Townshend Seismic Isolation Podium

Townshend Seismic Isolation PodiumMijn kennismaking met de luidspreker ontkoppeling van Townshend Audio uit de UK gaat terug tot de High End Show in München 2015. Ik werd aangetrokken door het feit dat Max Townshend een paar PMC fact.12 luidsprekers inzet als demo materiaal, dat werkte als een magneet op mij, immers die bezit ik zelf ook.

In 2015 stonden de luidsprekers op zogenaamde “bars”, strips met dempende ballen (daarin een veer) aan het uiteinde, in 2016 waren het Podiums geworden, een meer stabiele oplossing. Het verkrijgen van een demo paar Podiums viel niet mee, uiteindelijk heb ik ze gewoon gekocht, mede op aandringen van mijn Engelse hoofdredacteur van een andere uitgave waar ik ook voor werk. Die zweert bij de Podiums en wreef mij dat met regelmaat onder de neus.Townshend Seismic Podium (6)

De visie van Townsend

Het hele idee achter Seismic Isolation van Townshend Audio is het ontkoppelen van luidsprekers en andere apparaten van de ondergrond. Volgens Townshend is de grond nooit rustig, hoogstens gedurende de nacht. De aarde beweegt altijd onder invloed van verkeer, werkzaamheden of gewoon seismische activiteit. Nu kan ik mij daar heel goed iets bij voorstellen want ik woon aan een drukke weg met auto- en vrachtverkeer, bovendien rijdt er elke 10 minuten een tram heen en weer. Ons appartement zal ongetwijfeld ook energie dragen van andere bewoners die een wasmachine of centrifuge laten werken.

Funeste bewegingen

Volgens Townshend zijn die bewegingen funest voor luidsprekers, want de minieme beweging van een dome van een tweeter kan worden overtroffen door bewegingen van buitenaf. Hetzelfde gaat op voor een middentoon- en basluidspreker. Het gevolg laat zich raden: vervorming, afwijkend fase gedrag, mindere definitie en rommelige laagweergave. Niet onbelangrijk is de beïnvloeding van de linker op de rechter luidspreker en vice versa. Immers de vloer zal bastonen deels transporteren.

Maar spikes dan?

Townshend Seismic Podium (5)Maar daarvoor bestaan toch spikes? Nee, daarvoor misbruiken we juist spikes, om energie af te voeren van de luidspreker naar de vloer en zo de vloer te laten bewegen. Een spike werkt nooit als een diode, dat wil zeggen alleen maar afvoeren naar de grond, energie keert via de spike net zo hard terug. Spikes koppelen bovendien op een relatief hoge frequentie die ruim in het hoorbare gebied zit. Dus ontstaat kleuring, ongewenste resonantie en beweging treden op waar die niet horen. Jaren en jaren geleden heeft een slimmerd de spike bedacht en de industrie volgde onder druk van de commercie. Geen spikes? Geen sales, net als bij bi-wire.

Zelf heb ik de spike ook omarmd, al was het maar om te voorkomen dat stands of vloerstaande luidsprekers instabiel worden op hoogpolige vloerbedekking. Daarna kwam een houten vloer en ik ging stug door met spikes. Ik wist ook niet beter en geloofde een vertegenwoordiger die het had over dempers tussen de speaker en de vloer maar half en nam vooral niet de moeite het eens te proberen.

Niet koppelen maar ontkoppelen

Goed, we willen dus af van een koppeling tussen de vloer en de luidspreker. Townshend Audio ontwikkelde een demper die instelbaar is voor het gewicht van de luidspreker en daarmee een resonantiefrequentie heeft van 2 tot 3 Hertz. Laag genoeg om nooit hoorbaar te zijn en toch zo stug geveerd dat een duwtje tegen de speaker op een Podium net zo reageert als een schokbreker van een auto: kort, soepel bewegen en snel stoppen.

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

10 gedachten over “Townshend Seismic Isolation Podium

 • 15 januari 2017 om 22:47
  Permalink

  Mooi verhaal, Ziet er heel goed uit. Niet goedkoop. Maar doe is audio creative en leg een zacht materiaal voor ontkoppeling onder je speaker, schiliconenrubber, vilt of iets dergelijks, is een beetje cheaper. Werkt ook onder andere gevoelige apparaten, luister maar.

  Beantwoorden
 • 11 februari 2017 om 14:24
  Permalink

  Ik heb het systeem op de High End in Muenchen bekeken. Zag er wel interessant uit inclusief de seismo meting. Ze hadden er ook een rack wat volgens hetzelfde principe werkt. Max gaf daar een behoorlijke swiepert aan terwijl gespeeld werd met een Mark Levinson element. Geen enkel probleem tot mijn verbazing. Of het zich geluidsmatig allemaal vertaalt? Als ik iets had mogen meenemen was het het element geweest.

