RecensieVersterker

Tubeguru 6C33C SE Dual Mono versterker

Binnenkant

TubeGuru 6C33C SE Dual Mono binnenkantAls de bodem er af wordt geschroefd komt een fraai gemaakt binnenwerk in het licht. De versterkerschakeling is zoals al is gezegd hardwired bedraad, met een mooie kwaliteit solid core draad met veelal PTFE isolatie. Er is nog een glimp op te vangen van de uitgangstransformatoren die met een bandkern zijn uitgerust. Daarnaast twee smoorspoelen, één per kanaal.  Bovenaan links en rechts zie je de interstagetrafo’s, naast de grote buishouders voor de 6C33C eindbuizen.

Voortrap en voeding

TubeGuru 6C33C SE Dual Mono (6)De voorversterking en driver zijn gemaakt rond een E83F penthode en ECC813 triode buisjes. De driver is via een interstagetransformator aan het stuurrooster van de 6C33C eindbuis gekoppeld. Dit zou wel eens het geheim van de smid kunnen zijn waarom de 6C33C eindbuis hier tot beduidend mooiere resultaten komt dan ik me van voorgaande ervaringen kan herinneren.

De voedingschakeling lijkt recht toe recht aan klassiek. Per kanaal worden er twee 6N13/ 6AS7 triodebuizen als diode bedraad gebruikt. Dat is toch wel speciaal. Een 6AS7 is een dubbeltriode die in de eerste plaats voor gebruik als seriebuis in een spanningstabilisatieschakeling is bedacht, maar je vind ze ook regelmatig als eindbuis gebruikt in OTL versterkers (OutputTransformerLess). De 6AS7 heeft een lage inwendige weerstand en een mu (vesterkingsfactor) van slechts 2x. De maximale anodespanning is maar 250 volt en per buishelft is de maximale stroom 125 mA. In de configuratie van Tubeguru worden de buishelften per buis parallel geschakeld en wordt voor voor de noodzakelijke dubbelfasige gelijkrichting voor iedere fase een eigen buis gebruikt. Dan kan er meer dan voldoende stroom uit de gelijkrichter worden gehaald om de potige 6C33C te kunnen bedienden.

Van triode terug naar diode

TubeGuru 6C33C SE Dual Mono (4)Een triodebuis is kort door de bocht niets anders dan een diodebuis met een extra rooster tussen anode en kathode. Om van de triode weer een diode te maken zijn de stuurroosters met de anodes verbonden. Over de lage maximale spanning van de 6AS7 hoeven we ons hier geen zorgen te maken, de 6C33 eindbuis wordt met met een voor een buisversterker hele lage spanning van 167 volt gevoed. Wat een lage anodespanning? Ja, wel als je 300B of KT88 buizen gewoon bent. De 6C33C is echter een ander type buis die met een lage spanning te voedingen is maar wel veel stroom kan leveren.

Achter de gelijkgerichte spanning zien we zoals normaal afvlakcondensatoren, een smoorspoel en vervolgens twee bufferelco’s. De elco’s zijn eersteklas kwaliteit van het Duitse Epcos.TubeGuru 6C33C SE Dual Mono detail binnenkant

6C33C

TubeGuru 6C33C SE Dual Mono (3)De gebruikte Russische 6C33C indirect verhitte triode is net als de 6AS7 die hierboven besproken is eveneens bedoeld als seriebuis in een voedingsschakeling. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw zag je ze echter in toenemende mate ook als een mooie stevige eindpit in een buizenbak, meestal ook weer in OTL configuraties, maar ook met een uitgangstranformator.

Dat heeft een behoorlijk voordeel ten opzichte van reguliere UGT’s: Dank zij de hele lage Ri van de 6C33C kan de primaire zijde van de uitgangstrafo op pakweg 200 tot 400 Ohm worden gewikkeld. Ter vergelijk: een 300B triode heeft een UGT nodig met een primaire impedantie van 2500 tot 3500 Ohm. Het wikkelen van een uitgangstrafo voor een 6C33C is dus relatief minder complex als het om bandbreedte gaat.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.