LuidsprekersRecensie

Recensie Triangle Antal Ex

Open geluidsbeeld

Volgens de technische specificaties ligt de minimale impedantie rond 3.4 Ohm. Met een efficiëntie van 91 dB/W/m zal het geen probleem moeten zijn om deze luidspreker met een mooie buisversterker aan te sturen en ik zet de luidspreker dan ook direct in mijn eigen referentie set met een 300B versterker. Wat me direct opvalt, is het rustige, open geluidsbeeld. Totaal niet opdringerig of scherp. De focussering is prima en de klankbalans erg mooi. Wel is het laag/midden en beetje aan de dunne kant. Dat mag van mij wel iets heftiger. De luidsprekerset is overigens goed ingespeeld dus daar ligt het niet aan. Ook na een lange luistersessie met de buizenversterker blijft het me allemaal een beetje te mak. Dus heb ik uiteindelijk de buis vervangen voor een transistor.

Een transistor voor de Triangle Antal Ex

En dat is geen verkeerde keuze. De Triangle Antal Ex komt veel meer tot zijn recht met deze transistorversterker. Het laag is veel meer aangezet en het geheel is veel meer in balans. Het wordt ook allemaal wat spannender.

Steely-Dan-Gaucho-433679Het prachtige album van Steely Dan, Gaucho, op SHM-cd kwaliteit is een goede graadmeter voor snelheid en kracht. En dat doet de Exposure 3010 S2 versterker met de Triangle Antal Ex heel erg goed. Waar de buizenversterker te tam is, geeft deze combinatie de juiste snelheid, controle en kracht mee. Het fijne van een goede combinatie of match, zoals deze Exposure en de Triangle Antal Ex, is dat de elektronica eigenlijk verdwijnt en dat je uiteindelijk lekker naar de muziek zit te luisteren. En dat is precies wat er gebeurd met deze combinatie.  Maar ook met mijn klassieke Densen Beat 100 is het heerlijk genieten op de Antal Ex. Deze Triangle Antal Ex luidspreker is een dermate neutrale luidspreker dat verschillen in versterkers erg goed te horen zijn en dat maakt de Antal Ex een heel goede partner voor veel versterkers en evenveel muziekliefhebbers.
Ook wat muziekkeuze betreft is de Antal Ex niet de lastigste.

114874443Stevige oude klassiekers als Status Quo ’s album; Dog of Two Head klinkt lekker meeslepend en geeft de muziek de juiste ‘drive’. Maar ook het Jazzy warme stemgeluid van Holly Cole geeft de Triangle Antal Ex met verve weer. Een echte alleskunner dus.
Natuurlijk hier en daar mist het in absolute zin wat finesse en fijnheid, maar gezien de prijsklasse waar de luidspreker zich bevind, kun je niet alles hebben. En vergis u niet, voor een relatief beetje geluidswinst zal u fors verder in de buidel moeten tasten. Deze Triangle Antal Ex luidspreker is mij in ieder geval zeer goed bevallen en ik denk dat menige luidspreker in deze prijsklasse erg veel moeite gaat krijgen om mee te komen met deze Franse luidspreker

Conclusie

Triangle Antal ExEen rustig klankbeeld, geen scherpte en een uitgewogen klankbalans. Deze eigenschappen maken deze luidspreker toegankelijk voor een grote groep muziekliefhebbers. Verwacht geen spectaculaire show of een overdonderende demo voor de buurman. Nee, de Triangle Antal Ex doet zijn werk zoals het bedoeld is; met rust en élégance. En geloof me, dit is alleen maar een compliment.  In deze prijsklasse is de concurrentie zeer groot, maar ik denk dat deze Triangle Antal Ex zeker een plaats verdiend in de ererij.

Luidspreker: Triangle Antal Ex
Prijs: € 1900 euro per paar in de kleuren cognac en zwart
Importeur: Dimex

Meetrapport

Dick van de Merwe
De impedantiekarakteristiek van het Triangle Antal EX luidsprekersysteem beweegt zich boven 100 Hz tussen 3,8 Ohm (rond 100 Hz), en 12 Ohm (bij 2600 en 5800 Hz). De hoogste fasehoek van -30 graden ligt rond een punt waar de impedantie boven 7 Ohm ligt. Niet kritisch dus. Waar de impedantiecurve zich op het laagste punt laat zien beweegt de fasehoek zich rond de 0 Ohm lijn. De wat lage 3,8 Ohm is hierdoor niet echt schadelijk. Iedere fatsoenlijk ontworpen versterker kan daarmee overweg en een buizenversterker zou je met de 4 Ohm aansluitingen kunnen gebruiken. impedantie en fasemetingHet lijkt bij deze Triangle om een heel gedempt reflexsysteem te gaan, wat te zien is aan de diep wegliggende laagste bult van de twee altijd zo karakteristieke ‘kameelbulten, die we altijd bij een luidspreker met poortsysteem zien. Dat zou een poortresonantie betekenen van zo rond 45 Hz. Een realistische waarde bij een speakerbehuizing van dit formaat. Het zal ook met zich meebrengen dat de Antal EX zich ondanks de grote poort niet als een boemende laagweergever zal gedragen, een eigenschap wat vaak klakkeloos aan een basreflexsysteem wordt toegekend. Niet terecht overigens om alle reflexbehuizingen over deze kam te scheren, maar het is een bijna niet uit te roeien vooroordeel, dat nog van vele decennia geleden is.
Toen reflexopeningen, of beter gezegd: Helmholtz resonators, juist ingezet werden om een dieper meer stuwend laag uit een compactere behuizing te krijgen. En daar werd wel eens overdreven. Maar hoeveel van alle luidsprekersystemen die we aan de tand voelden, waaronder het merendeel reflextypes bleken, waren bonkende boemerige kasten? Ik kan me er eigenlijk zo niet eens eentje herinneren… Van eventuele kastresonanties is niets terug te vinden in de impedantielijn. Iedere ongewenste trilling is nagenoeg altijd terug te zien als een afwijking van de vloeiende lijn.  De Triangle laat op de meetbank geen opvallende dingen zien, wat als positief mag worden opgevat.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

2 thoughts on “Recensie Triangle Antal Ex

 • Wat goed om een duidelijke recensie te lezen over deze luidsprekerset.
  Mijn voorliefde voor klassieke muziek brengt mij tot het kiezen van een luidspreker die hierbij past.
  Ga binnenkort luisteren naar de b&w cdm 7 se maar ook de Triangle lijkt in beeld te komen.

  Beantwoorden
 • Na meerdere bezoeken aan specialistische luidspreker winkels ben ik echt gevallen voor de Tiangle Antal Ex. Wat een fantastisch geluid. Sprankelende hoge tonen, een diepe beschaafde bas, uitgebalanceerde middentonen. Voor mij kwam er in deze prijsklasse niets in de buurt! Ik weet het, persoonlijke smaak. Toch durf ik een ieder aan te raden deze luidsprekers een kans te geven. Mijn smaak is van klassiek, naar jazz tot dance, ik hoor nergens een tekortkoming. Mijn dochter zit op het conservatorium (jazz) en neemt vrienden mee om bij mij te komen luisteren! Ha Ha, zo zie je nog eens wat mensen.

  Joop Kemp

  Ps.
  Overigens een vrij normale en betaalbare Marantz als versterker.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.