermogen aan de te optimistische kant is opgegeven. TubeGuru 6C33C SE Dual Mono (scope clipping)Ik meet bij 8 Ohm precies 10 watt en bij 4 Ohm 13 watt (1% THD+n). Het lijkt er op dat de trafowikkelverhouding geoptimaliseerd is op een luidsprekerimpedantie van 5 á 6 Ohm. Er zijn geen gescheiden 4 en 8 Ohm wikkelingen. Een prima keus waar ik zelf ook steeds meer liefhebber van ben. Een luidsprekerimpedantie is alles behalve een 4 of 8 Ohm weerstand. Het clipgedrag lijkt ook wat afwijkend van dat van bijvoorbeeld een single ended 300B versterker.

Tubeguru 6C33c SE Dual Mono - FFT THD n 1 watt in 8 OhmDe vervorming in cijfers bij 1 watt in een 8 Ohm belasting is 0,304%. Voor een single ended buisversterker die niet op vele dB’s tegenkoppeling terug kan vallen niet zo vreemd. Bekijken we het plaatje er bij dan zien we een netjes aflopend spectrum waarvan de tweede harmonische (de voor ons gehoor vriendelijke) grotendeels bovengenoemd cijfer bepaald. De 50 Hz piek is instraling uit de voedingstransformator op de ingangsbuis en ligt net onder –70 dB. Prima. Wat verder opvalt is dat de ruisvloer laag ligt. Dat kon ik ook in harde cijfers meten. Ik kom tot een hele fraaie 88,1 dB signaal/ruisverhouding, gerelateerd aan 1 watt aan de uitgang. Daar komen veel grote solid state versterkers niet eens aan. Met het oor vlak voor de luidspreker kon ik het ook gehoormatig checken dat Tubeguru stille versterkers bouwt.

Tubeguru 6C33c SE Dual Mono - Frequentierespons 1 watt in 4 en 8 OhmBekijken we de frequentierespons dan zien we een breedbandige versterker met het -3 dB punt op pakweg 75 kHz. Daarboven zien we wat resonanties van de interstage en/of uitgangstranformator. Het ligt ver boven de 20 kHz en is weinig kritisch. De mooiste respons geeft hier de 4 Ohm belasting te zien. Er is dan alleen nog een traforesonantie rond 150 kHz te vinden. Heel netjes. In het laag is er geen enkele begrenzing.

De ingangsweerstand van de Tubeguru 6C33C Dual Mono versterker is een gezonde 118 kOhm.

De energievraag van de versterker uit de wandcontactdoos is zoals verwacht minder rooskleurig. Ik meet 311,2 watt.

Conclusie

Qua geluid is het een regelrechte klasbak, deze Tubeguru 6C33C single ended versterker. Een echte buizenbak met de begerenswaardige ‘big tone’. Dat Tubeguru versterkers er al vaker met de ‘best sound of the show’ vandoor ging verbaasd me niks. De mannen achter Tubeguru weten blijkbaar heel goed wat ze aan het doen zijn. Dat deze grote zware versterker minder gemakkelijk in omgang is, mede dank zij de aparte constructie met de ingangen aan beide zijkanten én alles behalve ‘groen’ is aan de lichtnetstekker, doet niets aan de duurzame bouw en geluidskwaliteiten af. Gelukkig is de versterker na de koude start snel op klank. Je hoeft ‘m echt geen uren voor je geplande luistersessie in te schakelen.

Al ligt deze Tubeguru 6C33C SE versterker buiten je budget, bezoek eens een dealer of show om er kennis mee te maken. Het is prachtig dat dit soort versterkers nog steeds gemaakt wordt.

TubeGuru 6C33C SE Dual Mono op platenkast

Tubeguru 6C33C Dual Mono versterker: 5.990 euro

Importeur: Live Fidelity

Nawoord: Ik kreeg gelijk met de Tubeguru 6C33C versterker ook een Tubeguru Phonoversterker te logeren. Tubeguru baseert deze op de klassieke Neumann phonoversterkers. Het verhaal hierover is binnenkort te lezen op deze site…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.