Townshend Seismic Isolation Podium
[nextpage title=”Ontkoppelen” ]
Mijn kennismaking met de luidspreker ontkoppeling van Townshend Audio uit de UK gaat terug tot de High End Show in München 2015. Ik werd aangetrokken door het feit dat Max Townshend een paar PMC fact.12 luidsprekers inzet als demo materiaal, dat werkte als een magneet op mij, immers die bezit ik zelf ook.
In 2015 stonden de luidsprekers op zogenaamde “bars”, strips met dempende ballen (daarin een veer) aan het uiteinde, in 2016 waren het Podiums geworden, een meer stabiele oplossing. Het verkrijgen van een demo paar Podiums viel niet mee, uiteindelijk heb ik ze gewoon gekocht, mede op aandringen van mijn Engelse hoofdredacteur van een andere uitgave waar ik ook voor werk. Die zweert bij de Podiums en wreef mij dat met regelmaat onder de neus.
De visie van Townsend
Het hele idee achter Seismic Isolation van Townshend Audio is het ontkoppelen van luidsprekers en andere apparaten van de ondergrond. Volgens Townshend is de grond nooit rustig, hoogstens gedurende de nacht. De aarde beweegt altijd onder invloed van verkeer, werkzaamheden of gewoon seismische activiteit. Nu kan ik mij daar heel goed iets bij voorstellen want ik woon aan een drukke weg met auto- en vrachtverkeer, bovendien rijdt er elke 10 minuten een tram heen en weer. Ons appartement zal ongetwijfeld ook energie dragen van andere bewoners die een wasmachine of centrifuge laten werken.
Funeste bewegingen
Volgens Townshend zijn die bewegingen funest voor luidsprekers, want de minieme beweging van een dome van een tweeter kan worden overtroffen door bewegingen van buitenaf. Hetzelfde gaat op voor een middentoon- en basluidspreker. Het gevolg laat zich raden: vervorming, afwijkend fase gedrag, mindere definitie en rommelige laagweergave. Niet onbelangrijk is de beïnvloeding van de linker op de rechter luidspreker en vice versa. Immers de vloer zal bastonen deels transporteren.
Maar spikes dan?
Maar daarvoor bestaan toch spikes? Nee, daarvoor misbruiken we juist spikes, om energie af te voeren van de luidspreker naar de vloer en zo de vloer te laten bewegen. Een spike werkt nooit als een diode, dat wil zeggen alleen maar afvoeren naar de grond, energie keert via de spike net zo hard terug. Spikes koppelen bovendien op een relatief hoge frequentie die ruim in het hoorbare gebied zit. Dus ontstaat kleuring, ongewenste resonantie en beweging treden op waar die niet horen. Jaren en jaren geleden heeft een slimmerd de spike bedacht en de industrie volgde onder druk van de commercie. Geen spikes? Geen sales, net als bij bi-wire.
Zelf heb ik de spike ook omarmd, al was het maar om te voorkomen dat stands of vloerstaande luidsprekers instabiel worden op hoogpolige vloerbedekking. Daarna kwam een houten vloer en ik ging stug door met spikes. Ik wist ook niet beter en geloofde een vertegenwoordiger die het had over dempers tussen de speaker en de vloer maar half en nam vooral niet de moeite het eens te proberen.
Niet koppelen maar ontkoppelen
Goed, we willen dus af van een koppeling tussen de vloer en de luidspreker. Townshend Audio ontwikkelde een demper die instelbaar is voor het gewicht van de luidspreker en daarmee een resonantiefrequentie heeft van 2 tot 3 Hertz. Laag genoeg om nooit hoorbaar te zijn en toch zo stug geveerd dat een duwtje tegen de speaker op een Podium net zo reageert als een schokbreker van een auto: kort, soepel bewegen en snel stoppen.