  Beantwoorden
 • 12 februari 2017 om 11:56
  Permalink

  Inmiddels heel wat vrienden over de vloer gehad die nieuwsgierig waren naar de Podiums en de laatste opmerking die ik mij goed herinner was: “Nu hoor ik pas het volle en geweldige potentieel van je luidsprekers”. Max doet echt slimme dingen.

  Beantwoorden
 • 17 februari 2017 om 19:31
  Permalink

  Dag Rene,

  Ik vind het bijzonder frappant dat uw prachtige speakers toch nog zoveel beter worden met de podiums en de supertweeters (the ear) Dit moet toch voor u bijzonder confronterend zijn om vast te stellen. Met die tweeter erbij heb je dan toch ook wel een compleet andere sound? Of niet? Voor gewone consumenten is dit ook geen leuk nieuws, want dan spaar je zo lang voor je favoriete speakers en dan zijn ze maar half zo goed zonder deze tweaks.

  Groeten

  Geoffrey

  Beantwoorden
 • 18 februari 2017 om 09:56
  Permalink

  Dag Geoffrey,

  Met de Podiums hoor ik eindelijk waartoe mijn speakers in staat zijn. Hun ware potentie. Dat de beperking door mijn vloer zo groot was heb ik nooit geweten. Dus de Podiums voegen niets toe, ze halen alleen een storende interactie weg.

  Met de supertweeters is dat inderdaad anders, die geven een extra dimensie aan de ruimtelijke beleving die niet in mijn eigen speakers zit. Waarschijnlijk zelfs bewust niet zit omdat PMC een merk is dat voortgekomen is uit de professionele wereld waar precisie een eis is. Zo zou je zelfs kunnen zeggen dat ik afbreuk doe aan wat PMC heeft voorgestaan. Maar ik vind het aangenaam.

  M.vr.gr.
  Rene

  Beantwoorden
 • 19 februari 2017 om 12:40
  Permalink

  Dag Rene,

  Dank voor uw antwoord. Je vraagt je af waarom die supertweeters dan niet in een speaker worden geïntegreerd. En bedankt voor de mooie reviews die u overal schrijft. Top!

  Vriendelijke groeten
  Geoffrey

  Beantwoorden
 • 15 januari 2018 om 03:24
  Permalink

  B&W hebben al jaren geleden in de duurdere modellen een supertweeter geïntegreerd.

  Beantwoorden
 • 21 november 2018 om 18:49
  Permalink

  Dag Rene,

  Volgens mij komt het Seismic Podium steeds meer in de belangstelling. Het kost waarschijnlijk een paar generaties audiofielen om helemaal door te breken:-) Vooralsnog houdt alleen de prijs mij tegen. Voor een platform type 3 of 4 zit je al bij de €3000. Daarom vroeg ik mij af of het misschien een idee is voor de redactie / lezers Audio Creative om een doe het zelf platform te ontwikkelen bijvoorbeeld op basis van Regufoam demping. Maar dan wel zo dat het resultaat akelig in de buurt van Townshend komt.

  Met vriendelijke groet,
  Bert

  Beantwoorden
 • 24 maart 2020 om 23:47
  Permalink

  Beste meneer Van Es,

  Ik lees met plezier de bovenstaande verhalen over deze platforms, prachtig, maar wat een giga-prijs.
  De effectiviteit zal en wil ik niet bestrijden, maar voor een aanzienlijk minder exotisch bedrag, is er een nog betere luidspreker-ondersteuning.
  Het product heet Cilicus, wordt op maat gemaakt voor vrijwel iedere luidspreker en aangepast voor de eigenschappen van de luidspreker en de acoustiek.
  Helemaal ” Made in Holland” ook nog.
  De ervaringen met dit produkt zou u absoluut eens moeten onderzoeken.
  De eigenaar heeft dit produkt ontwikkeld met een aantal gerenommeerde Duitse Audio-specialisten, en in samenwerking met een gerenommeerde machinebouwer in het oosten van het land.
  Alleen al de eenvoud en de Styling is een genot voor oog en oor.
  Een zeer grote aanrader…….

  Beantwoorden
  • 25 maart 2020 om 09:03
   Permalink

   Hallo H.,

   Lijkt me een mooi product om te onderzoeken. Maar wat me wel direct opvalt is je zin: “…is er een nog betere luidspreker-ondersteuning”. Dat wil dus zeggen dat je ook de Townshend Seismic pods onder je eigen luidsprekers hebt gehad om ze te vergelijken met die van Townshend?

   De site van Cilius is helaas niet duidelijk over de door hun gehanteerde prijzen (alleen op aanvraag). Jammer dat daar niet een paar voorbeeldprijzen worden getoond.

   vriendelijke groet,

   Dick

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.