LuidsprekersRecensie

Recensie Triangle Antal Ex

Frankrijk; het land van wijn, stokbrood, heerlijke kaasjes en het vermakelijke Allo allo. Allemaal heerlijke ingrediënten voor een ontspannende avond. Naast deze genoeglijke zaken wordt er in Frankrijk ook nog eens serieuze muziek apparatuur gemaakt. Wie kent er niet merken als Verdier, Elipson, Jadis en Cabasse, merken die hun sporen in het verleden van de audiogeschiedenis (en nu nog) ruimschoots  verdiend hebben. In deze bijdrage ga ik het hebben over de Triangle Antal Ex.

Voor elke ‘portemonnee’ een Triangle

Triangle Antal ExTriangle is gevestigd in Soissons, de bakermat van de Franse monarchie, en bouwt al 30 jaar luidsprekersystemen. De visie en het doel van Triangle is het bouwen van een luidspreker die muziek zo natuurgetrouw mogelijk kan reproduceren. Het doel van alle luidsprekerfabrikanten, volgens mij. Triangle is dan ook een echte luidsprekerfabrikant,  elektronica wordt er niet (meer) geproduceerd. De productlijn is duidelijk onderverdeeld in een drietal luidsprekerseries; de Esprit Ex serie, de Genèse serie en de Magellan SW2 serie. De kwaliteit, componentkeuze, materiaal en natuurlijk de prijzen van de luidsprekers stijgen evenredig met de oplopende serie.

Om je even een idee te geven van de prijsstelling van Triangle: in de Esprit Ex serie begint het instapmodel bij € 299 per stuk tot € 799 per stuk. De meest kostbare Magellan SW2 serie begint bij € 1.899 tot maar liefst € 21.000 per stuk! Voor elke ‘portemonnee’ wat wils, kun je wel zeggen.
‘Mijn’ Triangle Antal Ex is de duurste luidspreker uit de Esprit lijn. De goedkoopste lijn dus en ik ben dan ook zeer benieuwd welke kwaliteit er voor deze prijs geleverd wordt. De Triangle Antal Ex is een slanke luidspreker. Met zijn afmeting van 20 x 32 x 114 cm (b x d x h) Is het een redelijk grote luidspreker die aanbevolen wordt voor huiskamers van 30 – 50 m2.

De luidspreker is uitgevoerd als driewegsysteem met een bezetting van een viertal luidsprekers; een tweeter , een middentoner en twee laagweergevers. Alle units zijn aan de voorkant van de kast bevestigd. Ook de vrij forse basreflex poort is onderin geplaatst. De luidsprekers zijn overigens niet in de kast verzonken maar zijn op de kast gemonteerd. De uitstekende randen zijn wel netjes afgewerkt met een kunststof rand zodat het geheel er toch zeer fraai uitziet. De kast is afgewerkt met een soort kunststof folie met houtprint in plaats van echt houtfineer en ook hier is dan ook duidelijk bezuinigt op de productiekosten. Neemt niet weg dat de kast zeer goed is gebouwd en mooi oogt. Niets mis mee dus en qua klank is een dergelijke afwerking van ondergeschikt belang.

De luidsprekerbezetting

Triangle Antal Ex tweeterAls we kijken naar de tweeter lijkt het erop dat Triangle gekozen heeft voor een hoornsysteem. Maar niets is minder waar. Het is geen echte hoorn maar een titanium dome tweeter in een hoornbehuizing. Voordeel is en minimale vervorming, hogere efficiëntie maar zonder het ‘toeteren’ die sommige hoornsystemen kunnen doen. Ook is er een faseplug in aan gebracht om de lineariteit van de hoog weergave te vergroten. Hierdoor ontstaat een zachter en meer verfijnde geluid, aldus Triangle.

De middentoner is een speciaal ontwikkelde driver. De papieren conus is licht en vrij van kleuring en is in staat het hele, voor de mens, gevoelige frequentie gebied te reproduceren. Met name de stemweergave profiteert enorm van een dergelijke constructie.

Triangle Antal Ex wooferVoor het laag heeft Triangle gekozen voor twee drivers met een fiberglas conus. Deze conussen zijn licht en stijf met als gevolg een strakke  laagweergave en een optimale aansluiting op de middentoner. Er is nog een leuk detail aan de onderkant van de luidspreker. Naast de vier spikes waarop de luidspreker kan worden afgesteld is er nog een vijfde contactpunt met de grond.

Bijzondere kegel

Triangle Antal Ex kegelMiddenvoor is een kegel aangebracht die bedoeld is om mechanische energie (kastresonantie) van de luidspreker af te voeren. Precies zoals een contrabas of cello dat doet. Die stalen punt op het instrument zit er dus niet voor niets maar heeft wel degelijk een akoestische functie en moet dus bij het stellen van de meegeleverde spikes ook worden uitgedraaid waardoor een optimaal contact met de grond wordt gemaakt. Het zijn allemaal kleine details maar volgens Triangle maakt het wel degelijk en groot verschil.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

2 thoughts on “Recensie Triangle Antal Ex

 • Wat goed om een duidelijke recensie te lezen over deze luidsprekerset.
  Mijn voorliefde voor klassieke muziek brengt mij tot het kiezen van een luidspreker die hierbij past.
  Ga binnenkort luisteren naar de b&w cdm 7 se maar ook de Triangle lijkt in beeld te komen.

  Beantwoorden
 • Na meerdere bezoeken aan specialistische luidspreker winkels ben ik echt gevallen voor de Tiangle Antal Ex. Wat een fantastisch geluid. Sprankelende hoge tonen, een diepe beschaafde bas, uitgebalanceerde middentonen. Voor mij kwam er in deze prijsklasse niets in de buurt! Ik weet het, persoonlijke smaak. Toch durf ik een ieder aan te raden deze luidsprekers een kans te geven. Mijn smaak is van klassiek, naar jazz tot dance, ik hoor nergens een tekortkoming. Mijn dochter zit op het conservatorium (jazz) en neemt vrienden mee om bij mij te komen luisteren! Ha Ha, zo zie je nog eens wat mensen.

  Joop Kemp

  Ps.
  Overigens een vrij normale en betaalbare Marantz als versterker.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.