[/nextpage]
[nextpage title=”Townsend Seismic Podium” ]
Het Townsend Seismic Podium
Een Podium bestaat uit een stalen frame met daarin een licht geribbelde staalplaat gelast waar de luidspreker op gaat rusten. Aan de poten zitten de Seismic dempers, instelbaar op hoogte voor ongelijke vloeren en instelbaar op het gewicht van de luidsprekers. Maximaal kan het grootste Podium een speaker van 240 kilo dragen! Door de Seismic dempers in te stellen op het juiste gewicht houd je de resonantiefrequentie rond de 3Hz. De Podiums zijn in vijf maten verkrijgbaar en variëren in prijs. Ik moest kiezen voor Type 2 gezien de onmogelijke maat van mijn speakers die maar 17cm breed zijn, wel 42 diep. Dat is optisch niet echt geweldig, voor de werking maakt het niets uit. De prijs voor Type 2 is de niet geringe som van 2080 Euro per paar.
Beginnen bij de vloer
Voordat ik toekom aan wat een Podium doet onder een PMC fact.12 eerst een beschrijving van de vloer, want ik denk dat ik een deel van de positieve eigenschappen kan terugvoeren op mijn vloertype. De bovenlaag is een toplaag van echt hout, verlijmd op kruislings gelegd ander hout dat zachter en goedkoper is dan de toplaag. Daaronder liggen ca. 1cm dikke dempende platen die zowel loopgeluiden in de kamer dempen als naar de buren onder ons. Daaronder zit beton. Hout, demping en beton liggen los van elkaar en zijn niet verlijmd. Met als gevolg dat de vloer “beweegt” als je er over heen loopt.
Eenvoudige conclusie (nu achteraf bedacht) is dat het hout van de vloer dus zal gaan dienen als klankbord voor de energie die via spikes wordt aangevoerd. Dat is mijn vloer, hard steen zal op een veel hogere frequentie resoneren, een zware massief houten vloer weer lager. Met vloerbedekking zal demping afhangen van de dikte, het materiaal en de ondervloer. Kortom vele variabelen zijn denkbaar, dus ga ik uit van mijn situatie en voel mij gesteund door anderen die een Townshend Seismic oplossing gebruiken.
Huiskamer
Ik heb een kamer van 33m2, speel met de speakers in de breedte, met een ruimte van circa 30cm tussen achtermuur en achterkant van de speakerbehuizing. Omdat de PMT fact.12 transmissie lijn wel een slok vermogen lust staat er een Pass Labs X250.5 achter te spelen.
De luidsprekers stonden op de originele spikes, omkeerbaar met aan de ene kant een scherpe punt en aan de andere kant een bal. Ik gebruikte de “bolle kant” samen met een meegeleverde kunststof beschermhuls om de vloer heel te houden.
Noodgedwongen remde ik de basweergave van de PMC af met een schakelaar op de achterkant die de bas kan instellen op neutraal, boost of reductie. Jammer want dan valt de fact.12 sneller af, maar ik moest wel vanwege staande golven. Althans dat heb ik tot nu toe gedacht. Bovendien zit er op strategische plaatsen als achter schilderijen en aan de onderkant van een tafel dempend materiaal.
De PMC luidspreker krijgt een podium
Door een mal te maken kon ik de speakers op exact dezelfde plaats zetten op de Townshend Podiums als op de spikes. Zelfs in de hoogte veranderde er niets want de podiums bevestigen via een ingenieuze constructie aan de onderkant van de Seismic demper. Het verhaal van Max Townshend over de seismische invloeden geloof ik, met eigen ogen heb ik gezien wat een seismograaf registreert gemeten op de bovenzijde van een fact.12 als je op de vloer stampt.
Veel belangrijker is denk ik dat ik de speakers nu volledig ontkoppel van de vloer die eerst kon bewegen onder invloed van trillingen in de luidsprekerbehuizing.
Eerste indrukken
Mijn eerste ervaring was een reductie van de lage tonen, dreunende lage tonen die ik de buren met liefde bespaar, die mij ook niet gelukkig maken. Met muziek waar vooral laag steeds te overdreven was ben ik aan de slag gegaan met de schakelaar op de fact.12 en ik kon eindelijk de neutrale stand gebruiken.
Met veel plezier speel ik ineens Diana Krall, Patricia Barber, Nik Bärtsch, Allan Taylor en vele anderen waar de lage tonen in de opname op zijn minst gezegd nogal overheersend kunnen zijn, zodat ze ook op een kleine monitor speaker nog gezellig hoorbaar zijn. Opvallend daarbij is de snelle start en stop van de toon.
