RecensieVersterker

Tubeguru 6C33C SE Dual Mono versterker

 

Voor veel mensen blijft de aloude buis tot de verbeelding spreken. Ondanks dat de transistor midden jaren zestig van de vorige eeuw het ‘definitieve’ einde van de zo gezellig oplichtende glaskolfjes in zou luiden. Gelukkig ging het heel anders, zoals we nu weten. De licht van de buis ging nooit echt uit, het maakte een aantal smeulende jaren door. In de jaren 90 van de vorige eeuw wakkerde het smeulende vuurtje weer op en dat is tot op de dag van vandaag gebleven. Buizen zijn er weer te kust en te keur te koop.

Hongarije

Tubeguru is een fabriekje in gevestigd in Boedapest in Hongarije. De grote man achter Tubegury is Jonas Binder, een man van weinig woorden en wars van commercie.  De mannen van Tubeguru zijn techneuten en dat zijn in de regel meer doeners dan praters. In tegenstelling tot een gemiddeld West-Europees land, waar marketing blabla vaak belangrijker lijkt dan de inhoud.

Jonas Binder is een voormalige Siemens/Telefunken engineer. Het gerucht gaat dat met het sluiten van deze Hongaarse fabrieken hij een grote hoeveelheid buizen en aanverwante producten voordelig heeft weten te bemachtigen en daarmee zijn bedrijf is gestart.

Tubeguru heeft echter mede dank zij een actieve USA importeur intussen internationaal al een hele aardige reputatie opgebouwd. De output aan verschillende types versterkers is ook indrukwekkend. Hoewel verschillend, allemaal volgens de huisstijl gemaakt. En die  mag je gerust retro noemen, de apparaten zouden ook uit de (gouden) jaren 50 en 60 kunnen stammen, van buiten én van binnen. En dat mag van mij als een regelrecht compliment worden opgevat.

Hardwire of PCB?

Tubeguru gebruikt de arbeidsintensieve punt tot punt of hardwired bedrading in de versterkers, op hier en daar wat hulpelektronica na, dat op een PCB is gesoldeTubeGuru 6C33C SE Dual Mono interstagetrafoerd. Hulde daarvoor. De vraagprijzen zijn niet echt mals, maar je krijgt er wel een stuk vakmanschap voor terug. Deze wijze van monteren zal de levensduur extreem verlengen. De oerdegelijke bouwkwaliteit maakt de Tubeguru producten meteen al tot moderne klassiekers. Ze zullen, vuur, ijs en weder dienende, het zonder twijfel over 30 jaar nog even goed doen als vandaag. Waarom zouden er anders nog zo veel 30, 40, 50 jaar oude buizenbakken van bijvoorbeeld Marantz, Macintosh, Luxman, Leak, Quad,  Dynacord en noem ze maar op, operationeel zijn. Een beetje periodiek onderhoud hier en daar en ze blijven gaan.

Zelf vind ik dat buisschakelingen niet op een PCB horen maar hardwired ofwel van punt tot punt bedraad, horen te zijn. De echte klassieke montage. Met name eindbuizen op een PCB vind ik zelf niet bepaald duurzaam. De warmteontwikkeling in de eindpitten zal de PCB (te) snel verouderen. Waarom zie je moderne buisversterker dan zo vaak met PCB’s uitgevoerd? Simpelweg om de kosten te drukken. PCB montage is minder arbeidsintensief en dus goedkoper in de productie.

6C33C SE Dual Mono versterker

Wat het eerste opvalt is natuurlijk de 52 x 38,5 x 24 cm (breedte x diepte x hoogte) grote behuizing die bijna 30 kg op de weegschaal weet te brengen. Opgetrokken uit oersolide dik plaatwerk. En zoals ik al eerder aanhaalde: een in mijn ogen prachtige retro beige/donkerrode kleurstelling. Een alles behalve een dertien in een dozijn audioapparaat.

De buizen staan op het chassis, waaronder de twee ferme 6C33C eindbuizen, waaraan de versterker zijn naam dankt. De transformatoren zijn onder drie kappen gemonteerd.

TubeGuru 6C33C SE Dual Mono (7)Op het front zijn twee wat vreemde metertjes gemonteerd waarmee de bias van de eindbuis gecheckt kan worden. Deze op zich mooie ronde metertjes zijn van oorsprong duidelijk voor een ander doel bedacht door de toeleverancier (Behringer) gezien het opschrift bij de schaalverdeling. Helaas is de werkelijke anodestroom er niet mee af te lezen, het zijn slechts indicators dat beide 6C33C eindpitten identiek zijn ingesteld. Deze indicatie is in en uitschakelbaar via minitoggles op het chassis.  De biasfijnregeling wordt met de potmeters naast de toggles gedaan.

In het front is de naam van de versterker gefreesd. Tijdens gebruik zijn de letters verlicht met achterliggende rode leds. Dit is niet echt mooi gedan. De leds zijn te fel en de achtergrond is niet diffuus genoeg gemaakt om de leds niet meer als losse lichtpunten te zien. Eerlijk gezegd: als deze versterker de mijne zou worden, knipte ik de draad van de verlichting door… Maar ja, een gemiddelde consument doet zoiets niet zelf natuurlijk.

Niet echt handig

TubeGuru 6C33C SE Dual Mono (8)De diepte valt nog mee, van het gewicht heb je maar een enkele keer last, met de breedte zal een gemiddeld audiorek meer moeite hebben. Zeker als Tubeguru ook nog eens een al te fundamentalistisch gedrag vertoont door de ingangen aan de zijkanten te plaatsen. En dan niet aan één kant, nee, aan beide kanten, dicht bij de ingangsbuizen (mooie gedachte) en het front (heel onpraktisch). Beide kanalen hebben cinchbussen met een zware toggle er tussen. Waarom twee ingangen per kanaal? Geen idee, er is immers geen volumeregelaar aan boord.

TubeGuru 6C33C SE Dual Mono (1)

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.