Basdrum
Neem een basdrum, dat is nu veel meer een klap geworden in plaats van een dreun. Een geplukte of gestreken bas heeft meer details en is niet langer een enkele, steeds herhalende toon. Die staande golven waarvan ik dacht last te hebben waren achteraf resonanties van de vloer. Het beeld op een spectrum analyzer (lang leven de iPad met een App) ziet er ineens heel mooi verlopend uit zonder pieken of extreme dalen. Ik kan ook veel harder spelen zonder last te hebben van opgeblazen laag. Prettige bijkomstigheid is dat de muziek in andere ruimtes ook veel minder overlast geeft of niet meer hoorbaar is, zelfs geen boem-boem-boem. Daar profiteren de buren ook van. Dus harder spelen, met laag dat gelijkmatiger en dieper doorloopt en toch geen last veroorzaken in een flat.
Controverse
Een paar tegenstanders hebben zich inmiddels gemeld via ons aller Facebook. Speakers zouden staan te wiebelen, om kunnen vallen door huisdieren, dynamiek verliezen en de prijs is en discussiepunt. Het wiebelen is niet aan de orde, zoals ik schreef werken de Seismic Podiums als schokbrekers en na een duwtje staan ze heel snel stil. Als ze al bewegen is dat maar een paar graden uit het lood, dus omduwen is niet aan de orde, zeker niet door huisdieren of zelfs kinderen, tenzij moedwillig. Ik kan mij wel voorstellen dat een lichte stand met een los geplaatste monitor niet stabiel staat. Ik moet er niet aan denken mijn kleine Harbeth met Tonträger stand op een podium te gebruiken met huisgenoten, kinderen en kleinkinderen in de buurt. Of ik zou een afsluitbare man cave moeten bezitten.
[/nextpage]
[nextpage title=”Dynamiek” ]
De dynamiek gaat niet verloren
Dynamiek gaat absoluut niet verloren vanwege de lage resonantie frequentie die ver buiten het hoorbare gebied ligt met 3Hz. De prijs is wel een punt, je koopt ze niet zomaar. Aan de andere kant er staan in Nederland flink wat kostbare sets, zo tussen de 25.000 en 100.00 euro. Mijn Type 2 Podiums zouden in dat geval maar 2 tot 8 procent van de totale uitgave zijn. Voor netsnoeren en interlinks wordt gemakkelijk nog meer betaald.
Meer voordelen
De verdere voordelen zijn behalve dat veel frissere, snellere en meer gedefinieerde laag het midden en hoog gebied. Elk instrument profiteert van het verbeterde fundament waarop gemusiceerd kan worden. Door meer transparantie, meer snelheid en een minder gekleurde klank. De hoge tonen zijn en blijven zijdezacht, toch puntig en zeker aanwezig. Muziek heeft minder stress en vloeit nog gemakkelijker de ruimte in, heel organisch en plastisch in een virtuele recreatie van de opname. Het stereobeeld is een stuk dieper geworden, blijft gewoon net zo breed en hoog. Kleine kanttekening die ik nog op moet lossen is dat de muziek iets meer aan de baffle hangt. Was het geluid 100% vrij, nu is dat nog maar 95%.
Kleine praktische aanpassingen
Dat kan maken hebben met de inmiddels iets aangepaste opstelling, de speakers staan wat dichter bij elkaar anders kan een servieskast niet meer open. Dat was niet erg toen mijn vrouw een paar dagen vakantie hield, bij haar terugkomst moest dat aangepast worden.
Epiloog
Tot nu toe is elke opname beter qua weergave en ik kan er geen vinden waarvoor de Seismic Podiums het veld zouden moeten ruimen. Dat gaat op voor pop, easy listening, jazz, elektronische muziek en klassiek van barok tot groot orkestwerk. De mechanische ontkoppeling van kamer en weergever werkt bij mij uitstekend uit. Niet langer kunnen invloeden van buitenaf mijn weergave beïnvloeden, niet langer kunnen speakers elkaar beïnvloeden, niet langer bestaat er mechanisch contact met de vloer.
Nu is er alleen nog maar een akoestische koppeling tussen ruimte en weergever, alsof de luidspreker zweeft, en dat lost niet alleen problemen op maar zet alle eigenschappen waarvoor ik ooit een PMC fact.12 kocht extra in het spotlight. Het was een gok om de Townshend Seismic Isolation Podiums zomaar aan te schaffen, ik heb er geen seconde spijt van en vind het mijn beste upgrade van 2016.
Townshend Audio Seismic Isolation Podium vanaf 1680 tot 3800 Euro per paar
Maten van 270x220mm (Type 1) tot 604x440mm (Type 5)
Importeur en dealer: Uw Hifi Choice
Steenhoffstraat 15
3764 BH Soest
T. +3135-6035825
info@rmrsoundsystems.nl
www.rmrsoundsystems.nl
www.townshendaudio.com
Mooie videopresentatie van Towsend!
[/nextpage]
Mooi verhaal, Ziet er heel goed uit. Niet goedkoop. Maar doe is audio creative en leg een zacht materiaal voor ontkoppeling onder je speaker, schiliconenrubber, vilt of iets dergelijks, is een beetje cheaper. Werkt ook onder andere gevoelige apparaten, luister maar.
Ik heb het systeem op de High End in Muenchen bekeken. Zag er wel interessant uit inclusief de seismo meting. Ze hadden er ook een rack wat volgens hetzelfde principe werkt. Max gaf daar een behoorlijke swiepert aan terwijl gespeeld werd met een Mark Levinson element. Geen enkel probleem tot mijn verbazing. Of het zich geluidsmatig allemaal vertaalt? Als ik iets had mogen meenemen was het het element geweest.
Inmiddels heel wat vrienden over de vloer gehad die nieuwsgierig waren naar de Podiums en de laatste opmerking die ik mij goed herinner was: “Nu hoor ik pas het volle en geweldige potentieel van je luidsprekers”. Max doet echt slimme dingen.
Dag Rene,
Ik vind het bijzonder frappant dat uw prachtige speakers toch nog zoveel beter worden met de podiums en de supertweeters (the ear) Dit moet toch voor u bijzonder confronterend zijn om vast te stellen. Met die tweeter erbij heb je dan toch ook wel een compleet andere sound? Of niet? Voor gewone consumenten is dit ook geen leuk nieuws, want dan spaar je zo lang voor je favoriete speakers en dan zijn ze maar half zo goed zonder deze tweaks.
Groeten
Geoffrey
Dag Geoffrey,
Met de Podiums hoor ik eindelijk waartoe mijn speakers in staat zijn. Hun ware potentie. Dat de beperking door mijn vloer zo groot was heb ik nooit geweten. Dus de Podiums voegen niets toe, ze halen alleen een storende interactie weg.
Met de supertweeters is dat inderdaad anders, die geven een extra dimensie aan de ruimtelijke beleving die niet in mijn eigen speakers zit. Waarschijnlijk zelfs bewust niet zit omdat PMC een merk is dat voortgekomen is uit de professionele wereld waar precisie een eis is. Zo zou je zelfs kunnen zeggen dat ik afbreuk doe aan wat PMC heeft voorgestaan. Maar ik vind het aangenaam.
M.vr.gr.
Rene
Dag Rene,
Dank voor uw antwoord. Je vraagt je af waarom die supertweeters dan niet in een speaker worden geïntegreerd. En bedankt voor de mooie reviews die u overal schrijft. Top!
Vriendelijke groeten
Geoffrey
B&W hebben al jaren geleden in de duurdere modellen een supertweeter geïntegreerd.
Dag Rene,
Volgens mij komt het Seismic Podium steeds meer in de belangstelling. Het kost waarschijnlijk een paar generaties audiofielen om helemaal door te breken:-) Vooralsnog houdt alleen de prijs mij tegen. Voor een platform type 3 of 4 zit je al bij de €3000. Daarom vroeg ik mij af of het misschien een idee is voor de redactie / lezers Audio Creative om een doe het zelf platform te ontwikkelen bijvoorbeeld op basis van Regufoam demping. Maar dan wel zo dat het resultaat akelig in de buurt van Townshend komt.
Met vriendelijke groet,
Bert
Beste meneer Van Es,
Ik lees met plezier de bovenstaande verhalen over deze platforms, prachtig, maar wat een giga-prijs.
De effectiviteit zal en wil ik niet bestrijden, maar voor een aanzienlijk minder exotisch bedrag, is er een nog betere luidspreker-ondersteuning.
Het product heet Cilicus, wordt op maat gemaakt voor vrijwel iedere luidspreker en aangepast voor de eigenschappen van de luidspreker en de acoustiek.
Helemaal ” Made in Holland” ook nog.
De ervaringen met dit produkt zou u absoluut eens moeten onderzoeken.
De eigenaar heeft dit produkt ontwikkeld met een aantal gerenommeerde Duitse Audio-specialisten, en in samenwerking met een gerenommeerde machinebouwer in het oosten van het land.
Alleen al de eenvoud en de Styling is een genot voor oog en oor.
Een zeer grote aanrader…….
Hallo H.,
Lijkt me een mooi product om te onderzoeken. Maar wat me wel direct opvalt is je zin: “…is er een nog betere luidspreker-ondersteuning”. Dat wil dus zeggen dat je ook de Townshend Seismic pods onder je eigen luidsprekers hebt gehad om ze te vergelijken met die van Townshend?
De site van Cilius is helaas niet duidelijk over de door hun gehanteerde prijzen (alleen op aanvraag). Jammer dat daar niet een paar voorbeeldprijzen worden getoond.
vriendelijke groet,
Dick
Als ik de reviews lees op de website van Cilicus dan blijkt dat de heer H. (Henk) van der Hilst de ontwerper van de Cilicus platforms is. Zijn reactie heeft dus een hoog ‘wij van wc-eend’ gehalte. Daarmee wil ik niet zeggen dat zijn platforms slechter zijn, goedkoper waarschijnlijk wel.
Ik lees met plezier de reacties op Cilicus, ik ben inderdaad de ontwikkelaar van het product Cilicus.
Met trots kan ik zeggen dat Cilicus doorontwikkeld is tot de huidige versie met veel meer mogelijkheden dan die van de collega’s.
Het werkgebied is groter geworden, de maatvoering is flexibeler, de kleur is aan te passen aan het interieur, een tijdloos ontwerp, modificeerbaar wanneer Cilicus meeverhuist naar een andere ruimte, Cilicus rekent gehoormatig aantoonbaar wel af met kinetische energie, en heeft de balans tussen aan-en afkoppelen …………, geef me een tip als er nog zoiets op de markt is.
De prijsstelling is alleszins acceptabel, deze varieert van € 950 voor de XL-set en loopt door tot maximaal € 1350 voor de XXXL-set, en dat voor een professioneel machinebouwproduct van hoge precisie.
Vergeef me aub de eenvoudige Website, ik stop het geld in de doorontwikkeling van het produkt, niet in Marketing.
Iedereen die twijfelt, maar wel serieus is, kan voor een week Cilicus uitproberen, deze wordt gebracht en gemonteerd door ondergetekende.
Waar de kreet: “wij van WC-eend ” op slaat, is me ontgaan, maar even goede vrienden hoor.
U kunt de moeite nemen om op de site te kijken van Klangmeister in Duitsland, dat zijn mensen met een enorme Know-How die Cilicus het liefst standaard gebruiken naast hun eigen modificaties.
Ik ga de uitdaging graag aan, Cilicus is met trots ” Developer and Made in Hengelo”, en inmiddels geen “Garageproject” meer.
Met vriendelijke groet, en jullie prettige reacties graag tegemoetziend;
Henk van der Hilst
Cilicus Nederland
Beste Henk, ik ben zeker geïnteresseerd in de Cilicus en heb reeds in december een mail gestuurd naar het email adres zoals vermeld op uw website. Heb echter nog steeds geen reactie mogen ontvangen en ook meerdere telefonische pogingen leverden niks op. Graag ontvang ik alsnog bericht of hoor ik hoe ik in contact kan komen! Mvg. Eric
Heb dit zelf opgelost met per speaker 4 o-ringen (met een hardheid van 75 shore-A) onder de spike schotels. Het resultaat is verbluffend! Nog meer ruimtelijkheid, rust en prachtige basweergave. Let op: hoe zachter het rubber van de o-ring hoe minder bas weergave (en hoe meer te geluid “plakt” aan de baffle) door teveel contra-beweging van de speaker. Kosten 4 x 0,23 euro per speaker. En niet van die onmogelijk brede voeten onder de speaker.
MVG Peter